Gram Zdrowia

Home Mistrzowie Uleszka Nietypowe przepisy Potrawy z pasternaku

Potrawy z pasternaku

Drukuj

Pasternak panierowany
Ugotowany pasternak (? Pasternak przecierany) pokroić w grube plastry, otaczać je w mące, rozbitym jajku, tartej bułce i smażyć po obu stronach na smalcu i podawać do dań mięsnych zamiast ziemniaków, albo na jarzynkę z ostrymi sosami.

Pasternak po mazursku
Ugotowane 60 dag pasternaku zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać szklankę mleka, soli i cukru do smaku i polać 5 dag stopionej słoniny.

Pasternak przecierany
1 kg pasternaku oczyścić, oskrobać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. pokrajać w plastry, posolić i jeszcze dusić do miękkości. Posiekać cebulę i zesmażyć na tłuszczu. Miękki pasternak przetrzeć razem z cebulą przez sito. Przygotować zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i 1 łyżki mąki. Rozprowadzić częściowo mlekiem i częściowo śmietaną, połączyć z przetartą masą i mieszając poddusić. Do smaku dodać soli, pieprzu, a przed podaniem przystroić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Można podawać jako jarzynkę, a jeszcze lepiej zasmażyć grzanki z serem i podawać na grzankach lub do grzanek. Taki przecier pasternakowy można uzupełnić innymi jarzynkami. Jest bardzo smaczny po dodaniu porów i ziemniaków. Na 40 dag pasternaku dodać należy po 30 dag porów i ziemniaków.

Placki z pasternaku
1 kg oczyszczonego i obranego pasternaku zetrzeć na tarce lub zemleć w maszynce do jarzyn razem z 1 cebulą. Dodać jajko, sól, 1 łyżkę mąki i po starannym wymieszaniu kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć po obu stronach na rumiano. Podawać wprost z patelni, bo wtedy jest najsmaczniejszy.

Surówka z pasternakiem
30 dag pasternaku i 5 dag chrzanu, umyć, obrać (oskrobać), wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 20 dag jabłek zetrzeć na tarce o większych oczkach. Wymieszać miazgę, doprawić 1/2 szklanki śmietany, solą i cukrem.

Surówka z pasternaku
1 kg pasternaku oczyścić, oskrobać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzone korzenie pokroić w słupki lub w kostkę. Zalać majonezem i obficie posypać zielonym posiekanym szczypiorkiem. Można też wymieszać z poszatkowanym kiszonym ogórkiem oraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem.

Potrawy z pasternaku
 

Komentarze   

 
Guest
0 #3 Guest 2013-12-27 21:34
weronika co Ci tak wesoło? xD
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
weronika
0 #2 weronika 2012-10-08 14:04
:D :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :P :roll: :roll: :roll: :sigh: :sigh: :sigh: :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
weronika
0 #1 weronika 2012-10-08 14:04
:lol:
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 747 gości