Gram Zdrowia

Surówki wiosenne

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Ważne! W celu zlikwidowania gorzkiego smaku liści mlecza, należy je moczyć przez 1/2 godziny w wodzie z dodatkiem soli kuchennej (1 łyżka soli na litr wody). Potrawy z dodatkiem rzodkiewki powinny być przygotowywane na conajmniej 1,5 godziny przed spożyciem (nie grozi nam wtedy ani ból ani wzdęcie żołądka).

Czerwona surówka
Utrzeć 1/4 buraka, dodać 60 g utartej marchwi, 30 g drobno pokrojonych surowych ziemniaków, 1 łyżkę oleju roślinnego, 2 łyżeczki soku z porzeczek lub malin i 1 łyżkę szczypiorku. Wszystko wymieszać i posypać 1 łyżkę tartej bułki.

Groszek z marchewką
50 g świeżego grochu, 1 utarta marchew, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka soku z malin lub porzeczek i 1/2 pokrojonej cebuli. Wszystko wymieszać.

Groszek z pomidorami
50 g świeżego groszku wymieszać ze 120 g surowych, rozgniecionych pomidorów oraz z 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Z wierzchu posypać pietruszką i szczypiorkiem.

Kapusta kminkowa
Drobno pokroić 100 g kapusty, dodać 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę mielonego kminku.

Marchew ze szczypiorkiem ziemniakami
Do 100 g startej marchwi dodać 30 g drobno posiekanego szczypiorku i wymieszać. Dodać 1 łyżkę oleju roślinnego i posypać drobno posiekanym ogórkiem.

Marchew z ziemniakami
Drobno utrzeć 100 g marchwi, wymieszać z 2-3 łyżkami soku z grejpfruta lub czarnej porzeczki. Dodać 30 g drobno posiekanego surowego ziemniaka oraz 1 łyżeczkę posiekanego szczypiorku. Wszystko wymieszać i podać na liściu sałaty.

Ogórek w zsiadłym mleku
Pokrojony 1 ogórek polać 1/2 szklanki zsiadłego mleka oraz posypać 1/2 łyżki posiekanego kopru. Zamiast zsiadłego mleka można użyć naturalnego jogurtu.

Pomarańczowy twaróg
120 g marchwi zetrzeć na drobnej tarce i zmieszać ze 100g twarogu. Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego i jeden ząbek wyciśniętego czosnku. Wszystko wymieszać i posypać zmielonymi orzechami i zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Pomidory faszerowane czerwoną kapustą
Ściąć górną część pomidora o wysokości 3-4 mm. Ze środka wyjąć miąższ, zostawiając ścianki grubości 2-3 mm. Miąższ zmieszać z drobno pokrojoną czerwoną kapustą i 1/2 łyżeczki oleju roślinnego. Farszem tym napełnić pomidory. Z wierzchu udekorować 1/2 łyżeczki majonezu lub śmietany, posypać posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Pomidory z orzechami lub sucharkami i marchwią
100 g rozgniecionych pomidorów wymieszać ze 100 g utartej marchwi, 30 g posiekanej pietruszki, 50 g zmielonych orzechów lub sucharków. Dodać 1,5 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.

Pomidory z ziemniakami
Rozgnieść 100 g pomidorów, dodać 2 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki słonej wody z kiszenia ogórków. Wszystko wymieszać i dodać 30 g drobno pokrojonego surowego ziemniaka. Odstawić na 30 minut.

Rzodkiewki z orzechami
100 g rzodkiewek (15 szt.) drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, zmieszać z 40 g (8 szt.) mielonych orzechów włoskich, dodać 1 łyżeczkę oleju roślinnego, posypać z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Rzodkiewki z orzechami, pietruszką i mietą
15 rzodkiewek zetrzeć na tarce, dodać posiekaną nać pietruszki, miętę, koperek, 1/2 łyżeczki kminku i 6 stołowych łyżek (50 g) zmielonych orzechów. Wszystko dobrze wymieszać. Można udekorować liściami sałaty.

Rzodkiewki z twarogiem
(najlepiej tłustym). 3 stołowe łyżki twarogu (75 g) zmieszać z 3 drobno pokrojonymi rzodkiewkami i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku. Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć na liściach sałaty.

Seler ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną
Grubo pokrojone łodygi selera i kilka pokrojonych na kawałki liści położyć na talerzu i polać 2 łyżkami śmietany lub 1/2 szklanki zsiad?ego mleka.

Surówka świąteczna
10 g surowego, drobno posiekanego ziemniaka zmieszać z 30 g utartej marchwii i 10 g utartego surowego buraka. Dodać 50 g drobno pokrojonej kapusty, 2 łyżki oleju i 2 łyżki szczypiorku. Wszystko wymieszać. Masę ułożyć na liściu sałaty, z wierzchu posypać koperkiem lub pietruszką. Całość można udekorować kawałkami pomidorów i rzodkiewek.

Surówka oczyszczająca krew
Utrzeć 50 g buraków i 50 g marchwi. Dodać 50 g pokrojonej kapusty, 1,5 łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżki miodu. Wszystko wymieszać i posypać z wierzchu 1 szklanką jagód lub czerwonych porzeczek.

Surówka po francusku
100 g zewnętrznych liści sałaty polać 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego, dodać 1 łyżkę oleju roślinnego i 1 łyżeczkę pokrojonej cebuli. Wszystko dobrze wymieszać.

Surówka z botwiny I
Posiekać 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty. Polać je 1 łyżką oleju słonecznikowego i wymieszać. Jedno surowe jajko wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny i wylać na sałatę. Dodać do botwiny, wymieszać. Posypać z wierzchu posiekaną pietruszką i koperkiem lub szczypiorkiem.

Surówka z botwiny II
Pokroić 2 garście liści młodego buraka (60 g). Przygotować sos: 1 żółtko wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżką oleju roślinnego i 1 łyżeczką pokrojonego szczypiorku. Wymieszać.

Surówka z botwiny i liści sałaty
Pokroić 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty, polać 1 łyżką oleju roślinnego i wymieszać. Do jednego jajka dodać soku z 1/2 cytryny, wymieszać i dorzucić szczyptę posiekanego kopru, pietruszki i szczypiorku. Wszystko wymieszać.

Surówka z czerwonej kapusty
Do 50 g czerwonej poszatkowanej kapusty (3 łyżki) dodać 2 łyżki posiekanej pietruszki, 1 łyżkę oleju słonecznikowego i 1 łyżkę miodu. Wszystko wymieszać.

Surówka z dyni
Utrzeć 1 marchew, 50 g dyni, 25 g selera. Dodać 25 g posiekanego szczypiorku lub czerwonej cebuli oraz 10 zmielonych orzechów.

Surówka z kiszonej kapusty
100 g sałaty pokroić (a najlepiej porwać) na duże kawałki, zmieszać z 4 łyżkami kiszonej kapusty, dodać 2 łyżki soku z kapusty i 1 łyżkę oleju roślinnego.

Surówka z marchwi i białej kapusty
Marchew umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować, dodać kminek, łyżkę oleju słonecznikowego lub jogurtu. Można dodać drobno pokrojoną cebulę i ziele tymianku.

Surówka z marchwi i czerwonych buraczków
Marchew i buraki umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać olej słonecznikowy lub jogurt, roztarty ząbek czosnku i tarty chrzan.

Surówka z marchwi i selera
Do 50 g utartej marchwi dodać 50 g pokrojonego selera, 1/2 ogórka, 50 g zmielonych orzechów i łyżką miodu. Zamiast orzechów można dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Surówka z mlecza
3 garście mlecza (mniszka lekarskiego) posiekać i wymieszać z 10 włoskimi orzechami zmielonymi w młynku. Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego lub miodu i wymieszać.

Surówka z młodych buraków
Utrzeć na tarce 5-6 młodziutkich buraków, dodać 2 łyżki śmietany i doprawić szczyptą mielonego kminku.

Surówka z pokrzywy i mlecza
Drobno posiekać garść młodych liści pokrzywy, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę soku z kiszonej kapusty oraz łyżkę oleju słonecznikowego i łyżeczkę drobno posiekanej cebuli. Całość dobrze wymieszać. Posypać z wierzchu 2 garściami drobno posiekanego mlecza 15 g zmielonymi orzechami włoskimi.

Surówka z porów
Pokroić drobno 60 g porów, przyprawić 3 łyżkami majonezu, odstawić na godzinę. Następnie dodać 1 łyżkę pokrojonego selera, szczyptę kminku, 1 łyżkę wody z miodem (1 łyżeczka miodu rozpuszczona w 2 łyżeczkach wody).

Surówka z zielonej fasoli
60 g młodych, delikatnych strączków drobno pokroić usunąwszy wcześniej włókienka. Dodać 50 g grubo pokrojonej sałaty i 2 łyżki oleju słonecznikowego (można dodać 1 łyżeczkę miodu do smaku).

Surówka ze szpinaku
Pokroić garść młodego szpinaku, dodać 1 łyżkę drobno pokrojonego szczawiu, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku. Wszystko wymieszać i dodać 3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych oraz 1 łyżkę borówek.

Surówka ze szczawiu i mlecza
Do 1 garści sałaty (30 g) dodać 30 g młodego szczawiu i 30 g liści mlecza. Szczaw i mlecz należy drobno posiekać, na wierzchu położyć 10 orzechów włoskich, polać 1 łyżką miodu i 1 łyżką oleju słonecznikowego. Wszystko dobrze wymieszać.

Surówka ze świeżej kapusty
Do 100 g pokrojonej kapusty dodać 4 łyżki soku z grejpfruta, 1 łyżkę miodu i 1/2 łyżeczki kminku. Wszystko wymieszać.

Surówka ziemniaczana
Drobno pokroić 60 g ziemniaków, dodać 4 łyżki wody od kiszenia ogórków, 1/2 małej cebulki, 2 łyżeczki posiekanego kopru lub pietruszki, 40 g zmielonych orzeszków ziemnych i 1 łyżkę miodu (niekoniecznie).

Szpinak z jajkiem
Ubić żółtko, dodając po trochu 1,5 łyżki masła, po czym wlać 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszać do otrzymania gęstej papki, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i dwie garście drobno posiekanego szpinaku. Wszystko wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na liść sałaty. Z wierzchu można posypać mielonymi orzechami.

Szczypiorek z orzechami
50 g szczypiorku drobno posiekać i zmieszać z 50 g zmielonych orzeszków ziemnych.

Ziemniaki z kapustą
Drobno pokroić i wymieszać 40 g ziemniaków, 60 g kapusty, 25 g cebuli. Dodać 6 łyżek wody od kiszenia ogórków, orzechy, pietruszkę i kminek.

Surówki wiosenne
 

Kommentar schreiben


Menu główne

Losowy produkt

4,18 PLN

27,06 PLN


Ostatnio na forum

Keine Beiträge vorhanden

Komentarze

Gościmy

Wir haben 1213 Gäste online

Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.
Medycyna uczy, że starzy kawalerowie umierają w obłędzie, żonaci zaś umierają nie zdążywszy zwariować.
Z Antoni Czechow