JEŚLI CHCESZ SIĘ LECZYĆ, MUSISZ WIEDZIEĆ NA CO CHORUJESZ ? PAMIETAJ - NAJPIERW DIAGNOZA.
Pokazane niżej domowe sposoby leczenia niektórych chorób zebrałem z porozrzucanych przepisów z kilku książek. Proszę jednak nie wpadać z jednej skrajności w drugą. Wszyscy piszący na temat leczenia niekonwencjalnego zastrzegają iż takie leczenie należy traktować jako leczenie pomocnicze (być może dlatego, iż jest to warunek wydania książki). Można się z tym zgodzić, ponieważ człowiek od samego początku samodzielnego życia jest faszerowany chemicznymi lekami i nikt nie ma pojęcia, jak i które organy reagują jeszcze na leki naturalne. Sprawa nie mniej istotna, to rozpoznanie choroby. Sami nie jesteśmy w stanie bezbłędnie określić na co chorujemy, a co za tym idzie tego przyczyn. Współpraca z lekarzem jest konieczna lecz niestety dzisiaj lekarz naturalista jest tylko marzeniem chorego, choć z niektórymi można jeszcze porozmawiać. Dlatego podejmując samodzielne decyzje musimy postępować niezwykle rozważnie, ufając zarówno sobie jak i lekarzowi.
Poniższy link prowadzi do oryginalnej strony, która poniżej została rozbita na poszczególne artykuły.
Leczymy się sam
|
Picie niżej wymienionych koktajli pomogło wielu osobom zlikwidować długotrwałe dolegliwości zdrowotne. Jak wiadomo wiele chorób związanych jest z brakiem w organizmie składników mineralnych. Koktajle te składniki uzupełniają. Podane proporcje są obliczone na otrzymanie 240 g (szklanki) mieszanki soków. Podany stosunek składników jest stosunkiem objętościowym (nie wagowym).
Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + zielona papryka (40 ml). Proporcja 4:1:1. Stosować przy reumatyzmie, bólach w kościach i mięśniach, obrzękach kończyn.
|
NALEWKA CEBULOWA
Świeże cebule macerować 10 dni w alkoholu 90% w stosunku 1:1. Stosować przy zaparciach i kamicy moczowej. Używać 3-5 łyżeczek dziennie.
NALEWKA CZOSNKOWA
50 g pokrojonego czosnku macerować 10 dni w 250 g wódki 40%. Często wstrząsać. Odfiltrować. Antyseptyk. Na rozszerzanie naczyń krwionośnych, na obniżenie ciśnienia krwi, na bóle reumatyczne.
ANGINA, GRYPA, KASZEL, KATAR, ZAPALENIE OSKRZELI
Łyżkę stołową owoców (świeżych lub suszonych) malin oraz drobno pociętych liści lub gałązek malin zalać 1 szklanką wrzątku i parzyć przez 20 minut. Dodać 1 łyżeczkę miodu. Po wypiciu położyć się do łóżka i ciepło okryć. Przy przeziębieniu i grypie należy wypijać 4-5 filiżanek na dzień.
1 łyżka konfitur z malin, 1 łyżka miodu, 1 łyżka koniaku lub wódki i 1/2 cytryny. Wszystko włożyć do szklanki, wycisnąć sok z cytryny i uzupełnić wrzątkiem. Pić małymi łyczkami przed snem.
ALERGIA RÓŻNORODNA
Po 50 g - liść babki, ziele przetacznika leśnego, ziele skrzypu polnego, ziele rdestu ptasiego, ziele poziewnika, kłącze perzu, kłącze tataraku, liść podbiału, kłącze pięciornika kurze ziele, liść brzozy, korzeń mniszka lekarskiego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
ALERGIA WYSYPKOWA - SWĘDZICA
Po 50 g - ziele serdecznika, ziele fiołka trójbarwnego, ziele dziurawca, ziele nostrzyka, ziele skrzypu polnego, ziele rdestu ptasiego, kwiatostan kocanki, liść pokrzywy, koszyczki rumianku, kłącze perzu, korzeń mniszka lekarskiego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
Rak, jak pisze prof. Tombak, jest "podziękowaniem" organizmu za odżywianie go sztucznym, nafaszerowanym chemią pokarmem, za picie sztucznie barwionych i słodzonych cukrem lub aspartamem soków i napojów, za umiłowanie do smażonych i gotowanych potraw, za wstręt do surowych warzyw i owoców, za obżeranie się słodyczami czyli ogólnie mówiąc za brak szacunku do własnego organizmu. Rak umiejscawia się w pierwszej kolejności w najbardziej osłabionych organach, dlatego palacz nie koniecznie musi zachorować na raka płuc, a pijący nałogowo alkohol na raka żołądka. Niemały udział w chorobach nowotworowych ma też złe łączenie pokarmów (węglowodanów z białkiem), co jest przyczyną nietrawienia pokarmów, gnicia ich resztek w jelitach i niemożnością wchłaniania przez organizm substancji odżywczych i budulcowych.
MIĘŚNIAK, WŁÓKNIAKOMIĘŚNIAK
Do słoika o objetości 1/2 litra wsypać przegródki orzechów włoskich do 3/4 wysokości słoika i zalać do pełności wódką. Przez 30 dni trzymać w temperaturze pokojowej. Pić po 20 g rano i wieczorem.
|
|
|
|
Strona 1 z 4 |