BÓLE MIĘŚNI
- 50 g kamfory, 50 g gorczycy, 10 g spirytusu, 100 g surowego białka z jajka. Nalać spirytus i kamforę do do słoiczka, wsypać gorczycę i wymieszać, dodać białko. Wszystko dobrze wymieszać, żeby powstała maść. Trzymać w lodówce, przed zastosowaniem lekko podgrzać. Smarować bolące stawy i mięśnie wieczorem przed snem. Maści nie należy wcierać do całkowitego wchłonięcia, ale tak, by powstał ochronny filtr. Po 20 minutach wytrzeć gazą zmoczoną w ciepłej wodzie.
- 500 ml spirytusu, 5 strączków suszonej ostrej papryki (długości 6-8 cm). Strączki papryki zmielić w młynku do kawy, wsypać do słoika i zalać spirytusem, przykryć pokrywką i odstawić w ciemne miejsce na tydzień.. Nasączyć gazę nalewką i położyc kompres na bolące miejsca na 3-4 godziny. Po 7-10 zabiegach znikają wszystkie, nawet zastarzałe bóle.
- 1,5 szklanki soku z rzepy, 1 szklanka miodu, 150 ml wódki, 1 łyżka soli. Wszystko dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce. Używać po 1 łyżce przed snem.
- 3 cytryny ze skórką i 150 g obranego czosnku zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Mieszankę włożyć do 0,75 litrowego słoika z zimną wodą, zakryć i odstawić na 24 godziny. Przecedzić, wlać do słoika i nakryć pokrywką. Pić codziennie rano przed jedzeniem.
- Korzeń i natkę pietruszki zmielić wieczorem w maszynce by otrzymać 1 szklankę. Włożyc do garnka i zalać 2 szklankami wrzątku, nakryć ręcznikiem. Rano wywar przecedzić i wycisnąć sok z 1 cytryny. Pić po 1/3 szklanki dwa razy dziennie po jedzeniu przez 2 dni, potem 3 dni przerwy i znowu, aż do zniknięcia bólu.
BÓLE PLECÓW
Nasmarować plecy ciepłym miodem. Natrzeć plecy ruchami "odrywającymi", przypominającymi oddzieranie skóry od kości. Później umyć ciepłą wodą. Zabieg powtarzać codziennie, aż ból zniknie.
GOŚCIEC KLIMAKTERYJNY
Po 50 g - kwiat wiązówki, kora wierzby, liść pokrzywy, ziele rdestu ptasiego, liść brzozy, korzeń kozłka, kora kruszyny, ziele dziurawca, ziele połonicznika nagiego, ziele szanty, korzeń łopianu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
GOŚCIEC PRZEWLEKŁY
Po 50 g - kłącze perzu, liść brzozy, liść pokrzywy, korzeń wilżyny, ziele skrzypu polnego, kwiat wiązówki, ziele fiołka trójbarwnego, kwiat bławatka, kwiat bzu czarnego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
GOŚCIEC ŚCIĘGNISTO-MIĘŚNIOWY
Po 50 g - liść pokrzywy, liść babki, ziele przywrotnika, kłącze pięciornika kurze ziele, korzeń mniszka lekarskiego, ziele drapacza, ziele majeranku, owoc kopru włoskiego, koszyczki rumianku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
GOŚCIEC ZNIEKSZTAŁCAJĄCY
Po 50 g - kwiat tarniny, owoc jarzębiny, ziele rdestu ptasiego, liść brzozy, kwiat nagietka, kwiat lipy, strąk fasoli, kora wierzby, ziele skrzypu polnego, liść czarnej porzeczki, ziele fiołka trójbarwnego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Ponieważ reumatyzm upośledza czynności serca, przeto należy brać równocześnie środki nasercowe. Często dobre wyniki dają kąpiele z dodatkiem otrąb pszennych, słomy owsianej i siana - wszystkie po równej części zalać wodą, gotować 10 minut, zlać płyn przez sito do gorącej wody w wannie i w tym roztworze kąpać się 15 minut co drugi dzień.
GRUŹLICA KOŚCI
Po 50 g - liść podbiału, ziele skrzypu polnego, ziele rdestu ptasiego, ziele poziewnika, kłącze perzu, ziele przetacznika leśnego, kwiat wiązówki, kłącze tataraku, korzeń kozłka. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem.
LECZENIE STAWÓW
2 szklanki soku z rzodkwi, 1 szklanka miodu, 1/2 szklanki wódki 40% i łyżeczkę soli wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wcierać w chore miejsca.
OSTEOPOROZA
Wieczorem 2 łyżki ryżu zalać 1/2 litrem wrzątku. Rano wodę zlać i ugotować ryż. Ryż jeść na czczo bez soli 1-2 godziny przed właściwym posiłkiem. Kuracja trwa 40 dni. Po kilku miesiącach powtórzyć.
3 cytryny ze skórką i 150 g oczyszczonego czosnku zemleć w maszynce do mięsa. Wszystko włożyć do litrowego słoika, dodać 1/2 litra chłodnej, przegotowanej wody. Odstawić na 24 godziny po czym przecedzić i wycisnąć. Dobrze zamknięty słoik przechowywać w ciemnym miejscu. Pić codziennie rano po 50 ml.
REUMATYZM (artretyzm)
- Do naczynia wlać 3 szklanki wody, dodać 4 drobno pokrojone cytryny. Gotować tak długo, by została szklanka płynu. Ostudzić i odcedzić, wlać do szklanego naczynia, dodać 1 szklankę miodu i sok z 1 cytryny. Wszystko dobrze wymieszać i przykryć pokrywką. Używać po 1 łyżce przed snem.
- 200 g chrzanu zemleć w maszynce, dodać 200 g żytniej mąki i 2 łyżki terpentyny. Wszystko dobrze wymieszać, włożyć do szklanego naczynia, przykryć pokrywką. Zrobić z mieszanki "placek" i przykładać na bolące miejsce, owinąć szalikiem na 5-8 godzin (najlepiej na noc).
- Do 500 ml wódki dodać 50 g drobno pokrojonych pączków brzozy. Odstawić na 10 dni w ciemne miejsce. Odcedzić i wycisnąć, przelać do butelki i szczelnie zamknąć. Używać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie, popijając wodą.
- Do litrowego słoika wsypać drobno pokrojone kawałki koszyczka słonecznika, 50 g wiórków mydła toaletowego, wlać 500 ml wódki 40%, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć i zostawić na 8-9 dni w świetle słonecznym do odstania. Po otwarciu dobrze wymieszać, przecedzić, odcisnąć masę i przelać do szklanego naczynia ze szczelnym zamknięciem. Nacierać chore miejsca.
- 3 cytryny ze skórką i 150 g obranego czosnku przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, zalać na dobę 1/2 litrem przegotowanej wody, przecedzić, odcisnąć masę i przelać do szklanego naczynia ze szczelnym zamknięciem. Pić codziennie rano przed śniadaniem po 50 g.
- Rzepę zetrzeć na tarce, wycisnąć 1,5 szklanki soku, dodać szklankę miodu, 1/2 szklanki wódki i 1 stołową łyżkę soli. Dobrze wymieszać, włożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Wcierać w bolące miejsca.
- Po 50 g - kłącze tataraku, kora wierzby, kora kaliny koralowej, korzeń wilżyny, kwiat wiązówki, ziele serdecznika, liść brzozy, korzeń arcydzięgiela, kłącze perzu, owoc maliny, ziele przywrotnika. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Ponieważ reumatyzm upośledza czynności serca, przeto należy brać równocześnie środki nasercowe. Często dobre wyniki dają kąpiele z dodatkiem otrąb pszennych, słomy owsianej i siana - wszystkie po równej części zalać wodą, gotować 10 minut, zlać płyn przez sito do gorącej wody w wannie i w tym roztworze kąpać się 15 minut co drugi dzień.
ROZMIĘKCZENIE KOŚCI I ZĘBÓW
Pić mieszankę soków - liście rzepy (90 g), liście mlecza (90 g), marchew (280 g). Jest to ilość przewidziana na picie rano i wieczorem. Używać do wyraźnej poprawy.
RWA KULSZOWA
Po 50 g - ziele bylicy pospolitej, ziele dziurawca, liść brzozy, liść borówki brusznicy, liść borówki czernicy, kwiat lawendy, kwiat wiązówki, kwiat pierwiosnka, kłącze perzu, korzeń arcydzięgiela, kora kaliny koralowej. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Równocześnie nacierać miejsca bolące wodą chrzanową - łyżkę roztartego chrzanu zalać szklanką przegotowanej zimnej wody na 2 godziny i tym płynem nacierać bolące miejsce.
SKURCZE W NOGACH
Rano i wieczorem smarować stopy obu nóg sokiem z cytryny. Nie należy zakładać butów ani chodzić dopóki sok zupełnie nie wyschnie. Kuracja trwa nie dłużej niż 2 tygodnie.
UTYKANIE spowodowane zapaleniem stawów
Przed każdym posiłkiem pić 10 łyżeczek od herbaty octu jabłkowego. W ciągu 2 dni dolegliwość ustąpi w 20%, na 5 dzień w 50%. Po 30 dniach kuracji powinny zniknąć bóle stawów i zmniejszyć się utykanie.
ZAPALENIE STAWÓW
Po 50 g - ziele skrzypu polnego, ziele fiołka trójbarwnego, ziele nawłoci, ziele krwawnika, kwiat bzu czarnego, kora wierzby, liść pokrzywy, liść melisy, liść czarnej porzeczki. Alternatywnie - Po 50 g - korzeń mniszka lekarskiego, ziele drapacza, ziele poziewnika, liść brzozy, ziele rdestu ptasiego, kora wierzby, kwiat bzu czarnego, kwiat wiązówki, liść ruty, ziele serdecznika, kwiatostan głogu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.