Na wszystkie przypadłości dróg oddechowych skutecznie pomaga czosnek spożywany w stanie surowym. Pięć ząbków czosnku drobno poszatkować, rozprowadzić na kromce chleba i nałożyć na to warstwę świeżego twarogu. Można też spożywać kawałeczkami czosnek z chlebem posmarowanym masłem lub czymkolwiek. Praktykować taką kurację pomocniczą w stosunku do ziołowej przed kolacją lub w czasie kolacji.
ANGINA
- Cytrynę podzielić na cząstki i każdą ssać przez 10 minut, potem połknąć (szczególnie skuteczne na początku choroby).
- Położyć na gardło liście białej kapusty, owinąć bawełnianym szalem. Liście zmieniać co 2 godziny.
- Dłoń prawej ręki przyłożyć do gardła, a dłoń lewej ręki położyć na potylicę. Zabieg ten powtarzać 3-5 dni po 15-20 minut.
- 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sodki i 4 krople jodyny rozmieszać w szklance przegotowanej wody. Płukać gardło 3 razy dziennie.
- Ugotować ziemniak, rozgnieść i położyć na talerzu. Głowę nakryć ręcznikiem i robić inhalację.
- Do szklanki soku z buraków dodać stołową łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Płukać gardło 8-10 razy dziennie.
- 3 łyżeczki łupin z cebuli zalać 1/2 litrem wody i zagotować. Ostudzić. Płukać gardło 5-6 razy dziennie.
- Wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na 30 minut. Płukać gardło 4-6 razy dziennie.
- W szklance wody rozpuścić 1 łyżeczkę miodu. Płukać gardło 8-10 razy dziennie.
- Z 2 cebul wycisnąć sok. Pić po łyżeczce 4 razy dziennie.
- Na tarce zetrzeć 1 jabłko i 1 cebulę, wszystko wymieszać. Przyjmować po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.
- Zetrzeć na tarce szklankę czerwonego buraka, wlać stołową łyżkę octu, odstawić na kilka godzin, następnie odcisnąć sok do szklanego naczynia. Sokiem płukać gardło i łykać po 1-2 łyżki stołowe.
- Szybko zetrzeć na tarce cebulę, położyć na gazie higroskopijnej i zrobić tamponiki. Wsunąć do obu dziurek od nosa i potrzymać 15 minut. Stosować rano, w południe i wieczorem.
- Do garnka wlać 150 g mleka, włożyć 4-5 fig suszonych i gotować przez 5-7 minut. Przed snem wypić małymi łykami, a figi zjeść. Powtarzać kilka razy.
- Wymyć i obrać ze skórki gruszkę. Wycisnąć sok. Od czasu do czasu pić sok, uprzednio trzymając go jakiś czas w ustach. Połykać małymi porcjami.
- Zamoczyć na noc 50 g orzechów ziemnych w zimnej wodzie. Zdjąć skórkę i gotować na małym ogniu do miękkości. Zjadać raz dziennie.
- Przemyć trochę oliwek i wziąć jedną do ust. Trzymać w ustach jakiś czas, łykając ślinę. Powtórzyć to samo z innymi oliwkami.
- Jeść kawałki świeżej białej rzepy. Porcja 5-10 kawałków 3 razy dziennie.
- Z rzepy wykroić środek i wlać miód. Odstawić na 4 godziny. Zlać sok do słoika. Przechowywać w lodówce. Pić - dorośli 2-3 łyżki stołowe w dzień, dzieci po 1 łyżeczce od herbaty rano i wieczorem.
ASTMA
40 średnich cebul zalać wrzątkiem i odczekać aż zmiękną. Odlać wodę, a cebule dusić do miękkości w 1/2 litrze oliwy z oliwek. Rozgnieść na papkę. Przyjmować po 1 łyżce rano na czczo i wieczorem przed snem. 3-4 liście kapusty przykładać jako okład na pierś i na szyję, u podstawy płuc lub na łopatki, w zależności od lokalizacji bólu. Zostawić na 3-4 godziny, a następnie na noc.
ASTMA OSKRZELOWA
Podczas nagłego ataku pić kawę jęczmienną, połykać kawałki lodu, gryźć ziarnko kawy. Podczas nagłego ataku pokropić kostkę cukru 5 kroplami nalewki czosnkowej i ssać. Położyć chorego na twardej podłodze i lekko masować ramiona. 1 szklankę soku z czarnej rzepy przegotować i pić po 1/4 szklanki na 15 minut przed jedzeniem. Do 100 g masła śmietankowego dodać 5-8 ząbków wyciśniętego czosnku i szczyptę soli. Stosować smarując na chleb. 100 g liści podbiału, 100 g kwiatu lipy, 50 g korzenia prawoślazu, 50 g korzenia biedrzeńca, 50 g kwiatu ślazu, 50 g kwiatu bzu czarnego, 50 g ziela szanty, 50 g korzenia lukrecji, 20 g liści mięty pieprzowej. Zioła zmieszać. Pić słodzone sokiem malinowym lub z owoców czarnej porzeczki 3 razy dziennie po jedzeniu. Zaparzać przez 30 minut 1 łyżeczkę na szklankę wrzątku. Po 50 g - ziele szanty, owoc kopru włoskiego, korzeń omanu, liść podbiału, korzeń prawoślazu, korzeń arcydzięgiela, kwiat bzu czarnego, pączki sosny, kwiat lawendy, kwiat ślazu, liść szałwii. Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.
BÓL GARDŁA (silny)
Okład na gardło z bardzo zimnej wody z dodatkiem octu. Owinąć suchym ręcznikiem. Zmieniać okład co 45 minut aż do zniknięcia bólu.
BRONCHIT (zapalenie oskrzeli)
Chory mający kaszel nie powinien pić kawy ani herbaty, ponieważ podrażniają one drogi oddechowe. Najlepiej kilka razy dziennie pić mleko z dodatkiem miodu i szczyptą sodki lub napary z ziół do 1,5-2 litrów dziennie. Miód przed spożyciem przegotować. Nieprzegotowany miód wzmaga kaszel. Przez 1 godzinę gotować 60 g kapusty w 1/2 litrze wody, pod koniec gotowania dodać 60 g miodu. Popijać do 2 szklanek soku dziennie.
BRONCHIT OSTRY
1 szklankę świeżo przygotowanego soku z marchwi zmieszać z 2 łyżkami stołowymi przegotowanego miodu. Stosować po 2 łyżki stołowe 5-6 razy dziennie. 1 szklankę świeżo przygotowanego soku z kapusty zmieszać z 2 łyżkami stołowymi przegotowanego miodu. Stosować po 1 łyżce stołowej 4 razy dziennie. 1 łyżkę stołową kwiatu lipy zaparzyć 1 szklanką wrzątku, dodać 1 łyżkę stołową miodu, nakryć i odstawić na 1 godzinę, po czym odcedzić i wypić. W ciągu dnia wypijać 3-4 szklanki.
BRONCHIT PRZEWLEKŁY (środki wykrztuśne)
- Zagotować 1,5 litra wody, do wrzątku wsypać 400 g otrąb i gotować na małym ogniu 5 minut. Następnie ostudzić, odcedzić i pić w ciągu dnia. Wskazane jest nie pić innych płynów. Dla poprawy smaku można dodać odrobinę cukru.
- Zmieszać 2 łyżki stołowe przegotowanego gorącego mleka z 2 łyżkami koniaku. Przyjmować na pół godziny przed jedzeniem 3 razy dziennie. Po wypiciu mieszanki nie wolno ochładzać organizmu i wychodzić na dwór. Przyjmować aż do całkowitego wyleczenia.
- Na wolnym ogniu gotować 1 cytrynę w ciągu 10 minut. Przekroić na połówki i wycisnąć sok do szklanki. Dodać 2 łyżki stołowe gliceryny, dokładnie wymieszać i uzupełnić miodem do pełnej szklanki,
rzadki kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jeszcze jedną w nocy,
silny kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed jedzeniem lub na noc po kolacji,
nocny kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jedną w nocy. W miarę zmniejszania się kaszlu ograniczać przyjmowanie mieszanki.
- Do szklanki włożyć 1/2 cytryny i 1 łyżkę wódki lub koniaku, wycisnąć do tego sok z drugiej połówki cytryny i uzupełnić wrzątkiem. Pić małymi łyczkami przed snem.
- Sok z 1 cytryny zmieszać ze 100 g miodu. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
- 100 g kwiatu lipy i 100 g suchych malin sparzyć 1 litrem wrzątku, odstawić do zaparzenia. Napar przecedzić i pić podgrzany po 200 g przed snem przez 2-3 dni.
- 1/2 szklanki soku z rzodkiewki, 1/2 szklanki soku z chrzanu i 1/2 szklanki miodu, dobrze wymieszać i zaparzać przez 3-4 godziny. Przyjmować 3 razy dziennie w godzinę po posiłku - dorośli po 2-3 łyżki stołowe, dzieci po łyżeczce od herbaty.
- 50 g startej cebuli, 20 g octu i 60 g miodu. Starta cebulę zalać octem i odcisnąć, do płynu dodać miód i dobrze wymieszać. Podawać choremu co pół godziny po 1 łyżeczce.
- Zmieszać 30 g miodu i 70 g wodnego wrzątku. Gorącym płynem przeprowadzać inhalację.
- Sok z 1 cytryny zmieszać ze 100 g miodu. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
- 100 g startej cebuli zasypać 100 g cukru-pudru i pozostawić, by cebula puściła sok. Sok pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki.
- Zmiażdżony czosnek zmieszać z miodem w stosunku 1:1. Przyjmować po łyżeczce 3 razy dziennie lub po 1 łyżce przed snem. Popijać ciepłą wodą.
- Ugotować z koprem ziemniaki "w mundurkach", część wody odlać. Dodać 2 łyżki stołowe oleju roślinnego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, dobrze podgrzać na ogniu. Nałożyć na głowę duży ręcznik i wdychać gorącą parę. Przeprowadzac kilka razy dziennie, aż do wyzdrowienia. Podczas inhalacji chory się poci i nie wolno schładzać organizmu. Nie wychodzić na dwór.
- 200 g masła śmietankowego niesolonego, 200 g smalcu, 200 g miodu, 200 g kakao w proszku i 15 szt. świeżych żółtek jajecznych. Wszystko dobrze wymieszać, zagotować na małym ogniu i ostudzić. Przyjmować po 1 łyżeczce na 1/4 szklanki gorącego mleka 3 razy dziennie. Pić bardzo małymi łyczkami. Poprawa następuje po 5-7 dniach.
- Do 1/2 szklanki miodu nalać 1/2 szklanki portweinu i dobrze rozmieszać. Obrać i rozgnieść 10-15 g czosnku. Przygotować 10-20 ml nafty. Przed snem dobrze natrzeć stopy rozgniecionym czosnkiem i założyć wełniane skarpety. Natrzeć naftą klatkę piersiową, założyć ciepłą bieliznę i wypić szklankę portweinu z miodem.
- 200-300 ml piwa z 1 łyżką miodu gotować przez 5 minut. Podczas kaszlu pić ciepłe piwo z miodem po 1-2 szklanki.
- 3 łyżki stołowe rzodkiewek. W każdej wyciąć zagłębienie i nasypać cukru. Odstawić na conajmniej 40 minut. Wypijać sok po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
GRUŹLICA PŁUC
Po 50 g - ziele miodunki, ziele poziewnika, ziele przetacznika, ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu polnego, liść podbiału, liść babki, kwiatostan kocanki, kłącze perzu, porost islandzki. Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łykę stołową mieszanki, zalać szklanką wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.
GRUŹLICA PŁUC (odporna na antybiotyki)
Po 50 g - ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu polnego, ziele poziewnika, korzeń lukrecji, ziele krwawnika, korzeń mnieszka lekarskiego, kwiat słonecznika, pączki sosny, korzeń lubczyka. Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łykę stołową mieszanki, zalać szklanką wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.
GRYPA I GORĄCZKA
Po 50 g - kwiat bzu czarnego, kwiatostan lipy, kwiat słonecznika, kwiat wiązówki, liść mącznicy, korzeń arcydzięgiela, lorzeń lubczyka, owoc maliny, owoc głogu. Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łykę stołową mieszanki, zalać szklanką wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.
KASZEL SILNY U DOROSŁYCH
Pić przez tydzień wywar z siemienia lnianego.
KRZTUSIEC (koklusz)
Po 50 g - pączki sosny, kwiat bławatka, liść podbiału, liść szałwii, owoc kopru włoskiego, ziele tymianku, ziele macierzanki, kwiat pierwiosnka, kwiat bzu czarnego, ziele przetacznika leśnego, porost islandzki. Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.
PŁUCNE KRWOTOKI
Po 50 g - ziele jemioły, ziele rdestu ostrogorzkiego, ziele tasznika, ziele krwawnika, liść mięty pieprzowej, lisś pokrzywy, kłącze pięciornika kurze ziele, kora wierzby, liść ruty. Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.
PYLICA PŁUC
Po 50 g - kora wierzby, kłącze tataraku, pączki sosny, ziele miodunki, kwiatostan kocanki, ziele poziewnika, korzeń lukrecji, liść podbiału, ziele krwawnika, kłącze pięciornika kurze ziele, ziele rdestu ptasiego. Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.
ROZEDMA PŁUC I NIEŻYT OSKRZELI
Po 50 g - liść podbiału, korzeń arcydzięgiela, korzeń omanu, korzeń lukrecji, owoc jarzębiny, owoc róży, kwiat bzu czarnego, ziele przetacznika leśnego, pączki sosny, kwiat lipy, ziele macierzanki. Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.
ZADYSZKA
Trzy razy dziennie 1 kieliszek (50 ml) nastepującej mieszanki - po 200 g miodu, oliwy z oliwek i wódki.
ZAPALENIE PŁUC
4 średnie ziemniaki (wydłubać oczka) skroić bez obierania, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 zgnieciona główka czosnku. Wszystko to gotować w 5 szklankach wody przez 20 minut. Uzyskanym wywarem zrobić lewatywę.
ZAPALENIE ZATOK
Kawałek świeżego masła śmietankowego (wielkości ziarna kukurydzy) wsunąć w nozdrze - jednego wieczoru do jednej dziurki, następnego do drugiej. Stosować przez miesiąc, po czym zrobić miesiąc przerwy.
ZASTARZAŁY KASZEL (u palaczy)
Kilka korzonków leśnego ślazu gotować 10-15 minut w 1/2 litra świeżego mleka. Przyjmować po 1/2 szklanki kilka razy dziennie.