Gram Zdrowia

Home Reize Wasser Trinken Biały wrzątek

Biały wrzątek

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Niby żadna filozofia zaparzyć wodę na herbatę, ale czy na pewno tak jest?

Biały wrzątek, to woda która jest bardzo bliska zagotowaniu, ale jeszcze nie utraciła powietrza rozpuszczonego w niej.

faux christian louboutin ladie lou Replica Christian Louboutin Shoes designer shoes replica christian louboutin

Gołym okiem tego nie widać, ale w wodzie jest rozpuszczone powietrze, które według Chińskiej kultury jest bardzo istotne przy parzeniu herbaty. Dlatego powinniśmy zadbać o to, żeby podczas gotowania tracić jak najmniej powietrza. Tak więc woda do parzenia herbaty nie powinna być gotowana w nieskończoność, tak żeby całe powietrze uciekło.

Wrzenie polega na przemianie cieczy (wody) w gaz (tlen i wodór).

Dlaczego tak istotne jest żeby nie wygotować całego powietrza?

Podczas gotowania dostarczamy energii, dzięki której dokonuje się rozpad cząsteczek. Standardowo nawet w temeperaturze pokojowej woda podlega procesowii autodysocjacji, który oczywiście jest wzmożony podczas gotowania wody. W wyniku tego procesu w gotowanej wodzie powstają cząstki wody utlenionej H2o2 (nadtlenek wodoru). Nie jest to tak mocny roztwór, ale wystarcza, żeby pomagać w oczyszczaniu naszego przewodu pokarmowego podczas picia herbaty lub nawet samej podgrzanej wody.

Różne źródła podają, że zielona herbata powinna być zalewana wodą o temperaturze od 60 do 90 stopni i nierzadko większość poleca ostudzić wodę do takiej temperatury - niestety nie jest to właściwy sposób parzenia, bo taka woda zawiera mało powietrza.

Jeśli przysłuchacie się czajnikowi podczas gotowania wody, to zauważycie, że w zależności od stopnia zagotowania czajnik wydaje różne odgłosy. Na samym początku jest głośni, później cichnie, żeby w końcu wybuchnać szumem parującej wody. Ja zawsze wyłączam czajnik gdy robi się najcichszy - zaraz po tym można zobaczyć na wskaźniku poziomu wody, jak tafla wody zaczyna być mącona przez uciekające powietrze.

 

Wojciech Cejrowski o parzeniu Mate:

"Woda, którą zalewamy fusy powinna być "biała" - taka, która szumi na ogniu, ale jeszcze się nie zagotowała - nigdy wrząca! Zalanie mate wrzątkiem powoduje, że się święte ziele poparzy, obrazi i w jednej chwili straci cały smak. I Moc.

Nie jest to żaden indiański zabobon. Kilkakrotnie sprawdzałem - choć przyznaję, że żaden z tych eksperymentów nie był efektem działalności planowej, tylko mojego gapiostwa - i za każdym razem musiałem potem wylać zawartość świeżo nabitej guampy na kompost."

Źródło cytatu: http://www.cejrowski.com/rozmaitosci/index.php?p=yerba_mate#opis

Biały wrzątek
 

Kommentar schreiben


Menu główne

Co wpływa najbardziej na zdrowie człowieka?
 


Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Wszystkie problemy świata mogłyby być łatwo rozwiązane,
gdyby ludzie byli skłonni pomyśleć.

Thomas J. Watson