Gram Zdrowia

Home Masters Uleszka Wie sollen wir essen Soki warzywne i owocowe - SOK Z JARMUŻU

Soki warzywne i owocowe - SOK Z JARMUŻU

Drucken
Beitragsseiten
Soki warzywne i owocowe
SOK Z BURAKA
SOK Z MARCHWI
SOK ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY
SOK Z ZIEMNIAKÓW
SOK ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
SOK Z ZIELONEJ PAPRYKI
SOK ZE SZCZAWIU
SOK ZE SZPINAKU
SOK Z KONICZYNY
SOK Z DYNI
SOK Z CZOSNKU
SOK Z ARBUZA
SOK Z WINOGRON
SOK Z CYTRYNY
SOK Z ZIELONEGO OWSA
SOK Z JARMUŻU
SOK CHRZANOWO-BURACZANY
SOK Z CZARNEJ RZODKWI I SUROWYCH ZIEMNIAKÓW
Alle Seiten

SOK Z JARMUŻU

Jarmuż (Brassica oleracea acephala var. laciniata) zajmuje wśród jarzyn kapustnych pierwszoplanowe miejsce, a to ze względu na zawarte w nim bogactwo składników odżywczych. Jarmuż jest "supergwiazdą" wśród roślin kapustnych. Choć jako jarzynka lub jako surówka nie jest chętnie zjadany ze względu na specyficzny smak i twarde liście, to jednak powinno się korzystać z jego walorów odżywczych, zwłaszcza zimą. Jest to bowiem roślina mrozoodporna i można ją hodować w ogródku. Zachowuje ponadto swe zielone liście nawet pod pokrywą śnieżną. Jarmuż zawiera, obok białka pełnowartościowego (4,4%) duże ilości potasu (490 mg), magnezu (230 mg), fosforu i wiele innych mikroelementów oraz witaminy A, C, E, B1, B2, B6 i innych w śladowych ilościach. Duża zawartość potasu może byc dietetycznie wykorzystywana przy niedomaganiach krążenia, opuchliznach i obrzękach. Jarmuż daje nieocenione przysługi przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy na tle nadkwaśności. Miesza się go wówczas z sokiem z białej kapusty w stosunku 1:1. Jarmuż leczy także zapalenie okrężnicy, atonie jelit i zaparcie, ma także zastosowanie przy braku witamin. W celach profilaktycznych zażywa się przez 4-6 tygodni 3 razy dziennie 5-6 łyżek soku rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1 na 30 minut przed posiłkami.



Soki warzywne i owocowe - SOK Z JARMUŻU
 

Kommentar schreiben


Menu główne

Losowy produkt

54,12 PLN

92,24 PLN



Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.
Czy wiesz że...
Niemal wszyscy uczniowie w wieku 15-16 lat (>90%) mają za sobą inicjację alkoholową. Średnia jednorazowa ilość alkoholu wypita przez 15-16 latka to ponad 60g (równowartość niemal 2 litrów piwa).