Gram Zdrowia

Home Fundamentalne potrzeby zagrozenia Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan

Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan

Drukuj

piwo-ciechan-nieutrwalone-niepasteryzowane-dgp

Ostatnimi coraz częściej możemy słyszeć o piwach niepasteryzowanych - przypominają nam smak dawnego piwo, ważonego zgodnie z wielolenimi tradycjami, kiedy nie był znany proces pasteryzacji. 

Takie piwo, jego zapach i smak, przypomina nam lata dzieciństwa, kiedy nasi Ojcowie wracali z pracy i zasiadali z gazetą i butelka piwa przed telewizorami ;)

Ale czy na pewno niepasteryzowane?

 

 

Wszyscy którzy szukają powrotu do przeszłości mogę się zdziwić gdyż wielkie koncerny zgotowały nam niespodziankę - to prawda że piwa nie są pasteryzowane, ale nie mają nic wspólnego z piwem z przeszłosci - zobaczmy jak to opisuje Marek Jakubiak, właściciel Ciechana:

"Owszem, nie stosują pasteryzacji, ale zamiast niej używają tzw. mikrofiltracji. – Jest ona gorsza od pasteryzacji. Wyjaławia smak i pozbawia piwo wartości odżywczych."

 Dlatego jako pierwszy z blisko 30 regionalnych producentów na etykiecie butelki zamiast słowa „niepasteryzowane” umieścił „nieutrwalone”.

Co więcej - swego czasu nurtowało nas, czy pakowanie niepasteryzowanego piwa do puszki nie szkodzi dobroczynnym bakteriom - teraz już wiemy, że puszkowane piwa niepasteryzowane, w ogóle nie zawierają bakterii, a prawdziwe piwa niepasteryzowane chyba jednak powinny być nadal tylko i wyłacznie butelkowane w brązowe szkło.

Jako piwowar muszę zgodzic się z Panem Markiem Jakubiakiem - odfiltrowane piwo pozbawione bakterii już nie jest tym samym napojem, do którego niektórzy z nas tak bardzo tęsknią. Zachęcam do spróbowania samodzielnego warzenia piwa - jedyne czego nam potrzeba w najprostszym wydaniu to baniak z rurką fermentacyjną i specjalna puszka słodu np. Coopers, którą możemy kupic w każdym supermarkecie. Po 5 dniach fermentacji piwo wystarczy rozlać do butelek, podsypać po łyzecce cukru i już po kolejnych 5 dniach możemy upajać sie wybornym trunkiem - niepasteryzowanym, nieutrwalanym - najzdrowszym wywarem chmielowym.

Piwo w zamierzchłych czasach powstało jako napój konserwujący wodę. Prawdopodobnie nasi przodkowie podpatrzyli naturę, że woda w której moczył sie chmiel nie psuła sie tak szybko jak ta pozostawiona sama sobie. To właśnie bakterie i drożdże rozwijające się w piwie powodują, że taka woda ma dłuzszą przydatnośc do spozycia.

Źródło zdjęcia: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/526658,ciechan_kontra_wielkie_browary_czyli_niepasteryzowane_piwo_hitem_sezonu.html

Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan
 

Komentarze   

 
GramZdrowia
0 #2 GramZdrowia 2011-08-30 20:01
Każdy ma prawo do własnego zdania. Ja uważam, że nasze organizmy są sprzed wieków, dlatego powinny być konserwowane przedwiecznymi sposobami.
Nie od dzis wiadomo, że bardzo ważne jest zachowanie równowagi bakteryjno/grzy bowej w naszych organizmach. Wiedząc, że bakterie są trzebione od 100 lat przy pomocy antybiotyków, należy wspomagać je produktami tworzonymi poprzez namnażanie bardzo dobrych bakterii kwasu mlekowego.
A poza tym konserwowanie żywnosci nie może wyjaławiać jej.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
ziuzia
-1 #1 ziuzia 2011-08-30 15:38
.. co działało przez konkurencję drożdże-inne grzyby i bakcyle. a teraz mamy 21 wiek i potrafimy uzyskać trwałość i przydatność bez zagrzybiania, to źle?
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 177 gości