ALERGIA RÓŻNORODNA
Po 50 g - liść babki, ziele przetacznika leśnego, ziele skrzypu polnego, ziele rdestu ptasiego, ziele poziewnika, kłącze perzu, kłącze tataraku, liść podbiału, kłącze pięciornika kurze ziele, liść brzozy, korzeń mniszka lekarskiego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
ALERGIA WYSYPKOWA - SWĘDZICA
Po 50 g - ziele serdecznika, ziele fiołka trójbarwnego, ziele dziurawca, ziele nostrzyka, ziele skrzypu polnego, ziele rdestu ptasiego, kwiatostan kocanki, liść pokrzywy, koszyczki rumianku, kłącze perzu, korzeń mniszka lekarskiego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
ALERGICZNY NIEŻYT SIENNY
Po 50 g - ziele fiołka trójbarwnego, ziele świetlika, ziele dziurawca, ziele skrzypu polnego, ziele tasznika, owoc kolendry, liść pokrzywy, ziele bylicy, kora kruszyny, ziele bukwicy, kłącze perzu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Objawy alergiczne tego rodzaju występują w okresie kwitnienia drzew w postaci kataru nosa, kaszlu, zadyszki. Dobrze robi spacer nad morzem lub przynajmniej spacery wieczorem na świeżym powietrzu. Zażywać często kąpieli.
ANTYBIOTYKI - odtrucie po kuracji
Po 50 g - kłącza perzu, korzenia łopianu, ziela nawłoci, rdestu ptasiego, owocu bzu czarnego, kory wierzby, liścia brzozy. Zioła dokładnie wymieszać. Przyrządzać 1 łyżkę mieszanki zaparzając w 1 szklance wody. Pić 2 razy dziennie po szklance. Przed użyciem antybiotyku zjadać 1 łyżeczkę mielonego siemienia lnianego. W ciągu dnia (gdy bierzemy antybiotyki) zjadać 2 rozgotowane cebule z dodatkiem zmielonego kminku z majerankiem - jest to osłona wątroby przed uszkodzeniem.
Po 50 g - korzeń arcydzięgiela, korzeń mniszka lekarskiego, korzeń lubczyka, kłącze perzu, kłącze pięciornika kurze ziele, kłącze tataraku, owoc róży, owoc jarzębiny, kwiat wiązówki, liść borówki czernicy, ziele fiołka trójbarwnego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Należy przypomnieć, że wszyscy rekonwalescenci po kuracji antybiotykami, jak również po przebytej operacji, a zwłaszcze dotknięci anemią powinni przez cały tydzień przeprowadzać kurację odżywczą w takiej formie - na śniadanie spożyć tatara z surowej cielęcej wątróbki z chrzanem, około 150 g. Na obiad spodeczek surowej poszatkowanej kapusty zalanej oliwą prawdziwą z przyprawami czosnku i cebuli. Jest to dieta niezawodna.
Dzięki antybiotykom wiele milionów ludzi uratowano od śmierci. Są one dziś jeszcze, w przypadkach ciężkich chorób zakaźnych, jedyna skuteczną bronią, ale niestety bronią obosieczną. Leczą one jeden organ kosztem całego organizmu. Nawet przy najostrożniejszym dawkowaniu organizm ludzki po otrzymaniu serii antybiotyków, zwłaszcza silniejszych, wygląda jak las po pożarze. Pozostaje w nim zniszczona flora bakteryjna, zachwiana równowaga biologiczna i zmniejszona odporność na inne choroby. Nic też dziwnego, że coraz liczniej podnoszą się głosy krytyczne przeciw wszelkim antybiotykom, tym bardziej, że ich skuteczność słabnie, gdyż drobnoustroje po prostu się uodporniają. Musimy zatem poznać sposób naprawiania tych szkód, jakie one wyrządzają w naszym ustroju. Witaminy z grupy "B", to stanowczo zbyt mało. Zaraz po zakończeniu kuracji antybiotykami trzeba oczyścić krew i zasilić wyjałowiony organizm w sole mineralne oraz w substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pić przez cały miesiąc przepisane wyżej zioła.
Ojciec Jan Grande uważa antybiotyki za niebezpieczne. Po kuracji antybiotykami trzeba odtruć organizm, usunąć toksyny z wątroby i nerek, oczyścić śluzówkę z grzybicy, jeśli taka się pojawi, wreszcie - przywrócić właściwe wydzielanie soków trawiennych. Czasami, po przeholowaniu kuracją antybiotykami, oczyszczanie organizmu jest dłuższe niż samo leczenie. Należy pamiętać, aby przy zażywaniu antybiotyków każdego dnia wypić szklankę kefiru oraz wziąć trzy razy dziennie witaminę B-kompleks. Jeżeli zaczyna się grzybica w śluzówce - trzeba podawać bardzo duże ilości cebuli. Jeśli jednak jest już i wątroba poszkodowana i nie chce przyjmować cebuli, należy ją zastąpić kombinacją ziół goryczkowych, przeciwzapalnych, powlekających oraz oczyszczających układ moczowy.
AWITAMINOZA
4 średnie ziemniaki (wydłubać oczka) skroić bez obierania, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 zgnieciona główka czosnku. Wszystko to gotować w 5 szklankach wody przez 20 minut. Uzyskanym wywarem zrobić lewatywę.
Po 50 g - owoc róży, owoc jarzębiny, owoc głogu, liść porzeczki czarnej, liść pokrzywy, liść mięty pieprzowej, korzeń mniszka lekarskiego, ziele krwawnika, kłącze tataraku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 30 minut po posiłku. Na śniadanie 3 ząbki czosnku, drobniutko posiekać, posypać na kromkę chleba posmarowaną masłem i spożyć. Na kolację spożyć z chlebem średniej wielkości cebulę pokrajaną i polaną oliwą z oliwek. Takie menu stosować przez 3 tygodnie.
BÓL GŁOWY
- Do garnuszka wlać 1/2 szklanki octu jabłkowego i 1/2 szklanki przegotowanej wody. Wymieszać i postawić na małym ogniu. Kiedy roztwór się zagotuje, garnuszek zdjąć i zrobić inhalację. Wdychać parę powoli 75 razy. Jeśli ból całkowicie nie zniknie, to na pewno przynajmniej osłabnie.
- Włożyć nogi do gorącej wody na głębokość 10 cm. Trzymając nogi w gorącej wodzie, wypić szklankę słodkiej, mocnej herbaty (2 łyżeczki cukru lub miodu) lub mięty z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
- Włożyć do obu uszu waciki nasączone świeżym sokiem z buraków lub cebuli.
- Pić po 1/2 szklanki podgrzanego soku z surowych ziemniaków albo po 1/4 szklanki podgrzanego soku z cebuli.
- Lecznicze nalewki Poklepać się po potylicy po 100 razy na przemian prawą i lewą reką. Zwykle ból ustępuje.
- Sprawdzić, przez którą dziurkę od nosa łatwiej oddychać. Jeśli trudniej oddychać np. przez lewą dziurkę, włożyć w prawą wacik (lub zatkać ją palcem) i oddychać lewą. Po 15-20 minutach ból powinien minąć.
- Mocno, w ciągu 3-5 minut, masować poszczypując płatki obu uszu.
- Skroić z cytryny skórkę o wielkości 5 zł, oczyścić z białego miąższu i wilgotną stroną przyłożyć do powiek. Trzymać przyciskając mocno 5-7 minut. Miejsce pod skórką zacznie swędzić i troszkę "piec". Ból głowy zniknie.
BÓLE SPOWODOWANE ODKŁADANIEM SIĘ SOLI
Żytnią mąkę sparzyć wrzątkiem i zmieszać z gotowanymi ziemniakami w proporcji 1:1 (do uzyskania jednolitej masy). Chore miejsce smarować olejem roślinnym i dobrze masować. Z przygotowanej masy zrobić cienki "placek" wielkości chorego miejsca, tak by całkowicie je zakryć. Skórę posmarować terpentyną i położyć placek na chore miejsce. Należy ciepło się przykryć i trzymać placek najdłużej jak można. Kurację najlepiej zrobić na noc.
3 cytryny ze skórką i 150 g obranego czosnku przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, zalać na dobę 1/2 litrem przegotowanej wody, przecedzić, odcisnąć masę, przelać do szklanego naczynia ze szczelnym zamknięciem. Pić codziennie rano przed śniadaniem po 50 g.
BÓL UCHA (stan zapalny ucha)
Zmiażdżoną główkę czosnku zawijamy w gazę i wkładamy do szklanki wypełnionej do 3/4 olejem jadalnym. Lekko podgrzewamy i ciepłym tamponem smarujemy wnętrze i zewnętrzne okolice ucha.
BÓL ZĘBA
W wydrążeniu zęba (w dziurce) umieścic tampon z waty nasączony sokiem z cebuli.
CZĘSTE KRWOTOKI Z NOSA
Pić codziennie 2 łyżeczki octu jabłkowego na szklankę ciepłej, przegotowanej wody.
GRONKOWIEC ZŁOCISTY
Zapalić kilka brzozowych polan (najlepiej zmoczonych przez deszcz) i posiedzieć przy takim ognisku. Dym ma przeniknąć do dróg oddechowych i dostawać się do oczu. Koniecznie wytrzymać. Jeśli dym szczypie w oczy, można je przetrzeć rękoma, którymi przerzucaliśmy drwa przy ognisku. Już następnego dnia gronkowiec powinien przestać nas niepokoić. Jeśli całkiem nie zniknie należy powtórzyć zabieg.
HALLUKSY
Zmieszać jodynę z amoniakiem w proporcji 1:1. Mieszankę nanosić na halluksy cienką warstwą wieczorem przez 2 tygodnie. Następnie zrobić przerwę na 2 tygodnie i ponowić kurację. Smarować do całkowitego zniknięcia.
KONTUZJA
Przyłożyć na obolałe miejsce krążek z surowego ziemniaka.
LIKWIDACJA ZMARSZCZEK I PLAM NA TWARZY
100 g korzenia pietruszki drobno posiekać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i gotować 15 minut. Studzić w temperaturze pokojowej 20 minut. Odcedzić, wlać do słoika i dodać 1 łyżkę soku z cytryny, jeszcze raz wymieszać i odstawić w ciemne miejsce. Przecierać twarz płynem rano i wieczorem.
MIGRENA
Po 50 g - szyszki chmielu, liść melisy, kwiat lawendy, kwiat pierwiosnka, korzeń kozłka, ziele dziurawca, ziele bukwicy, ziele przetacznika, kłącze tataraku, kora kaliny koralowej, owoc kopru włoskiego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. W czasie ataku nacierać kark i plecy między łopatkami zimnym mokrym ręcznikiem, a potem dobrze się wytrzeć suchyn ręcznikiem. Następnie skronie i czoło natrzeć nalewką bursztynową, po czym położyć się na wznak na kilkanaście minut, a ból przejdzie.
MIGRENA ALERGICZNA
Po 50 g - ziele świetlika, ziele nostrzyka, ziele dziurawca, liść podbiału, kłącze perzu, ziele krwawnika, ziele bylicy pospolitej, ziele fiołka trójbarwnego, liść pokrzywy, ziele skrzypu polnego, ziele przetacznika leśnego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
NADMIERNA POTLIWOŚĆ NÓG
- Przykry zapach potu jest wprost proporcjonalny do ilości spożywanego mięsa i słodyczy. W pierwszym rzędzie należy je ograniczyć.
- Rozgnieść świeże liście brzozowe i wsunąć między palce. Założyć skarpetki i chodzić przez 2-3 godziny lub więcej.
- Nasypać do skarpetek drobno zmielonej kory dębowej, skarpetki założyć na nogi. Zabieg wykonać na noc. Rano umyć nogi ciepłą wodą i dobrze wytrzeć. Powtórzyć 7 razy co drugi dzień.
- Nasypać do skarpetek kwasu bornego w proszku, skarpetki założyć na nogi. Zabieg wykonać na noc. Rano umyć nogi zimną wodą i dobrze wytrzeć. Powtórzyć 7 razy co drugi dzień.
- Przez 90 dni rano i wieczorem podstawiać nogi pod strumień zimnej wody na 5-10 sekund.
NOCNA POTLIWOŚĆ
Przed snem należy przetrzeć skórę octem jabłkowym.
OPARZENIA
- 6 żółtek i 6 łyżek świeżego oleju roślinnego rozmieszać i ubijać do konsystencji majonezu. Namoczyć w mieszance bandaż i obandażować nim oparzone miejsce.
- Przy pomocy gazy zwilżyć poparzoną powierzchnię skóry octem jabłkowym, który uśmierza ból i zapobiega tworzeniu się blizn.
- Na oparzone miejsce przykładać drobno startą marchew.
- Rozmieszać żółtko jaja z 1 łyżką masła śmietankowego. Otrzymaną mieszaninę podobną do majonezu, nałożyć na gazę i zrobić opatrunek oparzonego miejsca. Ból ustąpi i nie będzie blizn po oparzeniu.
- Oparzone miejsce natychmiast opłukać strumieniem zimnej wody i posypać obficie sodką.
- W razie oparzenia gardła należy płukać je 1 łyżką oleju, który następnie połknąć.
- Przy oparzeniu gardła 1/2 szklanki wody zmieszać z 2 surowymi białkami kurzymi i płukać gardło, następnie mieszaninę połknąć.
- Jak najszybciej przyłożyć dobrze zmiażdżone liście kapusty.
OPUCHLIZNA, OBRZĘKI
- 2 średnie cebule wieczorem pokroić na cienkie plasterki i posypać 1 łyżką cukru. Odstawić na noc, by cebula pusciła sok. Rano sok odcisnąć. Stosować 2 łyżki na dzień.
- Pić po 1/2 szklanki soku z dyni na dobę.
- 4 łyżeczki nasion pietruszki zalać 1/2 szklanki wrzątku, odstawić na 8-10 godzin. Używać 1 po łyżce 3-4 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem.
OBRZĘKI NÓG
- Na wiadro zimnej wody wsypać worek(?) soli kamiennej. Rozpuścić sól w wodzie i namoczyć w roztworze ręcznik. Odciśnięty ręcznik położyć na krzyż w okolicach nerek. Zabieg powtórzyć 10 razy. W wyniku zabiegów rozpoczyna się silne wydzielanie moczu a obrzęki znikają.
- Skroić skórkę z białej rzepy, drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na 1 szklankę skórki - 3 szklanki wrzątku). Garnek szczelnie zamknąć i wstawić na 4 godziny do piekarnika, uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Przecedzić i pić po 1 filiżance dziennie.
- Garść fasoli wysuszyć, roztłuc na proszek i wsypać do 400 ml czerwonego wina. Odstawić na 3 doby. Przyjmować po 2 łyżki 3 razy dziennie. Przed użyciem wstrząsnąć.
- 2 łyżki liści czarnej porzeczki zaparzyć 1 szklankę wrzątku, gotować na małym ogniu 10 minut. Odstawić na 1 godzinę. Ostudzić i wypić. Pić przez 1 miesiąc.
OSTROGI
Kurze jajko, 25 g esencji octowej i 25 g terpentyny dobrze zmieszać i odstawić na 10 dni w zamkniętym szklanym naczyniu, od czasu do czasu mieszając. Chore miejsce smarować mieszanką kilka razy dziennie.
SZUM W USZACH
Umieścić w uchu watkę nasączoną sokiem z cebuli.
TYBETAŃSKIE RECEPTY ODMŁADZAJĄCE
- Żeby nasza twarz zawsze wyglądała świeżo, pod oczami nie było zmarszczek - należy pić jedną szklankę kefiru lub zsiadłego mleka na czczo.
- Białka oczu, żeby były czyste i białe, a oczy miały aksamitny blask należy pić codziennie 50 g soku z korzenia pietruszki.
- Żeby utrzymać wzrok w należytej kondycji należy codziennie przez 3 minuty masować palce wskazujące obu rąk.
USUWANIE WŁOSÓW Z TWARZY
- Smarować owłosione miejsca na twarzy sokiem z zielonego, przekrojonego orzecha włoskiego.
- Skorupki z orzechów włoskich spalić na popiół. Popiół zmieszać z wodą do otrzymania papki, którą smarować owłosione miejsca.
- 40 g nasion pokrzywy zalać 100 g oleju rzepakowego w szklanym naczyniu. Odstawić na 14 dni. Odcedzić, wlać do słoiczka i dobrze zakryć. Smarować zawiesiną owłosione miejsca.
UTYKANIE SPOWODOWANE SILNYM URAZEM
Ubić 1 żółtko z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki octu jabłkowego. Dobrze wymieszać i wcierać w chore miejsce.
ZAPOBIEGANIE ZMARSZCZKOM NA TWARZY
- 1 żółtko, 1 łyżka gliceryny, 1 łyżka miodu. Wymieszać i nakładać maseczkę na twarz rano i wieczorem na 10-15 minut.
- Do szklanego naczynia włożyć 100 g miodu i startą 1 całą cytrynę. Dobrze wymieszać i nakładać maseczkę na twarz na 10-15 minut.
- W szklanym naczyniu wymieszać 100 g miodu i 100 g podgrzanej wódki. Nakładać lekko podgrzane na twarz na 15 minut. Ukrywać przed mężem, bo bardzo smaczne
- Pęczek natki pietruszki gotować w 1/2 litrze wody przez 30 minut. Studzić przez 30 minut w temperaturze pokojowej. Odcedzić, wlać do słoika, zamknąć pokrywką i odstawić w ciemne miejsce na 2 dni. Nacierać twarz płynem rano i wieczorem. Nie zmywać.