Gram Zdrowia

Home Fundamentalne potrzeby Diety Przeciwutleniacze, Antyutleniacze, Antyoksydanty, Flawonoidy

Przeciwutleniacze, Antyutleniacze, Antyoksydanty, Flawonoidy

Drukuj

Francuski paradoks - jak to jest, że mogą jeść tak tłusto, palić papierosy i nie mieć tak dużo chorób nowotworowych i sercowych? Naukowcy od dawna podejrzewali, że stoi za tym wino - w końcu nie od dziś wiemy ile czerwonego wina piją francuzi. Nie wszyscy jednak wiedzą, że mał aliczbę chorób sercowych i nowotworowych francuzi rekompensują marskościami wątroby.

Wino zawiera bardzo dużo flawonoidów z ciemnych skórek winogron, z których jest wytwarzane. Większą zawartość  flawonoidów mają wina czerwone przed białymi.

Jeśli nie posiadamy swojej winnicy, to problemem może być kupno dobrego wina, w którym będą same zdrowe związki fllawonoidowe bez róznych dodatków czy domieszek innych win. Nie udało nam się póki co ustalić w jaki sposób dobierać wina do kupna. Póki co próbujemy podglądać reakcje naszego organizmy na różne wina - czasami są zaskakujące - zwykle opuchnięcie jakichś części ciała - powiek, czy też dłoni - czy z powodu leczniczego działania Flawonoidów, czy też trucia siarką, to tego niestety jeszcze nie wiemy.

Wiele osób wspomina także o bólach głowy czy też kacu po wypiciu większej ilości czerwonego wina.

Flawonoidy należą do klasy polifenoli. Najczęściej występującym flawonoidem jest kwercetyna.

Za wikipedią: Flawonoidy są związkami występującymi powszechnie w roślinach, dzięki czemu stanowią codzienny element diety przeciętnego człowieka (ok. 1 g/dzień). Występują m.in. w owocach (szczególnie owocach cytrusowych), warzywach (np. pomidory, papryka i brokuły), roślinach strączkowych (np. soi), herbacie, yerba mate i czerwonym winie.

Dobrymi źródłami polifenoli są: piwo, wino, winogrona, jagody, oliwa z oliwek, herbata, orzechy, kakao, yerba mate oraz niektóre inne warzywa i owoce. Największe stężenie polifenoli występuje zwykle w skórce owoców.

Zawartość polifenoli w wybranych warzywach i owocach
Polifenol Zakres zawartości
Źródło (porcja) Podklasa (mg/porcja)
Warzywa:
Cebula (100g) Flawonoidy 35-120
Brokuły (200g) Flawonoidy 8-20
Por (200g) Flawonoidy 6-45
Karczoch (100g) Kwasy fenolowe 45
Ziemniaki (200g) Kwasy fenolowe 20-38
Owoce
Borówka amerykańska (100g) Flawonoidy 25-500
Czarna porzeczka (100g) Flawonoidy 130-400
Jeżyna (100g) Flawonoidy 100-400
Truskawka (200g) Flawonoidy 30-150
Śliwka (200g) Kwasy fenolowe 28-230
Uwaga: Tabela na podstawie The American Journal of Clinical Nutrition.

Źródło: http://products.mercola.com/purple-defense/?source=nl

Przeciwutleniacze, Antyutleniacze, Antyoksydanty, Flawonoidy
 

Komentarze   

 
GramZdrowia
0 #4 GramZdrowia 2011-09-06 01:26
Chcąc być dłużej młodym, zapobiegać chorobom układu krążenia i nowotworom, zwalczajmy wolne rodniki, których ilość zwiększa nam cywilizacja, palenie (także bierne), stresy, zła dieta, a nawet opalanie. Ograniczajmy ich ilość w każdym miejscu, w każdym czasie i wszystkimi sposobami. Jestem przekonany- pisze prof. Jerzy Woy- Wojciechowski, że pomoże w tym znakomita książka Wielkiego Znawcy Antyoksydantów prof. Iwony Wawer poświęcona przeciwutleniac zom zawartym w rodzimym skarbie- owocach aronii. Zawierają one zarówno antocyjany (tak, te z czerwonego wina), jak i katechiny, dzięki którym zielona herbata zrobiła prozdrowotną karierę. „Aronox” to nazwa naturalnego antyoksydantu z owoców aronii produkowanego przez Firmę „Agropharm”.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
GramZdrowia
0 #3 GramZdrowia 2011-09-06 01:26
Ogromny potencjał leczniczy, który tkwi w owocach aronii powinien być szeroko wykorzystany dla ochrony zdrowia nie tylko Polaków, ale i całej zjednoczonej Europy. Polecam to opracowanie lekarzom, dietetykom oraz wszystkim, którzy chcą zachować zdrowie na długie lata. Oto druga opinia o książce napisana przez prof. Jerzego Woy-Wojciechows kiego: ostatnio badania przeprowadzone w Instytucie dwukrotnego laureata Nagrody Nobla Linusa Paulinga potwierdziły, że właśnie owoce aronii posiadają najwyższą wartość pojemności antyoksydacyjne j.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
GramZdrowia
0 #2 GramZdrowia 2011-09-06 01:25
Firma „Agropharm” S.A., która prezentuje swoje produkty na stronie „Wirtualnych Targów Zdrowego Życia, Zdrowej Żywności i Produktów Naturalnych” wydała w tym roku książkę prof. Iwony Wawer pod tytułem: „Aronia – polski paradoks”. Autorka jest kierownikiem Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Akademii Medycznej w Warszawie. Kierowany przez Nią zespół naukowców prowadzi badania nad wolnymi rodnikami i antyoksydantami . Oto co piszą na temat ksiązki: prof. Marek Naruszewicz: książka Pani profesor Iwony Wawer na temat aronii jest cennym polskim wkładem do wyjaśnienia roli antyoksydantów w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym……

http://www.roik.pl/aronia-pomaga-rozwiazywac-sercowe-problemy/
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Mieczyslaw
0 #1 Mieczyslaw 2011-09-05 22:10
hallo.Cudze chwalicie..prze czytajcie prosze ksiazke Pani Pprofesor Wawer.Jakie wartosci ma jagoda Aroni.
Pozniej zostala odkryta borowka wysoka,a na poludniu ACAI. Pozdr. M.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 274 gości