Gram Zdrowia

Surówki wiosenne

Drukuj

Ważne! W celu zlikwidowania gorzkiego smaku liści mlecza, należy je moczyć przez 1/2 godziny w wodzie z dodatkiem soli kuchennej (1 łyżka soli na litr wody). Potrawy z dodatkiem rzodkiewki powinny być przygotowywane na conajmniej 1,5 godziny przed spożyciem (nie grozi nam wtedy ani ból ani wzdęcie żołądka).

Czerwona surówka
Utrzeć 1/4 buraka, dodać 60 g utartej marchwi, 30 g drobno pokrojonych surowych ziemniaków, 1 łyżkę oleju roślinnego, 2 łyżeczki soku z porzeczek lub malin i 1 łyżkę szczypiorku. Wszystko wymieszać i posypać 1 łyżkę tartej bułki.

Groszek z marchewką
50 g świeżego grochu, 1 utarta marchew, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka soku z malin lub porzeczek i 1/2 pokrojonej cebuli. Wszystko wymieszać.

Groszek z pomidorami
50 g świeżego groszku wymieszać ze 120 g surowych, rozgniecionych pomidorów oraz z 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Z wierzchu posypać pietruszką i szczypiorkiem.

Kapusta kminkowa
Drobno pokroić 100 g kapusty, dodać 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę mielonego kminku.

Marchew ze szczypiorkiem ziemniakami
Do 100 g startej marchwi dodać 30 g drobno posiekanego szczypiorku i wymieszać. Dodać 1 łyżkę oleju roślinnego i posypać drobno posiekanym ogórkiem.

Marchew z ziemniakami
Drobno utrzeć 100 g marchwi, wymieszać z 2-3 łyżkami soku z grejpfruta lub czarnej porzeczki. Dodać 30 g drobno posiekanego surowego ziemniaka oraz 1 łyżeczkę posiekanego szczypiorku. Wszystko wymieszać i podać na liściu sałaty.

Ogórek w zsiadłym mleku
Pokrojony 1 ogórek polać 1/2 szklanki zsiadłego mleka oraz posypać 1/2 łyżki posiekanego kopru. Zamiast zsiadłego mleka można użyć naturalnego jogurtu.

Pomarańczowy twaróg
120 g marchwi zetrzeć na drobnej tarce i zmieszać ze 100g twarogu. Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego i jeden ząbek wyciśniętego czosnku. Wszystko wymieszać i posypać zmielonymi orzechami i zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Pomidory faszerowane czerwoną kapustą
Ściąć górną część pomidora o wysokości 3-4 mm. Ze środka wyjąć miąższ, zostawiając ścianki grubości 2-3 mm. Miąższ zmieszać z drobno pokrojoną czerwoną kapustą i 1/2 łyżeczki oleju roślinnego. Farszem tym napełnić pomidory. Z wierzchu udekorować 1/2 łyżeczki majonezu lub śmietany, posypać posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Pomidory z orzechami lub sucharkami i marchwią
100 g rozgniecionych pomidorów wymieszać ze 100 g utartej marchwi, 30 g posiekanej pietruszki, 50 g zmielonych orzechów lub sucharków. Dodać 1,5 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.

Pomidory z ziemniakami
Rozgnieść 100 g pomidorów, dodać 2 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki słonej wody z kiszenia ogórków. Wszystko wymieszać i dodać 30 g drobno pokrojonego surowego ziemniaka. Odstawić na 30 minut.

Rzodkiewki z orzechami
100 g rzodkiewek (15 szt.) drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, zmieszać z 40 g (8 szt.) mielonych orzechów włoskich, dodać 1 łyżeczkę oleju roślinnego, posypać z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Rzodkiewki z orzechami, pietruszką i mietą
15 rzodkiewek zetrzeć na tarce, dodać posiekaną nać pietruszki, miętę, koperek, 1/2 łyżeczki kminku i 6 stołowych łyżek (50 g) zmielonych orzechów. Wszystko dobrze wymieszać. Można udekorować liściami sałaty.

Rzodkiewki z twarogiem
(najlepiej tłustym). 3 stołowe łyżki twarogu (75 g) zmieszać z 3 drobno pokrojonymi rzodkiewkami i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku. Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć na liściach sałaty.

Seler ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną
Grubo pokrojone łodygi selera i kilka pokrojonych na kawałki liści położyć na talerzu i polać 2 łyżkami śmietany lub 1/2 szklanki zsiad?ego mleka.

Surówka świąteczna
10 g surowego, drobno posiekanego ziemniaka zmieszać z 30 g utartej marchwii i 10 g utartego surowego buraka. Dodać 50 g drobno pokrojonej kapusty, 2 łyżki oleju i 2 łyżki szczypiorku. Wszystko wymieszać. Masę ułożyć na liściu sałaty, z wierzchu posypać koperkiem lub pietruszką. Całość można udekorować kawałkami pomidorów i rzodkiewek.

Surówka oczyszczająca krew
Utrzeć 50 g buraków i 50 g marchwi. Dodać 50 g pokrojonej kapusty, 1,5 łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżki miodu. Wszystko wymieszać i posypać z wierzchu 1 szklanką jagód lub czerwonych porzeczek.

Surówka po francusku
100 g zewnętrznych liści sałaty polać 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego, dodać 1 łyżkę oleju roślinnego i 1 łyżeczkę pokrojonej cebuli. Wszystko dobrze wymieszać.

Surówka z botwiny I
Posiekać 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty. Polać je 1 łyżką oleju słonecznikowego i wymieszać. Jedno surowe jajko wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny i wylać na sałatę. Dodać do botwiny, wymieszać. Posypać z wierzchu posiekaną pietruszką i koperkiem lub szczypiorkiem.

Surówka z botwiny II
Pokroić 2 garście liści młodego buraka (60 g). Przygotować sos: 1 żółtko wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżką oleju roślinnego i 1 łyżeczką pokrojonego szczypiorku. Wymieszać.

Surówka z botwiny i liści sałaty
Pokroić 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty, polać 1 łyżką oleju roślinnego i wymieszać. Do jednego jajka dodać soku z 1/2 cytryny, wymieszać i dorzucić szczyptę posiekanego kopru, pietruszki i szczypiorku. Wszystko wymieszać.

Surówka z czerwonej kapusty
Do 50 g czerwonej poszatkowanej kapusty (3 łyżki) dodać 2 łyżki posiekanej pietruszki, 1 łyżkę oleju słonecznikowego i 1 łyżkę miodu. Wszystko wymieszać.

Surówka z dyni
Utrzeć 1 marchew, 50 g dyni, 25 g selera. Dodać 25 g posiekanego szczypiorku lub czerwonej cebuli oraz 10 zmielonych orzechów.

Surówka z kiszonej kapusty
100 g sałaty pokroić (a najlepiej porwać) na duże kawałki, zmieszać z 4 łyżkami kiszonej kapusty, dodać 2 łyżki soku z kapusty i 1 łyżkę oleju roślinnego.

Surówka z marchwi i białej kapusty
Marchew umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować, dodać kminek, łyżkę oleju słonecznikowego lub jogurtu. Można dodać drobno pokrojoną cebulę i ziele tymianku.

Surówka z marchwi i czerwonych buraczków
Marchew i buraki umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać olej słonecznikowy lub jogurt, roztarty ząbek czosnku i tarty chrzan.

Surówka z marchwi i selera
Do 50 g utartej marchwi dodać 50 g pokrojonego selera, 1/2 ogórka, 50 g zmielonych orzechów i łyżką miodu. Zamiast orzechów można dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Surówka z mlecza
3 garście mlecza (mniszka lekarskiego) posiekać i wymieszać z 10 włoskimi orzechami zmielonymi w młynku. Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego lub miodu i wymieszać.

Surówka z młodych buraków
Utrzeć na tarce 5-6 młodziutkich buraków, dodać 2 łyżki śmietany i doprawić szczyptą mielonego kminku.

Surówka z pokrzywy i mlecza
Drobno posiekać garść młodych liści pokrzywy, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę soku z kiszonej kapusty oraz łyżkę oleju słonecznikowego i łyżeczkę drobno posiekanej cebuli. Całość dobrze wymieszać. Posypać z wierzchu 2 garściami drobno posiekanego mlecza 15 g zmielonymi orzechami włoskimi.

Surówka z porów
Pokroić drobno 60 g porów, przyprawić 3 łyżkami majonezu, odstawić na godzinę. Następnie dodać 1 łyżkę pokrojonego selera, szczyptę kminku, 1 łyżkę wody z miodem (1 łyżeczka miodu rozpuszczona w 2 łyżeczkach wody).

Surówka z zielonej fasoli
60 g młodych, delikatnych strączków drobno pokroić usunąwszy wcześniej włókienka. Dodać 50 g grubo pokrojonej sałaty i 2 łyżki oleju słonecznikowego (można dodać 1 łyżeczkę miodu do smaku).

Surówka ze szpinaku
Pokroić garść młodego szpinaku, dodać 1 łyżkę drobno pokrojonego szczawiu, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku. Wszystko wymieszać i dodać 3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych oraz 1 łyżkę borówek.

Surówka ze szczawiu i mlecza
Do 1 garści sałaty (30 g) dodać 30 g młodego szczawiu i 30 g liści mlecza. Szczaw i mlecz należy drobno posiekać, na wierzchu położyć 10 orzechów włoskich, polać 1 łyżką miodu i 1 łyżką oleju słonecznikowego. Wszystko dobrze wymieszać.

Surówka ze świeżej kapusty
Do 100 g pokrojonej kapusty dodać 4 łyżki soku z grejpfruta, 1 łyżkę miodu i 1/2 łyżeczki kminku. Wszystko wymieszać.

Surówka ziemniaczana
Drobno pokroić 60 g ziemniaków, dodać 4 łyżki wody od kiszenia ogórków, 1/2 małej cebulki, 2 łyżeczki posiekanego kopru lub pietruszki, 40 g zmielonych orzeszków ziemnych i 1 łyżkę miodu (niekoniecznie).

Szpinak z jajkiem
Ubić żółtko, dodając po trochu 1,5 łyżki masła, po czym wlać 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszać do otrzymania gęstej papki, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i dwie garście drobno posiekanego szpinaku. Wszystko wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na liść sałaty. Z wierzchu można posypać mielonymi orzechami.

Szczypiorek z orzechami
50 g szczypiorku drobno posiekać i zmieszać z 50 g zmielonych orzeszków ziemnych.

Ziemniaki z kapustą
Drobno pokroić i wymieszać 40 g ziemniaków, 60 g kapusty, 25 g cebuli. Dodać 6 łyżek wody od kiszenia ogórków, orzechy, pietruszkę i kminek.

Surówki wiosenne
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 269 gości