Rak, jak pisze prof. Tombak, jest "podziękowaniem" organizmu za odżywianie go sztucznym, nafaszerowanym chemią pokarmem, za picie sztucznie barwionych i słodzonych cukrem lub aspartamem soków i napojów, za umiłowanie do smażonych i gotowanych potraw, za wstręt do surowych warzyw i owoców, za obżeranie się słodyczami czyli ogólnie mówiąc za brak szacunku do własnego organizmu. Rak umiejscawia się w pierwszej kolejności w najbardziej osłabionych organach, dlatego palacz nie koniecznie musi zachorować na raka płuc, a pijący nałogowo alkohol na raka żołądka. Niemały udział w chorobach nowotworowych ma też złe łączenie pokarmów (węglowodanów z białkiem), co jest przyczyną nietrawienia pokarmów, gnicia ich resztek w jelitach i niemożnością wchłaniania przez organizm substancji odżywczych i budulcowych.
MIĘŚNIAK, WŁÓKNIAKOMIĘŚNIAK
Do słoika o objetości 1/2 litra wsypać przegródki orzechów włoskich do 3/4 wysokości słoika i zalać do pełności wódką. Przez 30 dni trzymać w temperaturze pokojowej. Pić po 20 g rano i wieczorem.
Aloesu (przynajmniej 3-letni) nie podlewać przez 5 dni. Następnie obciąć z niego 375 g liści, które po odcięciu kolców zemleć w maszynce od mięsa. Potem dodać 625 g miodu i 675 ml czerwonego słodkiego wina. Wszystko wymieszać i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 5 dni. Pić przez pierwsze 7 dni po jednej łyżeczce 3 razy dziennie na 40 minut przed jedzeniem. Okres stosowania - 30 dni.
NOWOTWORY (białaczka, płuca, żołądek)
2 łyżeczki proszku z wysuszonego czyra brzozowego (innotus obliquus) na 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody pozostawić na noc do naciągnięcia. Rano zagotować i pić 3 razy dziennie po łyżce.
RAK ŻOŁĄDKA
Lecznicze nalewki Po 50 g - kora wierzby, ziele jemioły, liść brzozy, ziele fiołka trójbarwnego, liść borówki czernicy, ziele dziurawca, liść pokrzywy, kłącze perzu, korzeń omanu, korzeń prawoślazu, pączki sosny, porost islandzki. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Nadto pić codziennie przed spaniem 1 szklankę soku z surowej kapusty. Podana mieszanka wypróbowana przez szereg lat wielu pomogła w zahamowaniu choroby i o kilka lat przedłużyła życie ludzkie.
SORKOMA
Przyłożyć na guz kawałek surowego mięsa, lekko spryskanego amoniakiem.