Citrosept jest suplementem diety, zawierającym płynny koncentrat z pestek, miąższu i białych części grejpfruta. Zawiera ważne dla zdrowia bioflawonoidy oraz naturalną, pochodzącą z grejpfruta witaminę C.
Grejpfruty:
- są doskonałym źródłem wartości odżywczych odpowiedzialnych za zdrową dietę,
- zawierają całe bogactwo witamin, m.in. wspomagającą odporność witaminę C, a także znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych witaminy E i P,
- mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne,
- pomagają w utrzymaniu zdrowego serca i całego układu krążenia,
- regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii.
Krótka historia grejpfruta
Historia i pochodzenie grejpfruta nie są dokładnie znane. Najprawdopodobniej owoc ten jest krzyżówką pompeli z pomarańczą słodką. W XVII wieku kapitan James Schaddock sprowadził grejpfruty z Polinezji na Barbados. Obecna nazwa pochodzi od angielskich słów „grape” czyli grono oraz „fruit” czyli owoc – ma to związek z faktem, że owoce te rosną w kiściach przypominających winogrona.
Grejpfruty uprawiane są w strefie podzwrotnikowej. Drzewa grejpfrutowe osiągają wysokość od 6 do 15 metrów i dają owoce kuliste osiągające średnicę około 15 centymetrów.
Co zawiera grejpfrut?
Miąższ grejpfruta składa się w ok. 90% z wody. Znajdziemy w nim jednak także cukier, kwasy organiczne, cenne dla zdrowia witaminy, barwniki roślinne, flawonoidy, pektyny i błonnik.
100 gramów owocu grejpfruta dostarcza około:
- 40 kalorii,
- 9,8 grama węglowodanów
- 0,7 grama białka
- 0,6 grama błonnika
- 230 miligramów potasu
- 80 miligramów witaminy C
- 20 miligramów wapnia
- 17 miligramów fosforu
- 12 miligramów kwasu foliowego
- 10 miligramów magnezu
- 0,3 miligrama żelaza
- 0,3 miligrama witaminy E
- 0,2 miligrama witaminy B3 (PP),
- 0,1 miligrama cynku
- 0,05 miligrama witaminy B1
- 0,03 miligrama witaminy B6
- 0,02 miligrama witaminy B2
Jeden owoc osiąga masę ok. 200-500 g.
Właściwości grejpfruta
Grejpfruty powinny być nieodłączną częścią diety każdego człowieka. Posiadają bardzo wiele korzystnych i ważnych dla zdrowia właściwości.
- Składniki pokarmowe zawarte w grejpfrutach zapobiegają utlenianiu się tzw. złego cholesterolu (LDL) odpowiedzialnego za powstawanie zmian miażdżycowych w układzie krążenia. W tej roli najlepiej sprawdzają się często odrzucane przez konsumentów białe, gorzkie błonki.
- Grejpfruty obniżają poziom glukozy we krwi. Dieta bogata w te owoce jest wskazana w profilaktyce przeciwcukrzycowej.
- Naryngenina i pektyny zawarte w grejpfrutach wspomagają przemianę materii i przyspieszają procesy trawienne. Jest to szczególnie istotne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
- Miąższ grejpfrutów zawiera kwasy przyspieszające oddawanie moczu – odgrywa to ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego i nerek. Pomaga też w oczyszczaniu jelit z resztek pokarmowych i toksyn.
- Substancje zawarte w pestkach, błonkach i miąższu grejpfrutów mają właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – działają na ok. 800 rodzajów wirusów i bakterii oraz na ok. 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych.
Ciekawostki
Czy wiesz, że…
- dawniej grejpfruty nazywane były schaddockami? Nazwa ta pochodziła od nazwiska kapitana Jamesa Schaddocka, który sprowadził i zadomowił grejpfruty na wyspie Barbados.
- nie należy popijać leków sokiem grejpfrutowym? Sok z tych owoców ma wpływ na wchłanianie pewnych grup leków, może więc wzmacniać lub osłabiać ich działanie. W celu uniknięcia interakcji najlepiej robić nawet kilkugodzinną przerwę pomiędzy zażyciem leku a spożyciem grejpfruta lub soku grejpfrutowego.
- dawniej wyciąg z grejpfruta był stosowany przez rolników do ochrony drewnianych narzędzi przed pleśnią? W ten sposób wykorzystywano przeciwgrzybicze właściwości ekstraktu z grejpfruta.
- do potraw zawierających cytrusy warto dodać odrobinę masła lub oliwy? Dzięki takiemu dodatkowi tłuszczu organizm lepiej wchłania zawarte w owocach substancje odżywcze.
- już 150 gramowy grejpfrut pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminę C i beta-karoten na najbliższe 24 godziny? Warto spożywać chociaż jeden owoc dziennie – ma to pozytywny wpływ na odporność organizmu. A średnia waga owocu grejpfruta to ok. 200-500 g.
- za gorzki smak grejpfruta odpowiada naryngenina? Jest ona odpowiedzialna także za wspomaganie przemiany materii.
- za najzdrowszą odmianę grejpfruta uważa się grejpfruta czerwonego? Mają one więcej zdrowych przeciwutleniaczy m.in. flawonoidów.