
Trzeba zaopatrzyć się w:
- siatkę do mięsa. Nie wiem jak się nazywa, ale w niemal każdym sklepie mięsnym jest dostępna. Należy poprosić o siatkę do mięsa. Koszt to około 2 zł za metr bieżący. Kupujemy od razu 2-3 metry, żeby wystarczyło na kilka razy. Ważne, żeby siatka miała stosunkowo nieduże oczka i była raczej ciasna (tak, żeby można było wcisnąć dłoń).
- sól peklowa - lepiej kupić na kilogramy, a nie w paczce, bo jest dużo lepsza.
- przyprawy, mięcho, ale o tym niżej.
- rękawy do pieczenia mięsa,
- kupujemy 1-1,5 kg mięsa (karkówki, schabu, chudego boczku itp). Najlepiej od znajomego rolnika lub rzeźnika. W ostateczności kupujemy w sprawdzonym sklepie mięsnym.
- mięso delikatnie nacinamy wzdłuż w taki sposób, aby móc je rozłożyć na płasko. Schabu nie nacinamy, boczek tylko, jeśli jest gruby.
- wrzucamy na 15 minut do zimnej wody.
- w międzyczasie przygotowujemy "marynatę": 2 łyżki stołowe soli peklowej, 2 łyżki stołowe soli kuchennej, majeranek, 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojone). Do tego możemy (ale nie musimy) wg uznania dodać jakiekolwiek inne przyprawy. To wszystko mieszamy ucierając łyżką.
- mięso wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw z każdej strony.
- wrzucamy mięso do miski lub na talerz i pozostawiamy na około 24 godziny w temperaturze pokojowej.
- następnego dnia mięso dokładnie płuczemy zimną wodą pod kranem.
- mięso zwijamy w rulon (nie dotyczy niepociętego schabu)
- ucinamy odpowiedni kawałek siatki, wkładamy do niej mięso.
- wszystkie gatunki mięsa oprócz boczku możemy ugotować lub upiec.
- Jeśli gotujemy, to około 1h. Karkówkę do 1,5h. W trakcie gotowania warto spróbować wodę, czy nie jest za słona. Jeśli tak, to trzeba odlać trochę wody i dolać z czajnika.
- Jeśli pieczemy, to w rękawie nieco ponad godzinę w temperaturze 180-200 stopni.
- mięcho wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy rękaw i siatkę, czekamy aż trochę ostygnie i jemy.
- jeśli mięso gotowaliśmy, to po wyjęciu z garnka musimy je odcisnąć - kładziemy mięso na talerz, na mięso kładziemy deskę do krojenia i stawiamy na wierzch doniczkę z największym kwiatkiem, jaki mamy w domu. Musi tak postać 2-3h tak do ostygnięcia.
- najlepiej od razu przygotowywać 2 różne kawałki mięsa różnie je przyprawiając i upiec/ugotować za jednym zamachem.
- smacznego.
Koszt 1kg mięsa to około 20-25 zł wliczając w to siatki, przyprawy, prąd itd. Przy pierwszych próbach mięso może się rozpadać, ale powoli dojdziecie do wprawy.
Autor:cheslaw
Źródło: http://www.wykop.pl/artykul/783259/zrob-to-sam-100-miesa-w-miesie/