SOK Z JARMUŻU
Jarmuż (Brassica oleracea acephala var. laciniata) zajmuje wśród jarzyn kapustnych pierwszoplanowe miejsce, a to ze względu na zawarte w nim bogactwo składników odżywczych. Jarmuż jest "supergwiazdą" wśród roślin kapustnych. Choć jako jarzynka lub jako surówka nie jest chętnie zjadany ze względu na specyficzny smak i twarde liście, to jednak powinno się korzystać z jego walorów odżywczych, zwłaszcza zimą. Jest to bowiem roślina mrozoodporna i można ją hodować w ogródku. Zachowuje ponadto swe zielone liście nawet pod pokrywą śnieżną. Jarmuż zawiera, obok białka pełnowartościowego (4,4%) duże ilości potasu (490 mg), magnezu (230 mg), fosforu i wiele innych mikroelementów oraz witaminy A, C, E, B1, B2, B6 i innych w śladowych ilościach. Duża zawartość potasu może byc dietetycznie wykorzystywana przy niedomaganiach krążenia, opuchliznach i obrzękach. Jarmuż daje nieocenione przysługi przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy na tle nadkwaśności. Miesza się go wówczas z sokiem z białej kapusty w stosunku 1:1. Jarmuż leczy także zapalenie okrężnicy, atonie jelit i zaparcie, ma także zastosowanie przy braku witamin. W celach profilaktycznych zażywa się przez 4-6 tygodni 3 razy dziennie 5-6 łyżek soku rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1 na 30 minut przed posiłkami.
Komentarze
Do soków używam wyciskarki, jestem mega zadowolony pulpa oddziela się od soku i wychodzi mega pyszny i zdrowy sok do tego co zawsze mnie irytowało przy wyciskarkach to ich mycie.. przy mojej nowej wyciskarce mycie odbywa się w kilka sekund.
I kolegów też już nie będzie :((
ale pomaga i to skutecznie
Wyciskarka wyciśnie to na pewno. Ja kupilam mpm za 600zł - najtańsza. Wyciskarki są ogólnie drogie, przeważnie za ponad 1000zł, nie wiem jak działaja te droższe, bo nie mam porównania. Nie mam zastrzeżeń do mojej choć jest troche mycia...
Ciekawe co na to ZUS
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.