Gram Zdrowia

Home Reize Wasser Trinken Herbata fluorowa?

Herbata fluorowa?

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

czarna-herbata-100714104059W ostatnim czasie pojawiło się kilka artykułów na temat fluoru w czarnej herbacie. Wszystkie te artykuły są pisane na podstawie ScienceDaily. Ja już od dawna pije tylko zieloną herbatę i tak się zastanawiam - skoro czarna herbata jest tak na prawdę zieloną po fermentacji, to chyba także powinna  zawierać takie same ilości fluoru?

Nie wierzę, żeby naukowcy badali czarną i nie przyszło im do głowy, żeby zrobić porównanie z zieloną herbatą. Tak sobie myslę, że naturalne zielone liście herbaty nie mają za dużo floru, a dopiero podczas ich fermentacji otrzymują dawkę floru.

Fermentacji zielonych liści dokonuje się przy pomocy pleśni (grzybów), a jak wiemy nie od dziś - wszystkie pleśni lubią metale ciężkie - tak więc nie zdziwiłbym się gdyby czarna herbata zawierała poza fluorem i inne ciężkie metale. Przecież dobrze pamiętamy jak skandynawowie całkowicie zaprzestali zbieranai grzybów po wybuchu elektrowni w Czarnobylu, z obawy przed za dużymi stężeniami ołowu w grzybach.

Ciekawym jest fakt, że dotychczasowa metoda badawcza nie była dość skuteczna, żeby dokładnie określić liczbę fluoru - skoro nie radziła sobie z tym metoda badawcza, więc może i ludzki organizm nie był w stanie i tak naprawdę ten mocniej związany fluor pozostaje, tak czy inaczej, obojętny dla naszego organizmu.

Niektórzy komentatorzy podważają prawdziwość artykułu twierdząc, że nikt nie jest w stanie wypijać 7l herbaty dziennie - wzieło się to ze względu na pominiecie w tłumaczeniu, że badania dotyczyły amerykańskiego społeczeństwa. Amerykanie są dużo cięższym społeczeństwem - nie jest niczym nadzwyczajnym spotkać kogoś ważącego 200kg, a odpowiednia masa ma odpowiednie zapotrzebowanie na płyny i pokarmy.

Poniżej treść artykułu z DentONETu.

Jest prawdopodobne, że jeden z najpowszechniej spożywanych napojów – czarna herbata – może zawierać wyższe stężenie fluoru niż wcześniej sądzono...

"Jedna czy dwie filiżanki herbaty nie stanową problemu, ale w przypadku osób, które nie potrafią obyć się bez czarnej herbaty, spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie" – twierdzi dr Gary Whitford, profesor biologii jamy ustnej w Medical College of Georgia School of Dentistry. Większość badań wykazuje, że w 1 litrze czarnej herbaty znajduje się od 1 do 5 mg fluoru, lecz najnowsze badanie sugeruje, że może być go znacznie więcej - nawet 9 mg w każdym litrze napoju.


Fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą, jednakże nadmierne i długotrwałe przyjmowanie go w znaczących ilościach nie jest obojętne dla kośćca. Bezpieczna dawka dzienna to 2-3 mg; za dawkę szkodliwą dla zdrowia uznaje się 20 mg fluoru dziennie w ciągu 10 lat.
Dr Whitford powiedział, że kwestia poziomu fluoru w czarnej herbacie była przez długi czas pomijana. Baczniej przyjrzał się temu problemowi po analizie wyników badań czterech pacjentów z zaawansowaną fluorozą szkieletu. Przyczyną choroby, która charakteryzowała się bólem i uszkodzeniami stawów i kości było przyjmowanie fluoru w zbyt dużych dawkach. Co ciekawe, każdy z dotkniętych chorobą pacjentów wypijał od 3 do 7 litrów (!) herbaty dziennie przez ostatnie 10-30 lat.


"Gdy zbadaliśmy tradycyjną metodą gatunki herbaty spożywane przez naszych pacjentów, odkryliśmy, że stężenie fluoru było bardzo niskie, zatem zastanawialiśmy się czy metoda ta wykrywa całą zawartość fluoru." - dodał dr Whitford. Naukowiec zwrócił uwagę, że Camellia sinensis, gatunek rośliny z rodziny herbatowatych, akumuluje znaczne ilości fluoru i glinu w swoich liściach (od 600 do 1000 mg każdego z pierwiastków w 1 kg liści), których część po przyrządzeniu naparu trafia do organizmu konsumenta.


W większości dostępnych badań nad wpływem czarnej herbaty stosowana była metoda pomiaru wielkości fluoru, która nie wykazuje obecności związku tego pierwiastka z glinem – fluorku glinu. Dr Whitford zastosował nową metodę, która przełamuje wiązanie fluor – glin, dzięki czemu udaje się wykryć całą faktyczną zawartość fluoru.


Naukowiec przetestował siedem dostępnych w amerykańskich sklepach gatunków czarnej herbaty, zaparzając każdą z nich przez 5 minut w wolnej od fluoru wodzie. Stężenie fluoru w każdej z próbek było od 1,4 do 3,3 raza wyższe niż w przypadku badania metodą tradycyjną.
Dr Whitford uspokaja, że picie herbaty w umiarkowanych ilościach nie powoduje niepożądanych skutków.
Wyniki badań zostały zaprezentowane podczas odbywającej się w połowie lipca br. w Barcelonie Konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia Badań na Stomatologią (IADR). TH

Źródło: http://docere.pl/?m=14&a=6291

Herbata fluorowa?
 

Kommentar schreiben


Menu główne

Co wpływa najbardziej na zdrowie człowieka?
 

Ostatnio na forum

Keine Beiträge vorhanden

Komentarze

Gościmy

Wir haben 239 Gäste online

Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Czy wierz że...
Całkowita długość naczyń krwionośnych
dorosłego człowieka wynosi 160 000 kilometrów.