Spis treści |
---|
Sami hodujemy raka |
RAK PŁUC |
RAK ŻOŁĄDKA |
RAK MACICY |
Współczesna medycyna |
Teoria trawienia membranoweg |
Wszystkie strony |
Hipokrates powiedział - "Jeśli w Przyrodzie jest choroba, to znaczy że Przyroda ma na nią lekarstwo. Trzeba je tylko znaleźć". Maksymalnie przybliżyć warunki naszego życia do praw przyrody. W tym celu należy:
-
opanować gimnastykę oddechową,
zmienić nawyki żywieniowe (prawidłowe łączenie pokarmów),
pić świeżo przygotowane soki warzywne i owocowe,
stosować wodne zabiegi hartujące (kąpiele lecznicze, sauna), naprzemienny zimny i gorący prysznic,
uprawiać ćwiczenia fizyczne,
oczyszczać organizm,
wykonywać gimnastykę przeciwrakową Nishi,
nauczyć się panować nad psychiką (emocje, pragnienia, myśli).
Zwracam też uwagę na zasadnicze problemy odżywiania:
-
należy koniecznie wykluczać stopniowo wszystkie rafinowane i nienaturalne produkty (kiełbasy, wędliny, margaryny, konserwy, przetwory, ocet spirytusowy, białą mąkę, zupy w proszku, różne sosy itp.),
ograniczyć do minimum spożycie cukru i produktów zawierających cukier oraz jego dietetycznych zamienników (cukier zastąpić miodem),
ograniczyć do minimum spożycie środków pobudzających (kawy, herbaty, mięsa, bulionów mięsnych, mocnego alkoholu),
ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych, w tym masła, żółtego sera, tłustych gatunków mięsa,
zredukować do minimum spożycie pieczywa drożdżowego.
Do jadłospisu należy włączyć kasze, gotowany ryż (najlepiej nieoczyszczony), warzywa, owoce - nie mniej niż 5 rodzajów, zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej, ryby, drób, kiełki pszenicy, ser biały (tłusty - 50 g dziennie), żółty ser (1-2 plasterki dziennie), jajka (na miękko - 3 razy w tygodniu). Przy ustalaniu jadłospisu należy kierować się następującymi zasadami - jemy wszystko co rośnie na ziemi, w ziemi, na drzewach (spożywamy w postaci surowej lub gotowanej i dobrze byłoby, gdyby produkty były wyhodowane w rejonie, w którym mieszkamy). Układając jadłospis należy brać pod uwagę prawidłowość łączenia produktów i ustalać go w następujący sposób:
-
każdy posiłek to sok, surówka i danie właściwe - przed południem produkty węglowodanowe (kasza, ziemniaki, warzywa i owoce czyli produkty pochodzenia roślinnego), po południu produkty białkowe (ryby, biały ser - produkty pochodzenia zwierzęcego),
najlepiej jeść dwa razy dziennie. Jeżeli jesteście Państwo głodni - można jeść warzywa, owoce, pić herbatę z liści malin, jeżyn, brzozy, czarnej porzeczki (4-6 szklanek dziennie),
koniecznie nauczyć się wolno przeżuwać (zdrowi - 25-30 razy, chorzy - 50-70 razy) każdy kęs.
Jeszcze raz chcę podkreślić konieczność picia przed posiłkami świeżo przygotowanych soków i jedzenia surówek. Powody są następujące: