Gram Zdrowia

Home Fundamentalne potrzeby Przepisy kulinarne Jak długo trzeba smażyć mięso?

Jak długo trzeba smażyć mięso?

Drukuj

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie, dlaczego przygotowanie posiłków trwa tak długo. Czy rzeczywiście potrzeba robić tak wiele rzeczy, żeby jedzenie było gotowe? Czy być może da sie zrezygnować z pewnych kroków, które tak na prawdę są zbędnę, a weszły do naszej kucni, tylko przez przypadek, dlatego że nasze matki nie rozumiały intencji naszych Babek?

Czy po obejrzeniu tego filmu nie nasuwa się Wam pytanie - co tak długo robią nasze kobiety w kuchni? Dlaczego każa nam czekać tak długo na podanie jedzenia? ;)

 Jedną z rzeczy, którą uważam za zbędną jest obieranie chrzanu i czosnku do kiszenia ogórków. Jeśli korzeń lub cebulka jest jakoś nadpsuty, to jak najbardziej należy wykroić, żeby nie powodowało psucia dalszego, ale jeśli korzeń chrznu jest zdrowy, to co przeszkadza, żeby go wrzucić do kiszenia razem ze skórą?

Obsuszona skóra czosnku przeszkadza w zjedzeniu na surowo, ale w kiszonych ogórkach chyba nie będzie przeszkadzała bakteriom w przedostaniu się do ogórków.

Z przykrością musimy stwierdzić, że z naszej kultury jest wypierane jedzenie surowego mięsa jakim jest tatar. Ze względu na restrykcyjne przepisy zakazane jest sprzedawanie go w restauracjach. Skład: surowe mięso wołowe, cebula, ogórek kiszony, sól i pieprz.

tatar-wolowina-zoltko-cebula-ogorek

Źródło fotografii: garnek.pl

Na zakończenie zapraszam do obejrzenia Chińskich mistrzostw w szybkim gotowaniu. W którym najważniejsze jest, żeby klienta zapewnić, że dostał jak najświeższą potrawę, co można ocenić po ruszających się kawałkach węża lub po tym, że podana ryba jeszcze rusza skrzelami.

Ludzie sa mięsożercami i powinni jeść surowe mieso jak najmniej przetworzone. Z każdą minutą od zabicia mieso staje się coraz mniej wartościowe dla odżywiania nas. Dlatego zawsze powinniśmy dbać o swieżość i jeśli to możliwe unikać mrożenia, konserowania i innych sposób utrwalania żywnosci. 

A może by tak spróbować krewetki na surowo?

Nie namawiam do jedzenia żyjących zwierząt, gdyż dla nas może to być dość niezwyczajne, a nawet odrażające, niemniej jednak powinnismy zawsze zabiegać o najświeższe produkty - między innymi z tego powodu nie powinnismy kupować jedzenia w supermarketach, gdyż całe jedzenie tam sprzedawane jest sztucznie utrwalane, do długiego przechowywania.

Jesli mamy jeść ryby, to tylko te które sami złowimy lub sami wybierzemy w akwarium. jeśli soki owocowe, to tylko te wyciskane na naszych oczach.

Smacznego.

Jak długo trzeba smażyć mięso?
 

Komentarze   

 
aganowa5
0 #3 aganowa5 2011-08-05 05:13
Samo smażenie nie trwa tak długo, ale przygotowanie tego wszystkiego. Obranie, pokrojenie, podzielenie mięsa na mniejsze kawałki i tym podobne czynności to to tak wydłuża czas gotowania i zawsze jak 2 osoby się podzielą czynnościami to to przyśpiesza proces gotowania.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Basia
0 #2 Basia 2011-08-04 10:37
Zwróćcie uwagę jakie steki sobie życzą Anglicy - zawsze bardzo słabo wypieczone - krwiste.
Z tego co kojarzę to Francuzi jedzą małże na surowo, a nie tak jak w Gambii, gdzie gotują żeby same się otworzyły. PS: Ja mogę wszystko zjeść na surowo, ale nie może się ruszać na talerzu ;)
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Jan
0 #1 Jan 2011-08-04 10:20
uwielbiam tatara :) ze świeżutkimi zółteczkami :)
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 397 gości 

Cytat

Istnieją statystyki, które mówią, że każdy laik przeprowadzi
w swoim życiu ponad 6 razy czynności resuscytacyjne i
istnieje 70-80% szans że czynności te wykona u osób mu znanych
(rodzina, bliscy przyjaciel, współpracownicy)

Cytat z materiałów z III Forum Ratownictwa
Ryzyko zakażeń podczas czynności ratowniczych
prof. dr hab. Wojciech Gaszyński