O roli bakterii - pałeczek kwasu mlekowego w organizmie
Koncepcja profilaktyki i leczenia chorób zakaźnych układu trawiennego bakteriami nazywa się probiozą (pro - w kierunku, bios - życie). Wprowadzone na rynek w okresie międzywojennym preparaty farmaceutyczne zawierające żywe kultury bakterii kwasu mlekowego - Lactobacillus a cidophilus nie zdały egzaminu, ponieważ nie są odporne na działanie kwasu solnego jaki występuje w żołądku oraz soli kwasów żółciowych zawartych w żółci wydzielanej przez wątrobę. Mają też niewielką zdolność przylegania do nabłonka jelitowego i w efekcie nie kolonizują przewodu pokarmowego. Podawane jednak pod postacią jogurtu lub kwaśnego mleka mogą wywierać korzystne działanie na organizm, obniżając stężenie cholesterolu we krwi, dzięki hamowaniu jego wchłaniania z pożywienia. Mogą też u niektórych ludzi, w znacznym stopniu, zmniejszyć lub usunąć dolegliwości - nudności, skurcze, wzdęcia i biegunka, związane trawieniem cukru mlecznego zawartego w mleku, spowodowane niedoborem enzymu - laktazy. Kwaśnymi produktami mlecznymi zawierającymi pałeczki kwasu mlekowego można leczyć skutecznie groźne biegunki u niemowląt, wywołane zakażeniem bakteriami z grupy - Salmonella ( dur brzuszny ) i Shigella ( czerwonka bakteryjna ). Wykazano też, że skuteczność mleka sfermentowanego (jogurtu) może być nawet większa niż silnych antybiotyków, np. neomycyny.
Czytaj więcej...