Gram Zdrowia

Home

Citrosept

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

citrosept-wyciag-pestek-gejpfrutaCitrosept jest suplementem diety, zawierającym płynny koncentrat z pestek, miąższu i białych części grejpfruta. Zawiera ważne dla zdrowia bioflawonoidy oraz naturalną, pochodzącą z grejpfruta witaminę C.

Grejpfruty:

  • są doskonałym źródłem wartości odżywczych odpowiedzialnych za zdrową dietę,
  • zawierają całe bogactwo witamin, m.in. wspomagającą odporność witaminę C, a także znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych witaminy E i P,
  • mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne,
  • pomagają w utrzymaniu zdrowego serca i całego układu krążenia,
  • regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii.

Krótka historia grejpfruta

Historia i pochodzenie grejpfruta nie są dokładnie znane. Najprawdopodobniej owoc ten jest krzyżówką pompeli z pomarańczą słodką. W XVII wieku kapitan James Schaddock sprowadził grejpfruty z Polinezji na Barbados. Obecna nazwa pochodzi od angielskich słów „grape” czyli grono oraz „fruit” czyli owoc – ma to związek z faktem, że owoce te rosną w kiściach przypominających winogrona.

Grejpfruty uprawiane są w strefie podzwrotnikowej. Drzewa grejpfrutowe osiągają wysokość od 6 do 15 metrów i dają owoce kuliste osiągające średnicę około 15 centymetrów.

Co zawiera grejpfrut?

Miąższ grejpfruta składa się w ok. 90% z wody. Znajdziemy w nim jednak także cukier, kwasy organiczne, cenne dla zdrowia witaminy, barwniki roślinne, flawonoidy, pektyny i błonnik.

100 gramów owocu grejpfruta dostarcza około:

  • 40 kalorii,
  • 9,8 grama węglowodanów
  • 0,7 grama białka
  • 0,6 grama błonnika
  • 230 miligramów potasu
  • 80 miligramów witaminy C
  • 20 miligramów wapnia
  • 17 miligramów fosforu
  • 12 miligramów kwasu foliowego
  • 10 miligramów magnezu
  • 0,3 miligrama żelaza
  • 0,3 miligrama witaminy E
  • 0,2 miligrama witaminy B3 (PP),
  • 0,1 miligrama cynku
  • 0,05 miligrama witaminy B1
  • 0,03 miligrama witaminy B6
  • 0,02 miligrama witaminy B2

Jeden owoc osiąga masę ok. 200-500 g.

 

Właściwości grejpfruta

Grejpfruty powinny być nieodłączną częścią diety każdego człowieka. Posiadają bardzo wiele korzystnych i ważnych dla zdrowia właściwości.

  • Składniki pokarmowe zawarte w grejpfrutach zapobiegają utlenianiu się tzw. złego cholesterolu (LDL) odpowiedzialnego za powstawanie zmian miażdżycowych w układzie krążenia. W tej roli najlepiej sprawdzają się często odrzucane przez konsumentów białe, gorzkie błonki.
  • Grejpfruty obniżają poziom glukozy we krwi. Dieta bogata w te owoce jest wskazana w profilaktyce przeciwcukrzycowej.
  • Naryngenina i pektyny zawarte w grejpfrutach wspomagają przemianę materii i przyspieszają procesy trawienne. Jest to szczególnie istotne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
  • Miąższ grejpfrutów zawiera kwasy przyspieszające oddawanie moczu – odgrywa to ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego i nerek. Pomaga też w oczyszczaniu jelit z resztek pokarmowych i toksyn.
  • Substancje zawarte w pestkach, błonkach i miąższu grejpfrutów mają właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – działają na ok. 800 rodzajów wirusów i bakterii oraz na ok. 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych.

 

Ciekawostki

Czy wiesz, że…

  • dawniej grejpfruty nazywane były schaddockami?  Nazwa ta pochodziła od nazwiska kapitana Jamesa Schaddocka, który sprowadził i zadomowił grejpfruty na wyspie Barbados.
  • nie należy popijać leków sokiem grejpfrutowym? Sok z tych owoców ma wpływ na wchłanianie pewnych grup leków, może więc wzmacniać lub osłabiać ich działanie. W celu uniknięcia interakcji najlepiej robić nawet kilkugodzinną przerwę pomiędzy zażyciem leku a spożyciem grejpfruta lub soku grejpfrutowego.
  • dawniej wyciąg z grejpfruta był stosowany przez rolników do ochrony drewnianych narzędzi przed pleśnią? W ten sposób wykorzystywano przeciwgrzybicze właściwości ekstraktu z grejpfruta.
  • do potraw zawierających cytrusy warto dodać odrobinę masła lub oliwy? Dzięki takiemu dodatkowi tłuszczu organizm lepiej wchłania zawarte w owocach substancje odżywcze.
  • już 150 gramowy grejpfrut pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminę C i beta-karoten na najbliższe 24 godziny? Warto spożywać chociaż  jeden owoc dziennie – ma to pozytywny wpływ na odporność organizmu. A średnia waga owocu grejpfruta to ok. 200-500 g.
  • za gorzki smak grejpfruta odpowiada naryngenina? Jest ona odpowiedzialna także za wspomaganie przemiany materii.
  • za najzdrowszą odmianę grejpfruta uważa się grejpfruta czerwonego? Mają one więcej zdrowych przeciwutleniaczy m.in. flawonoidów.
Citrosept
 

Kommentar schreiben




Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

236 tysięcy Polaków znajduje się w zamkniętych placówkach psychiatrycznych
Dane z 2006 roku