Chmiel - ułatwia sen,
Lawenda - uspokaja i odświeża oddech,
Pokrzywy - czerpia swoją siłę z żyznej gleby. Działają moczopędnie,
Aromatyczny olejek rozmarynu - pozwala się skupić i dodaje energii. Stanowi swoisty antyutleniacz,
Tymianem - zwalcza bóle głowy i ma działanie antyseptyczne,
Imbir - jest najstarszym środkiem na przeziębienie.
Mieszanki są ziołowe, owocowe, lub ziołowo owocowe. Mieszanki ziołowe i owocowe mają tą zaletę przed herbatą, że nie zawierają kofeiny - moga je pić kobiety w ciąży i dzieci.
W czasach rzymskich młode kobiety broniły sie przed bólami menstruacyjnymi naparami z rumianku, który ma działanie relaksacyjne.
Rosyjscy kosmonauci zabierali w kosmos korzenie żeńszenia, który miał ich pobudzać i chronić przed infekcjami.
Po ciężkim dniu dobrze jest napić sie herbatki lipowej, melisowej lub z lawendy one łagodzą i zmniejszają napięciasystemu nerwowego.
Czerwona Herbata Rooibos - czerwonkrzew z Afryki poódniowej o wyjątkowych zaltach zdrowotnych i przyjemnym owocowo-midowym smaku. O jego smaku opowiada nam Elżbieta Dzikowska. Osiąga do 2m wysokości. Liscie przypominają igły sosnowe, kwitnei na żółto w październiku, gałęzie są zbierane od lata do wczesnej jesieni. Do przygotowania suszu używa się czerwone i brązowe listki oraz gałązki
Jest napojem bezkofeinowym (można pić w bardzo dużych ilościach i przed zaśnięciem), posiada mało garbników - zawiera dużo witaminy C, wspomaga odchudzanie. Do parzenia używamy jednej czubatej łyżeczki - można parzyć od 3 do 5 min, a nawet dłużej. Daje napar w kolorze czerwonego wina, mocny i cierpki o cytrusowej nucie. Ma lekki posmak słodkawy.