Gram Zdrowia

Home Mistrzowie Uleszka Nietypowe przepisy
Nietypowe przepisy

Rzucić palenie jest trudno. Okazuje się jednak, że rzucenie nałogu złego odżywiania jest jeszcze trudniejsze. Jeśli policzyć zmarłych na raka żołądka, dwunastnicy, jelita grubego, odbytu czy wątroby, to okazuje się, że złe odżywianie zabija częściej i więcej ludzi niż rak płuc "przypisany" do palących papierosy. Proszę tego nie rozumieć jako obrony przemysłu tytoniowego. Chcę pokazać hipokryzję ludzi potępiających nałóg palenia, a nie widzących nic złego w nałogach żywieniowych. Jak zwykle problem nie leży w zdrowiu, ale w walce o klienta, a ponieważ producenci papierosów są w ogromnej mniejszości w stosunku do "karmiących" więc wynik jest taki jaki jest - palenie jest "beee", a żywienie w MacDonaldzie "cacy", no i oczywiście "Mars jest dobry na wszystko" . Innym problemem jest to zjadasz. Na niektórych opakowaniach jest zamieszczony spis tego co jest w środku i bynajmniej nie z troski o zdrowie klienta, ale dlatego, że taki jest wymóg prawny. Czy jest uczciwy? Można przecież to i owo pominąć . Skąd masz pewność, że żywiąc sie w tzw. fastfood'ach nie zjadasz zmielonych chrząstek (a nawet kości), skór i innych "odpadów"? Wzorowa czystość pomieszczenia i naczyń jest tylko zasłoną dymną, bo do kuchni nikt cię przecież nie wpuści. Zastanów się nad tym, zanim weźmiesz do ust Big Mac'a i popijesz go flaszką bordowej cykuty.

Poniższy link prowadzi do oryginalnej strony, która poniżej została rozbita na poszczególne artykuły.

Nietypowe przepisy



Sosy, majonezy, przyprawy

Drukuj

Z reguły kupowane sosy i majonezy zawierają ocet spirytusowy, konserwanty, barwniki i inne obce dla organizmu substancje, które zanieczyszczają krew, a można je wykonać samemu.

Majonez orzechowy
(najlepiej przygotować tuż przed spożyciem). 2 łyżki zmielonych orzechów zmieszać z 1 łyżeczką oleju roślinnego. Po powstaniu gęstej papki ubijać ją z 3-4 łyżkami oleju roślinnego dodając soku z 1 cytryny.

Majonez witaminowy
Ubijać 2 żółtka, dodając powoli 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać z 1 łyżką startego selera lub łyżeczką utartej cebuli. Do otrzymanej masy dodać soku z cytryny. Dokładnie ubijać do konsystencji majonezu. Majonez można zabarwić: na zielono - dodając soku ze szpinaku, na pomarańczowo - soku z marchwi, na różowo - soku z czerwonej porzeczki.

Olej cytrynowy
Do 250 g oleju roślinnego dodawać powoli soku z 1-2 cytryn. Bardzo dokładnie wymieszać.

 

Przystawki

Drukuj

Domowy twarożek z małą zawartością kazeiny i kwasów 1 litr mleka chudego, 200 g kefiru, 60 g śmietany i niepełna łyżeczka sodki oczyszczanej. Do wrzącego mleka wlać kefir, śmietanę i gotować mieszając do wytworzenia się twarogu. Dodać sodkę i odsączyć wodę.

Jajecznica dietetyczna Rozić jajka oddzielając iałko od żółtka. Na patelnię wlewamy tyle łyżek mleka ile jajek. Gdy mleko zacznie się urzyć wlewamy iałko, gdy iałko zię zetnie odstawiamy z ognia dodajemy odroinę masła i dodajemy żółtko. Wymieszać, dodać posiekanego szczypiorku, oraz sól i pieprz do smaku.

Pasta twarogowa z olejem słonecznikowym 100 g chudego twarogu, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki słodkiego mleka, siekana zielenina lu siekane rzodkiewki, ogórki, kminek. Twaróg uić z olejem i mlekiem w mikserze na krem, dodać pozostałe składniki, ewentualnie roztarty w soli ząek czosnku. Pasta ta nadaje się również jako danie do ziemniaków ugotowanych w łupinkach i do zielonej sałaty.

 

Zdrowe desery

Drukuj

Dla młodych i starych
150 g startych jabłek zmieszać z sokiem z połowy pomarańczy i dodać do tego 10 orzechów włoskich i 2 łyżeczki miodu. Wszystko razem wymieszać.

Jabłkowa pajęczyna
Ubić oddzielnie 2 żółtka i 2 białka. Połączyć je razem i jeszcze raz ubić. W 2 łyżkach ciepłej wody rozpuścić 1 łyżkę miodu. Utrzeć 3 słodkie jabłka, dodać do nich 2 łyżeczki soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać i znowu ubić. Udekorować świeżymi owocami (np. jagodami), kawałkami pomarańczy lub grejpfrutów.

 

Słodycze naturalne

Drukuj

Zdrowe cukierki dla dzieci
Włożyć do ciepłej wody suszone śliwki, figi i morele na 6-8 godzin, następnie wyjąć z wody i do środka powkładać orzechy włoskie. Można posmarować miodem i obtoczyć w otrębach lub płatkach owsianych.

 

Wypieki

Drukuj

Drożdże są obcą substancją dla ustroju człowieka. Zaliczane do grzybów. W przemyśle spożywczym znalazły zastosowanie dzięki temu, że potrafią produkować alkohol. Są nieodzowne przy produkcji piwa, wina, a także ciast i chleba, bo dzięki nim ciasto "rośnie". Niektórzy upatrują w nich źródła witamin grupy B, polecając je na trądzik młodzieńczy (praktycznie wcale nie pomagają, a zwyczaj picia drożdży jest przerażającą ignorancją). Prawdą jest, że w drożdżach znajdują się witaminy i pierwiastki potrzebne człowiekowi, jednak nie są polecane ze względu na wywoływanie fermentacji, a niekontrolowany rozwój w przewodzie pokarmowym może spowodować zniszczenie flory bakteryjnej jelit. Drożdże zmieniają odczyn skóry na kwaśny. Większość drożdży jest szkodliwa dla pokarmów i także dla człowieka . Wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem świeżego chleba, zalecając spożywanie trzydniowego (czas ten jest potrzebny na zabicie żyjących jeszcze drożdży).

Chleb bezdrożdżowy
4 szklanki mąki gruboziarnistej wymieszać z 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej i wyrobić tak, by ciasto nie kleiło się do rąk. Dodać soli do smaku. Uformować chleb, wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temperaturze 100-150°C. Czy jest upieczony, sprawdzamy tak jak ciasto - patyczkiem. Przechowujemy w lodówce. Będzie zawsze świeży i miękki.

 
Więcej artykułów…


Strona 2 z 3

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 269 gości