1 kg korzenia pietruszki i 0,5 kg selera umyć, oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do garnka o objętości 4-5 litrów, następnie do otrzymanej mieszanki dodać 1 kg miodu pszczelego i 1 litr ostudzonej gotowanej wody. Postawić garnek na małym ogniu i ciągle mieszając drewnianą łyżką gotować póki nie zawrze. Przykryć pokrywką, ostudzić i wstawić do lodówki na 3 dni. W czwartym dniu dodać jeszcze 1 litr gotowanej wody, znów doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, po czym ostudzić i jeszcze ciepły roztwór przecedzić. Otrzymany syrop przelać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu. Używać po 3 łyżki stołowe na 15 minut przed jedzeniem 2 razy dziennie do wyczerpania syropu.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.