Dieta prof. Tombaka jest dietą "skromną" i skłaniającą się bardziej w kierunku wegetarianizmu, gdyż preferuje spożywanie większej ilości produktów roślinnych. Nie ma w niej miejsca na "przepych" i "wykwintne" potrawy czy "raj dla podniebienia". Jego podstawowym założeniem jest "jeść po to aby żyć, a nie żyć po to by jeść". Pierwszą i zasadniczą sprawą jest sposób łączenia potraw i to jest szokiem dla wszystkich od lat nauczonych innego sposobu jedzenia.
Drugą zasadą jest sam sposób jedzenia. Prof. Tombak proponuje wypracować nawyk jedzenia dwa razy dziennie. Pierwszy posiłek miedzy 8-mą a 9-tą rano oraz po południu między 17-tą a 20-tą. W przerwie między posiłkami jeść należy tylko warzywa i owoce lub pić soki owocowe lub warzywne (świeżo przygotowane) lub wodę mineralną ( w cyklu 2 tygodnie picia - miesiąc przerwy). Do picia najlepsza jest zielona herbata lub herbaty ziołowe (rumianek, pokrzywa, melisa). Nie pić w czasie jedzenia, jeśli po jedzeniu odczuwamy pragnienie możemy kilka razy przepłukać gardło. Kolejność przyjmowania posiłków: soki, herbata, woda mineralna - sałatki - podstawowy posiłek (rano z węglowodanów, wieczorem białkowy). Pokarm należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając (każdy kęs gryźć 25-50 razy), gdyż od rozdrobnienia pokarmu zależy dokładność i szybkość trawienia pokarmu.
Jak łączyć pokarm
Prof. Tombak podzielił produkty żywnościowe na trzy grupy. Podobnego podziału dokonuje także doktor Górnicka. Dlaczego? Spowodowane jest to jakością enzymów potrzebnych do trawienia. Każdy jednorodny pokarm trawi inny enzym i często przy wymieszanym pokarmie enzym zasadowy i kwaśny wzajemnie się neutralizują, co w konsekwencji doprowadza do niestrawienia żadnego z pokarmów. Dlatego dieta optymalna nakazuje spożywanie w jednym posiłku tylko jednego produktu, który jest trawiony całkowicie. Przykładowo węglowodany są trawione w ciągu 20-30 minut, zaś białka w ciągu 2-4 godzin i takie przerwy powinny być między zjedzeniem jednego a drugiego.
POKARM WĘGLOWODANOWY (można łączyć) | ||
BIAŁKO mięso, wędliny, ryby, boczek surowy i wędzony, podroby, dziczyzna, wszystkie jaja, rosoły, bakłażany, fasola, bób, soja wszystkie nasiona, wszystkie orzechy, ziarna słonecznika, produkty mleczno-kwaśne, twarogi, sery białe, sery żółte i topione, mleko, jogurt, kefir, żelatyna |
TŁUSZCZE i produkty "żywe" tran, słonina, smalec, masło świeże i topione, oleje, margaryny, orzechy laskowe i włoskie, migdały, gorzka czekolada, zielenina, owoce suszone, soki z warzyw i owoców, warzywa (oprócz ziemniaków), jagody, arbuzy, grzyby, wino wytrawne, mleko, dodatki smakowe i przyprawy, melon i banan najlepiej spożywać osobno nie łącząc z innymi produktami |
WĘGLOWODANY mąki, kasze, ryż, płatki, wszelkie pieczywa, sucharki ziemniaki, kukurydza, wyroby mączne, makarony, naleśniki cukier, miód suszone owoce, wyroby zawierające cukier dżemy, marmolady, konfitury cukierki, ciasta, syropy owocowe, kakao w proszku, fasola i strączkowe (suche) soczewica, orzeszki ziemne |
POKARM BIAŁKOWY (można łączyć) |
Jeśli zasłonimy lewą tabelę (białko), to otrzymamy listę artykułów spożywczych, które tworzą pokarm węglowodanowy, a artykuły można mieszać ze sobą w dowolnych proporcjach. Jeśli zasłonimy prawą tabelę (węglowodany) otrzymujemy artykuły spożywcze pokarmu białkowego. Przerwa między spożywaniem jednego i drugiego posiłku powinna być nie mniejsza niż 3-4 godziny. Dziwi też zapewne umieszczenie orzechów i w tłuszczach i w białkach. Wynika to z tego, że orzechy są w połowie białkami, a w połowie tłuszczami i na wszelki wypadek jedzmy je osobno. Przykładowo orzechy laskowe i włoskie zawierają powyżej 50% tłuszczu, a ziemne - tłuszczu powyżej 45%, a białka i węglowodanów powyżej 20%. To samo dotyczy boczku. Chudy boczek zaliczamy do mięs (białko), a tłusty do tłuszczy. Czy będziemy go jedli z chlebem, to już nasz wybór. Umiar na pewno nie zaszkodzi, ale jeśli ktoś za jednym "posiedzeniem" potrafi zjeść pół bochenka chleba z kilogramem boczku, to musi się liczyć z jakimiś konsekwencjami.
Na początku taki podział wydaje się trudny lub wręcz niemożliwy do zaakceptowania. Wiele osób denerwuje to, że muszą zrezygnować z pieczywa, ziemniaków lub kaszy, jeśli zachciało się im zjeść mięsa. Więc jeśli chcemy być zdrowi, to nie mamy innego wyboru i musimy zwalczyć to przyzwyczajenie.
A oto inna wersja łączenia produktów:
NAJGORSZE | NAJGORSZE POŁĄCZENIE | |
NAJLEPSZE POŁĄCZENIE | ||
Mięso (wszystkie rodzaje) |
zielone warzywa | mleko, skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietana |
Skrobia (chleb, ziemniaki) |
zielone warzywa, tłuszcze roślinne i zwierzęce | wszystkie białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy |
Zielone warzywa | wszystkie białka, wszystkie produkty zbożowe | mleko |
Orzechy (większość rodzajów) |
zielone warzywa, kwaśne owoce | mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny |
Jaja | zielone warzywa | mleko, skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne produkty, olej roślinny |
Mleko | spożywać oddzielnie, można z kwaśnymi owocami | wszystkie białka, zielone warzywa, produkty skrobiowe |
Tłuszcze zwierzęce | wszystkie rośliny zbożowe | wszystkie białka |
Melon (wszystkie rodzaje) |
zawsze spożywać oddzielnie | wszystkie produkty |
Rośliny zbożowe (pszenica, żyto, owies) |
zielone warzywa | kwaśne owoce, wszystkie białka, wszystkie słodycze, mleko |
Rośliny strączkowe | zielone warzywa | wszystkie białka, wszystkie słodycze, owoce (wszystkie rodzaje), masło śmietankowe, śmietanka |
Owoce niekwaśne i półkwaśne |
kwaśne mleko | kwaśne owoce, skrobia, białka, mleko |
Owoce kwaśne | orzechy, kwaśne mleko i inne kwaśne owoce | wszystkie słodycze, skrobia (pieczywo, zboża), białka z wyjątkiem orzechów |
NAJLEPSZE POŁĄCZENIE | ||
NAJGORSZE | NAJGORSZE POŁĄCZENIE |
Całość prof. Tombak ujął w jedenastu punktach, które nazwał jedenastoma prawdami zdrowego życia.
? Nie jedz szybko.
? Nie popijaj podczas posiłku.
? Nie jedz często i nie żuj ciągle (dotyczy też gumy do żucia).
? Nie oglądaj telewizji podczas jedzenia.
? Nie leż po jedzeniu.
? Nie jedz przed snem i nie podjadaj w nocy.
? Prawidłowo łącz produkty, które spożywasz.
? Unikaj siedzącego trybu życia.
? Ogranicz do minimum spożycie produktów mącznych i słodyczy.
? Ogranicz do minimum spożycie produktów rafinowanych i gotowanych.
Kto dokładnie przeczytał powyższe, zrozumiał że nadszedł "czas apokalipsy". Żegnajcie chrupiące bułeczki z masełkiem i szynką. Żegnaj schaboszczaku z odsmażanymi ziemniaczkami. Żegnaj żurku z kiełbasą. Taka jest cena naszego zdrowia. Jeśli ktoś uważa inaczej, to siłą rzeczy bedzie musiał wejść w większą zażyłość z lekarzem pierwszego, a potem drugiego i następnego kontaktu, a ci jak zwykle zaaplikują antybiotyki, aspirynę lub inne chemiczne "nowości", a potem zaczną wycinać chore części po kawałeczku. Każdy wie, że jedzenie dzielimy na zdrowe albo smaczne - wybór zależy od nas.
knockoff christian lou christian louboutin replica shoes christien laboutin cheep knockoff
Komentarze
Mlmleko pojawia sie i w bialkach i tluszczach. To bardzo istotne, bo nie wiem, czy moge je mieszac z platkami.
Fasola też - białkach i węglowodanach. Czy mogę więc pastą fasolową smarować razowy chleb?
Suszone owoce też: węglowodany czy żywe? Fajnie by było do tych płatków z mlekiem wsypać garstkę rodzynek.
Albo pojawia sie pytanie, czy mogę jeść mieszankę studencką "orzechy z żurawiną i rodzynkami", jeśli jedno o białka, a drugie to węgle?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.