Niektóre objawy zanieczyszczenia wątroby
Pojawienie się na ciele piegów, znamion brązowych i brodawek, brązowe plamy przy korzeniach włosów.
Zimna i wilgotna skóra ciała i rąk, zabarwiony na żółto spód języka.
Brak możliwości zrobienia prawą nogą kroku takiej samej długości jak lewą.
Przyczyny nieprawidłowej pracy wątroby
Nadmierne spożywanie - posiłków i płynów, cukru, produktów cukrowych, owoców i alkoholu, tłuszczów, oleju roślinnego i tłustego mięsa, posiłków gotowanych i rafinowanych, świeżego chleba i wyrobów mącznych.
Przyzwyczajenie do spożywania posiłków przed snem lub w nocy.
Profilaktyka
Zmniejszyć ilość spożywanych posiłków.
Nie jeść śniadania.
Spożywać więcej gotowanych warzyw (do 40%) od ogólnej ilości posiłków na dobę.
Zimą jeść więcej kwaszonej kapusty.
Jeść więcej twarogu, pić więcej zsiadłego mleka, kefiru.
Spożywać wszystko przygotowane świeżo (nie jeść odgrzewanych lub z poprzedniego dnia).
Częstotliwość oczyszczania wątroby
Pierwsze czyszczenie jest najtrudniejsze, ponieważ organizm traci dużo sił. Zwykle jest wydalane dużo starej żółci, pleśni, białych nici, zielonych "koreczków" (cholesterol) ale kamieni może nie być. To nie oznacza, że oczyszczanie się nie udało. Po prostu wątroba jest silnie zanieczyszczona i podczas kolejnych oczyszczeń pojawią się kamienie. Drugie oczyszczanie jest już łatwiej przeprowadzić. Powinno się odbyć po 3-4 tygodniach, a następne oczyszczenia przeprowadzamy raz na 3 miesiące. Jeśli po 2 dniach od pierwszego oczyszczania odczuwamy ciężkość w wątrobie, zabieg oczyszczania należy powtórzyć już po 2 tygodniach. Po 5-7 oczyszczeniach kurację można przeprowadzać raz na rok.
Odżywianie po oczyszczeniu wątroby
Musimy wyeliminować z jadłospisu wszystkie produkty szkodliwe dla wątroby - smażone mięso, ryby, ostre i tłuste przekąski (szczególnie zimne), żywność bogatą w skrobię (biała mąka, słodkie pieczywo, ciastka, herbatniki) i grzyby, a ponadto przy schorzeniach wątroby - ocet, pieprz, musztardę, rzepę, rzodkiew, smażoną cebulę, kawę i kakao. Wątrobie są niezbędne witaminy A, B, C i K. Znajdujemy je w dużej ilości w żółtku kurzego jaja, maśle śmietankowym, twarogu, pomidorach, burakach, marchwi, kabaczkach, kalafiorze, winogronie, arbuzie, truskawkach, jabłkach, suszonych śliwkach, przerośniętej pszenicy, dzikiej róży i porzeczkach. W celu wzmocnienia chorej wątroby należy pić sok z buraków i marchwi w proporcji 1:4 do 0,5 litra dziennie.
Oczyszczenie cytryną i sokami warzywnymi (wybrać)
Pić rano, w porze obiadowej i wieczorem 1/2 szklanki gorącej wody, do której należy wcisnąć sok z 1 cytryny.
3-4 razy w ciągu dnia pić po 1/2 szklanki mieszanki soków z marchwi, buraka i świeżego ogórka w proporcji 10:3:3 (259 g, 75 g, 75 g). Kurację należy przeprowadzać przez dwa tygodnie. W pierwszym roku przeprowadzamy 4 kuracje po 14 dni co 3 miesiące, potem raz w roku.
3-4 razy w ciągu dnia pić po 1/2 szklanki mieszanki soków z 270 g marchwi, 130 g selera i 60 g pietruszki. Kurację należy przeprowadzać przez dwa tygodnie. W pierwszym roku przeprowadzamy 4 kuracje po 14 dni co 3 miesiące, potem raz w roku.
Oczyszczenie sokiem jabłkowym
Do kuracji używamy soku przyrządzonego ze świeżych owoców (soki gotowe nie nadają się). Jabłka powinny być słodkie, ale można dodać trochę kwaśnych. Sok należy pić łyczkami przytrzymując w ustach aby wymieszał się ze śliną. Sok używamy w dwóch etapach: przygotowawczym i właściwej kuracji.
Kuracja przygotowawcza - 7 dni
Aby przygotować organizm do przyjmowania nadmiaru kwasu przez 7 dni pijemy 1 szklanki soku na 15 minut przed każdym posiłkiem.
Kuracja właściwa - 3 dni
W każdym dniu pijemy (nie przyjmując żadnego pokarmu) o godzinie 08.00 - 1 szklanka soku jabłkowego, 10.00 - 2 szklanki soku, 12.00 - 2 szklanki soku, 14.00 - 2 szklanki soku, 16.00 - 2 szklanki soku, 18.00 - 2 szklanki soku, 20.00 - 2 szklanki soku. Jeżeli w czasie kuracji nie nastąpi wypróżnienie, należy wypić zioła przeczyszczające, a najlepiej zrobić lewatywę.
Oczyszczenie olejem roślinnym i sokiem z cytryny
Skuteczność oczyszczenia zależy od całkowitego zastosowania się do przepisu i przeprowadzenia wszystkich etapów.
Etap pierwszy (5-7 dni)
"Złagodzenie" organizmu. Sauna sucha lub parowa albo gorąca kąpiel. Przynajmniej 2 zabiegi, każdy od 10 do 20 minut. Pierwszy na 5-7 dni przed zabiegiem, drugi na dzień przed zabiegiem.
Etap drugi (2-3 dni)
2-3 dni przed oczyszczeniem spożywać głównie produkty pochodzenia roślinnego oraz pić 0,5 litra świeżo wyciśniętego soku z buraka i jabłek w proporcji 1:4, codziennie na noc pić napar z ziół przeczyszczających (lub wykonywać lewatywę). Wykluczyć całkowicie z jadłospisu mięso i ryby. Można spożywać jaja, tłusty ser, produkty mleczne kwaśne (zsiadłe mleko, kefir, jogurt, biały ser). W ostatnim dniu wziąć gorącą kąpiel.
Do zabiegu należy przygotować: 200 ml oleju roślinnego (każdego gatunku), autor preferuje olej z pestek z winogron, 6 cytryn średniego rozmiaru (około 1 kg), 2 kieliszki (50 ml), termofor lub poduszka elektryczna, 1 ząbek czosnku, mały słoiczek z zakrętką.
Etap trzeci (1-2 dni)
Dzień pierwszy ostatni posiłek należy zjeść do godziny 14.00 (po godzinie 14.00 nic nie jeść); przy poczuciu głodu pić tylko sok (najlepiej świeżo przygotowany - marchwiowy, jabłkowy lub przegotowaną wodę; na noc obowiązkowo zrobić lewatywę - 1,5 litra wody z 1 łyżką soku z cytryny. Ważne! jeśli poczuje się osłabienie przede wszystkim nie denerwować się (jest to spowodowane oczyszczaniem organizmu, który nie mając pożywienia zaczyna się odżywiać trującymi toksynami). Aby się od tego uwolnić należy jak najwięcej spacerować w ciepłym ubraniu; jeśli pod wieczór zaczniemy odczuwać bóle głowy należy natychmiast zrobić lewatywę, a jeśli ból nie ustępuje wypić jedną szklankę gorącej, przegotowanej wody z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i łyżeczką octu jabłkowego. Środek przeciwbólowy użyć w ostateczności;
Dzień drugi po przebudzeniu można wypić szklankę gorącej, przegotowanej wody małymi łyczkami; zrobić lewatywę (1,5 litra przegotowanej wody, 1 łyżka soku z cytryny) i iść na spacer; do godziny 14.00 można pić soki (marchwiowy, jabłkowy lub ich mieszankę);
O godzinie 14.00 odłączyć telefon, nie wykonywać żadnych obowiązków związanych z domem lub z pracą, unikać nieprzyjemnych rozmów, stresowych sytuacji. Wyłączyć się całkowicie i skupić wyłącznie na sobie.
Między 15.00 a 18.00 należy położyć się kilka razy na 20-30 minut, w tym czasie podgrzewać wątrobę termoforem lub poduszką elektryczną;
O godzinie 18.00 - do naczynia z gorącą wodą wstawić butelkę z olejem w celu ogrzania go, ? 6 cytryn na 10-15 minut włożyć do wrzątku (będą bardziej soczyste), ? wycisnąć ząbek czosnku do słoiczka i zakręcić go, ? wycisnąć sok z cytryn i przelać przez sitko, ? przygotować pościelone łóżko.
Do 18.30 przygotować - 2 kieliszki (50 ml) na olej i sok z cytryny, ? elektryczną poduszkę lub termofor, ? 200 ml oleju, ? 100-150 ml soku z cytryny.
O godzinie 18.30 - wziąć gorący prysznic (lub kąpiel) trwający 10 minut, dobrze rozgrzać ciało i położyć się;
O godzinie 19.00 - wstać, nalać do jednego kieliszka 40 ml oleju, a do drugiego 20-30 ml soku z cytryny; wypić olej i natychmiast popić sokiem z cytryny po czym położyć się i dalej nagrzewać wątrobę; o 19.15 znów wypić olej i sok z cytryny i ponownie położyć się rozgrzewając wątrobę i tak co 15 minut, aż do całkowitego wypicia oleju i soku z cytryny;
? jeśli po kolejnej porcji (zwykle po czwartej) pojawią się nudności, otworzyć słoiczek z czosnkiem i powąchać go. Jeśli nudności nie znikną, trzeba ograniczyć się do już wypitych płynów. Następnie położyć się do łóżka na prawy bok, podłożyć poduszkę elektryczną lub termofor i odpoczywać, czytać lub oglądać telewizję;
Okres od 21.00 do 23.00 jest najbardziej nieprzyjemny. Może pojawić się zgaga, słabość, pocenie się. Należy to przetrzymać. U niektórych osób, szczególnie ze słabo "pracującą wątrobą" może pojawić się uczucie "oddychania wątroby" (lekkie telepanie pod prawym żebrem); przede wszystkim nie bać się, uspokoić się, "porozmawiać" z wątrobą. Wtedy poczujecie ulgę i spokój w całym ciele;
Pomiędzy 21.00 a 24.00 najlepiej nie chodzić, a więcej leżeć;
Około godziny 1.00 w nocy poczujemy parcie. Należy iść do ubikacji i wypróżnić się. Po wypróżnieniu należy zrobić ponownie lewatywę i połołyć się spać. Jeśli pomiędzy 1.00 a 3.00 nie poczujemy parcia możemy śmiało iść spać. Wypróżnimy się rano.
? po przebudzeniu się robimy ponownie lewatywę;
? jemy lekkie śniadanie z produktów roślinnych, owoców i warzyw, można zjeść kaszę ugotowaną na wodzie;
? na obiad zupa wegetariańska (jarzynowa);
? na kolację pieczone lub gotowane ziemniaki z dodatkiem zieleniny, ryż z duszonymi warzywami itp.
? od następnego dnia możemy rozszerzać menu.
Uwagi
? czasem po wypiciu 3-4 porcji oliwki zdarzają się wymioty, to znak, że najpierw oczyścił się żołądek. To się zdarza podczas pierwszego zabiegu oczyszczającego, to nic strasznego. Zabieg należy ukończyć;
? podczas oczyszczania należy być spokojnym i rozluźnionym. Kiedy wątroba jest silnie zanieczyszczona i wydala z siebie nieczystości, można poczuć, że wątroba jak gdyby "oddycha", nie należy się bać, gdyż strach powoduje skurcze naczyń i przewodów żółciowych, co również może być przyczyną wymiotów;
? następnego dnia po oczyszczeniu, niektóre osoby mogą odczuwać lekkie zmęczenie, ale już pod wieczór wszystko wróci do normy. Przeważnie większość osób z rana odczuwa przypływ energii, sił i chęci do życia;
? jeśli po zakończeniu zabiegu następnego dnia w okolicy wątroby odczuwamy ciężar, to oczyszczenie wątroby należy powtórzyć po 2 tygodniach;
? dla osób, które mają usunięty pęcherzyk żółciowy jest to zabieg wręcz konieczny;
? jeśli podczas zabiegu odczuwamy słabość lub mdłości (przy piciu oleju) należy co jakiś czas otworzyć słoiczek i wąchać czosnek.
Oczyszczenie igliwiem
Kurację należy przeprowadzać w lutym, marcu i kwietniu. W trakcie tej kuracji mocz będzie mętny i zabarwiony na różne kolory. Kiedy mocz wróci do normalnej barwy (kolor jasnego piwa) kurację należy zakończyć.
5 stołowych łyżek igliwia sosny lub świerku, drobno posiekać, zaparzyć wrzątkiem 0,5 litra i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Przecedzić i wlać do termosu. Pić w ciągu dnia małymi łyczkami o dowolnej porze. Wywar należy robić codziennie świeży.
Oczyszczenie u osób starszych i dzieci
Zestaw I
3 szklanki owsa zmielić i wsypać do 5-litrowego emaliowanego garnka, a następnie zalać 4 litrami zimnej wody. Zamknąć wieczkiem i odstawić na 24 godziny. Po 24 godzinach do garnka z owsem dodajemy 2 stołowe łyżki pączków z brzozy i 3 łyżki stołowe liści maliny. Stawiamy garnek na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy 2 stołowe łyżki kukurydzianych włosków (te, które okrywają kolbę po odwinięciu liści) i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 15 minut. Odstawiamy mieszaninę na 45 minut i ostrożnie, by nie zmącić, przecedzamy.
Zestaw II
1 szklankę owoców z dzikiej róży rozdrobnić i przełożyć do 2-litrowego garnka, po czym zalać 1 litrem wrzątku. Zamknąć wieczkiem, owinąć z wierzchu ręcznikiem i odstawić na 24 godziny. Po upływie 24 godzin przecedzamy.
Po przecedzeniu łączymy obydwa zestawy i mamy gotowy środek do oczyszczania wątroby. Otrzymaną mieszankę należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce lub w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Używamy 4 razy dziennie po 150 ml na 30 minut przed jedzeniem, przy czym ostatnia dawka powinna być przyjęta przed godziną 19-tą. Używamy codziennie, aż do wyczerpania mieszanki.
Dawki dla dzieci
? od 1 do 3 lat - 4 razy dziennie po 1 łyżeczce od herbaty - przez 2 tygodnie
? od 3 do 5 lat - 4 razy dziennie po 2 łyżeczki od herbaty - przez 2 tygodnie
? od 5 do 7 lat - 4 razy dziennie po 1 łyżce stołowej - przez 2 tygodnie
? od 7 do 10 lat - 4 razy dziennie po 2 łyżki stołowe - przez 2 tygodnie
? od 10 do 15 lat - 4 razy dziennie po 4 łyżki stołowe - przez 2 tygodnie
? powyżej 15 lat - po 150 ml - codziennie do wyczerpania
Ważne! Jeśli mieszankę przyrządzamy tylko dla dzieci, to składniki wyjściowe zmniejszamy proporcjonalnie dla wieku - 1-3 lat (10 razy), 3-5 (8 razy), 7-10 (6 razy), 10-15 (4 razy). Kurację można przeprowadzać 2 razy w roku.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.