Herbata oczyszczająca organizm
50 g korzenia łopianu, 50 g kłącza perzu, 50 g korzenia wilżyny ciernistej, 3-5 szt. owocu jałowca. łopian, perz i wilżynę wymieszać. 4 łyżki mieszanki gotować w 1 litrze wody pod przykryciem około 15 minut. Zdjąć z ognia, dołożyć owoce jałowca i wlać do termosu. Wypić w ciągu dnia.
Herbata przywracająca dobry humor
1 łyżkę suszonego ziela ogórecznika lub 1 łyżkę suszonego ziela bazylii albo 1/2 łyżki suszonego ogórecznika i 1/2 łyżki suszonej bazylii zalać 1 szklanką wrzątku. Można dodać łyżeczkę miodu (herbat ziołowych nigdy nie słodzić cukrem). Herbaty te są bardzo smaczne (piją je Francuzi) i stosowane systematycznie wprowadzają w długotrwały, dobry nastrój.
Napój poranny
100 g ziemniaków, 150 g marchwi, 50 g pietruszki, 50 g selera, 3/4 litra nieosolonej wody. Jarzyny starannie oczyścić i drobno pokroić lub poszatkować, dodać wodę i gotować 15-20 minut pod przykryciem (marchew dodaje łagodnego, przyjemnego i lekko słodkawego smaku). Wszystkie jarzyny odcedzić. Do wywaru dodać 2 łyżki otrąb pszennych i łyżkę całego lub mielonego siemienia lnianego.
Napój uodparniający, wieloelektrolitowy
Może być podawany w dowolnym czasie i w dowolnych ilościach, we wszystkich chorobach i dolegliwościach. Marchew, ziemniak, seler, por, liść kapusty włoskiej (liść kapusty białej trzeba koniecznie sparzyć przed włożeniem do garnka), pietruszka oraz jeden mały czerwony burak. Produkty starannie oczyścić, opłukać w całości, pokroić, włożyć do garnka i zalać dowolną ilością zimnej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut, odstawić przykryty na około 20 minut. Po przecedzeniu wywar jest gotowy do picia. Pozostałe warzywa można doprawić i zjeść jako jeden z posiłków.