Symbole E umieszczane na opakowaniu są deklaracjami producenta, że substancje dodane do żywności zostały użyte w ilości odpowiadającej przeznaczeniu i są uwzględnione na liście zatwierdzonej przez władze poszczególnych krajów Wspólnoty Europejskiej. Przykłady przytoczone dalej pochodzą z listy sporządzonej w Danii przez ministerstwa środowiska, rozprowadzanej bezpłatnie wśród konsumentów. Niektóre dotyczą też dodatków do kosmetyków. Lista może być już niepełna, bo pochodzi z lipca 1987 roku. (IL-PZH oznacza, że specyfik znajduje się na liście dozwolonych w Polsce). Jak można zauważyć, wszystkie dodatki do żywności są typowymi związkami chemicznymi, otrzymywanymi na drodze laboratoryjnej (a potem przemysłowej). My, konsumenci, nie mamy żadnego wpływu na przemysł żywnościowy i jesteśmy skazani na ich spożywanie. Jakie są skutki działania tych związków na żywy organizm nie dowiemy się prawdopodobnie nigdy, gdyż takich danych nikt nie odważy się opublikować. Jedyna rzecz, którą możemy zrobić, to zapoznać się z listą i według własnej wiedzy i rozsądku ograniczyć spożywanie produktów je zawierających.
BARWNIKI SPOŻYWCZE
E 100 - Kurkumina. Piękny, żółty barwnik pochodzenia roślinnego, z korzenia Curcuma conga L. Wydzielono go w stanie czystym już w roku 1842, zsyntezowano w roku 1918. W większych stężeniach ma działanie przeciwzapalne. Nie ma śladów w literaturze naukowej, by był badany pod kątem działania rakotwórczego. Nie jest wykluczone, że pojawi się, gdy ktoś będzie chciał wyprzeć z rynku dostawców kurkuminy
imitation louis vuitton black pumps with red soles Replica Christian Louboutin shoes christian louboutin silver shoes replica