Człowiek, tak samo jak każdy inny gatunek zwierzęcia posiada przewód pokarmowy przystosowany do spożywania określonych pokarmów. Jest to związane z jego długością, budową, flora bakteryjną, a nade wszystko z rodzajem enzymów produkowanych przez związane z nim gruczoły. Dla określonych zwierząt istnieją produkty łatwo strawne, których inne w ogóle nie mogą przyswajać, są też i takie które nie należą do naturalnego „menu” danego gatunku, ale mogą być przyswajane po poddaniu ich obróbce termicznej (np. ryż dla psa). Zwierze odżywiające się zgodnie z naturą nie powinno mieć praktycznie żadnych problemów ani zaburzeń pracy przewodu pokarmowego- oczywiście dotyczy to także człowieka.
Współcześnie rzadko jednak spotyka się ludzi wolnych od problemów gastrycznych. Choroby układu pokarmowego stały się ostatnio tak powszechne, że za choroby nie są już uważane. Takie dolegliwości jak zgaga, wzdęcia, odbijania czy bóle wątroby występują w mniejszym lub większym natężeniu u prawie całej populacji. Świadczy o tym bogactwo leków łagodzących te objawy, które występują na naszym rynku. Prawie każde dziecko zna z reklam telewizyjnych leki na zgagę czy wzdęcia. W Polsce można nawet być analfabetą i świetnie znać się na leczeniu zaburzeń pokarmowych. Stosowane środki przynoszą naturalnie ulgę, jednak jest to działanie krótkotrwałe i trzeba je często stosować. Dzieje się tak dlatego, że nasze obecne odżywianie coraz bardziej odbiega od naturalnego. Współcześnie podstawę wyżywienia ludzi stanowią produkty niejadalne w stanie surowym i muszą one wywoływać zaburzenia gastryczne.
Żywienie optymalne opiera się na produktach zwierzęcych stosunkowo łatwo przyswajalnych dla człowieka. Rozpoczęcie diety powoduje najczęściej ustąpienie wszystkich problemów wątrobowo-jelitowych w czasie kilku- kilkunastu dni, a niejednokrotnie nawet szybciej. Na żywieniu optymalnym jada się mało objętościowo mimo, że posiłki są bardzo kaloryczne. Dodatkowo produkty zwierzęce po spożyciu nie pęcznieją i tym samym nie zwiększają swej objętości, jak to się dzieje z pokarmami zbożowymi. Z tego powodu bardzo szybko odczuwa się ulgę związaną z ustąpieniem wzdęć i przepełnieniem żołądka. Równie szybko ustępują objawy refluksu, który najczęściej ma podłoże funkcjonalne. U osób jedzących duże ilości pokarmów roślinnych dochodzi do wzrost ciśnienia w żołądkui zarzucania jego treści do przełyku, czemu nie musi towarzyszyć niewydolność zwieracza wpustu żołądka. Refluks żołądkowo- przełykowy oprócz dolegliwości bólowych może być przyczyną nieprzyjemnego zapachu z ust, który jest efektem wydychania gazów gnilnych powstających w wyniku trawienia produktów roślinnych. Gnicie może też być przyczyną cuchnących stolców. Resztki pokarmowe dostające się do jelita u osób „roślinożernych” zawierają duże ilości błonnika, który jest substancją niestrawną i ma działanie drażniące na delikatne ściany przewodu pokarmowego. Drażnienie to może wywoływać bolesne skurcze i biegunki, ponieważ organizm chce się pozbyć zbędnych resztek. W takiej sytuacji sama zmiana sposobu odżywiania pociąga za sobą uregulowanie funkcji jelit.
Żywienie optymalne, jak wspomniałem, jest dietą niskoobjętościową i niewzdymającą, ale również ubogoresztkową. Tłuszcze zwierzęce stanowiące jej podstawę mają działanie zobojętniające na kwasy trawienne i zazwyczaj samo wypicie szklanki śmietany niweluje nawet ciężką zgagę. Działanie diety na przewód pokarmowy jest tak szybkie i spektakularne, że można natychmiast odstawić wszystkie leki, a i tak prawie na pewno ustąpią wszystkie zaburzenia gastryczne. Kłopoty z przewodem pokarmowym na żywieniu optymalnym zdarzają się wyjątkowo rzadko, a ich przyczyną są najczęściej grzyby lub pasożyty w nim bytujące. Jeżeli po rozpoczęciu diety będzie się utrzymywać część objawów to należy wykonać odpowiednie badania. Po uwagę należy też wziąć występujące stosunkowo rzadko wady anatomiczne jak np. przepuklina rozworu przełykowego. Zazwyczaj każdy lekarz (nie tylko optymalny) posiada odpowiednią wiedzę aby rozpocząć diagnostykę w tym kierunku. W przypadku stwierdzenia choroby zakaźnej lub wady przewodu pokarmowego należy wdrożyć konwencjonalne leczenie, które zazwyczaj ma wysoką skuteczność.
lek. Przemysław Pala
Arkadia Lido
Jastrzębia Góra
www.arkadialido.op.pl