Gram Zdrowia

Home Fundamentalne potrzeby Przechowywanie żywności Suszenie mięsa - kiełbasy, wołowiny, wieprzowiny

Suszenie mięsa - kiełbasy, wołowiny, wieprzowiny

Drukuj

Sposobem konserwacji mięsa stosowanym przez Indian Ameryki Północnej był pemmikan. Przy jego produkcji mięso było przyprawiane, suszone lub wędzone, rozdrabniane i mieszali z tłuszczem i jagodami. To dość pracochłonna metoda, ale skuteczna - zapasy nadawały się do jedzenia przez całą zimę i jeszcze dłużej. Obecnie nazwy pemmikan używa się też do określania suszonego mięsa, które znane było również w dawnej Polsce. W chłopskich chatach nie jadano raczej świeżego mięsa, a właśnie suszone. Jak mówią źródła etnograficzne, takie mięso powieszone u powały, częściowo uwędzone, było jadane nawet po trzech latach.

Suszone mięso jest dla survivalowców dobrym sposobem na włączenie białka zwierzęcego do jadłospisu bez konieczności noszenia ciężkich zapasów. Przekonał się o tym m.in. Rzez w czasie swojej wyprawy do Norwegii.

Suszona kiełbasa

Polskim survivalowcom proponuję nie naśladować biernie Indian (nie cierpię zwrotu "rdzenni Amerykanie"). Formą suszonego mięsa smakowo lepiej dostosowaną do naszych upodobań jest suszona kiełbasa:

    suszona kiełbasa 'myśliwska'
  • Kiełbasa nie może być zbyt tłusta - podczas suszenia mięso odparowuje wodę i kurczy się. Tłuszcz w kiełbasie pozostaje w niezmienionej objętości.
    Najlepsza do suszenia jest kiełbasa z dziczyzny - ma mało tłuszczu. Jeśli jej nie dostaniecie - proponuję kiełbasę myśliwską, ew. cienką krakowską lub kabanosy.
  • Sposób suszenia - praktycznie dowolny. Ja po prostu wkładam kawałki kiełbasy do koszyczka i stawiam na szafce w kuchni. Co jakiś czas tylko sprawdzam kiełbasę, ścieram wyciekający tłuszcz i biały nalot. Biały nalot jest niebezpieczny - to z niego powstaje pleśń.
  • Podczas przechowywania suszonej kiełbasy i suszonego mięsa należy dbać o wentylację - wtedy nie rozwiną się bakterie beztlenowe. Dopiero przed wyruszeniem w teren można kiełbasę zawinąć w papier.
  • Suszoną kiełbasę można jeść na kilka sposobów:
    - utrzeć kiełbasę na drobno i dorzucić do zupy lub innej potrawy,
    - podzielić kiełbasę na drobne kawałki i rozgotować je,
    - pogryzać kiełbasę trzymaną w ręku.
  • Kiełbasy nie można suszyć zbyt długo - po roku jest już tak twarda, że nie da się jej ugryźć. Również rozgotowanie będzie problemem - pozostanie tylko ucieranie na tarce lub rozbijanie młotkiem.

Suszenie mięsa

W warunkach domowych suszenie mięsa jest bardzo proste. Chude kawałki wołowiny lub wieprzowiny (np. szynkę) tniemy w poprzek włókien na paski grubości 3‑6 mm, rozkładamy płasko na desce i posypujemy lekko z obu stron przyprawami. Można użyć "Delikatu", "Jarzynki" albo soli i np. macierzanki czy pieprzu wodnego. Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić z przyprawami - przesolone mięso daje się zjeść, ale nie jest zbyt smaczne. Przyprawy wciskamy w mięso przy pomocy płaskiej strony noża lub po prostu dłonią, przy okazji rozgniatając mięso. Gotowe paski najlepiej nadziać na patyczki, np. od szaszłyków i powiesić w piekarniku. Suszenie powinno odbywać się przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze ok.100 stopni. Po 30-90 minutach mięso jest już podsuszone z zewnątrz i można wyjąć je z piekarnika. Teraz powinniśmy rozłożyć je do całkowitego wysuszenia na kilka dni w ciepłym i przewiewnym miejscu (np. na kaloryferze). W warunkach polowych mięso możemy trochę podwędzić, bo jeśli zbyt długo pozostanie mokre, dobiorą się do niego muchy i osy.

 

Wysuszone mięso ma 1/3 pierwotnej wagi i można je przechowywać np. w papierze i ew. puszce metalowej. Drobne kawałki dorzucamy do potraw, a zagotowane z wodą dają smaczny bulion. Zupa pemmikanowo-sucharowa jest pożywna, chociaż nie nazwałbym jej przysmakiem. Z kolei paski mięsne znakomicie nadają się do pogryzania i żucia podczas wędrówek. W listopadzie 2004 ususzyłem trochę wieprzowiny - po piętnastu miesiącach wciąż nadaje się do spożycia, mimo że leży w koszyczku na szafce. Dzięki temu że mięso było suszone w cienkich paskach - do dzisiaj można je pogryźć.

przyprawianie mięsa mięso przed suszeniem mięso po suszeniu
Powyższy tekst ukazał się w "Survivalu" - numer 13/2005, po czym został przeze mnie rozszerzony i uzupełniony.

O sposobach konserwowania mięsa możesz też przeczytać na forum www.knives.pl: jerky i pemmican, biltong,

Źródło: http://www.survival.strefa.pl/susz_mieso.htm

Suszenie mięsa - kiełbasy, wołowiny, wieprzowiny
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 252 gości