BÓLE WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO, uczucie ciężkości, torsje po spożyciu pokarmu
Wypić sok z połówki cytryny z 1/2 łyżeczki sody spożywczej.
CHOROBA WĄTROBY
Zetrzeć korzeń chrzanu na drobnej tarce. Zmieszać starty chrzan z taką samą ilością miodu (jeśli nie ma miodu można użyć cukru) i zamknąć w szklanym naczyniu. Przyjmować po 1 łyżce 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.
Zaparzyć 1 szklankę wrzątku 1 łyżką nasion kopru ogrodowego, odstawić, ochłodzić, przecedzić. Przyjmować po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.
KAMIENIE WĄTROBOWE
60 g suszonych fig drobno pokroić, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać szklankę wrzątku, doprowadzić do wrzenia, dodać 1/2 szklanki gorącego mleka i 1-5 g cukru. Przestudzić. Ciepły płyn pić drobnymi łyczkami, owoce figi zjeść. Dobrze jest też jeść świeże poziomki i pićć świeży sok z marchwi.
KAMIENIE ŻÓŁCIOWE
Garść suszonych liści brzozowych rozdrobnić, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut, odcisnąć, przecedzić. Przyjmować po szklance naparu rano i wieczorem przed jedzeniem.
Drobno pokroić białą kapustę, wycisnąć sok. Pić po 1/2 szklanki świeżego soku.
Utrzeć na tarce i wycisnąć sok z czarnej rzepy. Świeży sok pić po 2-3 łyżki dziennie.
Po 50 g - kwiatostan kocanki, ziele rdestu ptasiego, liść bobrka, liść mięty pieprzowej, ziele dziurawca, ziele krwawnika, ziele glistnika, korzeń mniszka lekarskiego, kora kruszyny, kłącze perzu, ziele drapacza. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Codziennie przed spaniem pić łyżkę surowej oliwy z oliwek, zaraz po tym zmieszać z oliwą sok z całej cytryny i wypić. Praktykować tak przez 9 dni. W ten sposób przyspiesza się rozkruszanie kamieni woreczka żółciowego. Przez cały czas leczenia unikać tłuszczów zwierzęcych i pokarmów wzdymających.
MARSKOŚĆ WĄTROBY
- Białą mąkę rozmieszać w mleku karmiącej kobiety. Przyjmować rano i wieczorem przed posiłkiem po 1 łyżce.
- Po 50 g - kwiatostan kocanki, liść pokrzywy, kłącze perzu, korzeń mniszka lekarskiego, ziele drapacza, korzeń omanu, liść borówki czernicy, liść melisy, korzeń cykorii, liść brzozy, kora kruszyny. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Gdyby się okazało, że 3 szklanki na dzień, to za dużo, ograniczyć do 2 szklanek lub 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Przy ostrych bólach ulgę przynosi lekkie ogrzewanie wątroby np. poduszką elektryczną.
ŚRODKI PRZECIWBÓLOWE przy stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego
- Zmieszać 1/4 szklanki oliwy z oliwek z 1/4 szklanki soku z grapefruita. Pić na noc, nie wcześniej niż 2 godziny po ostatnim posiłku. Wcześniej zrobić lewatywę. Po wypiciu mieszanki położyć się na prawym boku z poduszką elektryczną lub termoforem na okolicy wątroby. Zabieg powtórzyć za 2 dni. Ilość zabiegów 3-5.
- 20 g rozdrobnionych liści mięty wsypać do Kilka razy dziennie pić wywar z mięty.termosu, zalać wrzątkiem, odstawić na 12 godzin, odcedzić. Pić w ciągu dnia 3 razy na 20 minut przed jedzeniem.
- Przez 40 dni pić sok ze świeżej kapusty po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie.
- 1 kg pokrojonej cebuli zmieszać z 2 szklankami cukru i podgrzewać w piekarniku dopóki nie pojawi się żółty syrop. Przelać syrop do słoika lub butelki z ciemnego szkła. Pić po 1 łyżce na czczo przez 3 miesiące.
- Pić sok z dyni po 1/2 szklanki 2 razy dziennie przed jedzeniem w ciągu 30 dni.
ŚRODEK POBUDZAJĄCY WYDZIELANIE ŻÓŁCI
100 g owoców dzikiej róży wsypać do termosu o pojemności 1 litra, zalać wrzątkiem, zakryć korkiem i odstawić na noc. Wypić w ciągu dnia cały napar. Można dodać cukier do smaku.
PROSTATA PRZEROST
Po 50 g - korzeń łopianu, kłącze pięciornika kurze ziele, kora wierzby, ziele jemioły, ziele nawłoci, znamię kukurydzy, ziele srebrnika, ziele tymianku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
PROSTATA ZAPALENIE
Rozetrzeć na pył spalony kawałek lipowego drewna. Przez 7 dni pić rano napój zrobiony z tego proszku (w postaci kawy).
PRZEWLEKŁA CHOROBA WĄTROBY
100 g soku z korzeni świeżego mniszka lekarskiego (mlecza, dmuchawca), 15 g spirytusu 96%, 15 g gliceryny i 17 g przegotowanej wody. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przecedzić. Przyjmować po 1-2 łyżki dziennie na 15 minut przed jedzeniem.
REGENERACJA WĄTROBY PO PRZEBYTEJ CHOROBIE
Wątrobę rogacizny, drobno pokroić, obsmażyć, ale nie całkowicie (musi być z krwią), następnie zemleć w maszynce od mięsa. Na 200 g wątroby dodać 100 g masła śmietankowego, dobrze przemieszać do konsystencji pasztetu wątrobianego. Przyjmować po 100 g pasztetu dziennie.
TARCZYCA
Nosić na szyi korale z bursztynu.
Rozmoczyć w wodzie korę dębową i przykładać na szyję gazę zmoczoną tym roztworem. Kuracje prowadzić długi czas.
1 kg aronii zasypać 1 kg cukru, wstawić do lodówki. Po pojawieniu się soku pić 1-2 łyżeczki 3 razy dziennie.
1/2 cytryny zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżeczki cukru i zjeść 2 godziny po posiłku.
15 g kwiatów konwalii majowej zalać 2 szklankami wrzątku. Stosować po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.
Codziennie wypijać po 1/2 szklanki soku z cytryny 2 razy dziennie.
TARCZYCA NADCZYNNOŚĆ
Po 50 g - morszczyn pęcherzykowy, ziele nostrzyka, ziele skrzypu polnego, ziele przetacznika, kora dębu, porost islandzki, korzeń lukrecji, kłącze perzu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
WOLE ZWYKŁE
Po 50 g - ziele rdestu ptasiego, owoc róży, owoc jarzębiny, kora dębu, liść pokrzywy, liść orzecha włoskiego, korzeń kozłka, korzeń lukrecji, porost islandzki. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
Wysuszone zioła - 50 g ziela skrzypu, 50 g liści pokrzywy, 50 g kwiatu bzu czarnego, 50 g kwiatu tawuły łąkowej, 50 g korzenia wilżyny, 50 g korzenia podróżnika, 50 g korzenia omanu, 50 g ziela szanty, 50 g liścia melisy, 50 g liścia czarnej porzeczki, 50 g liścia poziomki, 50 g liścia brzozy, 50 g ziela dziurawca, 50 g liścia borówki, 50 g ziela wrzosu, 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 50 g pączków topoli i 30 g kruszyny. Dokładnie wymieszać. Zaparzać w termosie 3 łyżki mieszanki 3 szklankami wody. Porcję wypić w ciągu dnia. Czas trwania kuracji 5 miesięcy.
ZABURZENIA CZYNNOŚCI ŚLEDZIONY
Po 50 g - korzeń arcydzięgiela, liść pokrzywy, kwiatostan kocanki, koszyczki rumianku, ziele dziurawca, ziele glistnika, owoc kopru włoskiego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 30 minut po posiłku.
ZAPALENIE WĄTROBY OSTRE
Po 50 g - ziele rdestu ptasiego, ziele krwawnika, ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej, liść bobrka, liść jeżyny fałdowanej, kora kruszyny, korzeń mniszka lekarskiego, koszyczki rumianku, kłącze perzu, owoc róży. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
ZAPALENIE WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO
Codziennie dawać choremu do zjedzenia na czczo 2 gruszki. Pić kompot z gruszek, ugotowany bez cukru.