Kuracja identyczna jak oczyszczanie limfy i krwi, różniąca się jednak ilością wypitego płynu. Przeprowadzamy ją przez 3 dni i przez ten czas nie należy jeść niczego oprócz pomarańcz lub grapeifrutów. W ciągu dnia należy wypić 4 litry mieszanki soków i codziennie sporządzać nową.
Skład mieszanki na 1 dzień:
Sok z 900 g grapeifrutów, sok z 900 g pomarańcz, sok z 200 g cytryny, 200 g wody destylowanej.
Przeprowadzenie kuracji (w ciągu każdego dnia):
Rano na czczo wypić 1 stołową łyżkę gorzkiej soli rozpuszczonej w szklance ciepłej wody. Ppo wypiciu roztworu soli należy się ciepło ubrać i co 30 minut pić mieszankę soków w ilości po 100 g dopóki się nie skończy (w ciągu dnia wypijamy 4 litry mieszanki soków).
Tak postępujemy przez 3 dni z rzędu. Gdy pojawi się uczucie głodu jemy pomarańcze lub grapefruity, ale nic więcej. W czasie kuracji możemy się silnie pocić, ale to jest zjawisko normalne. Mogą wystąpić też bóle głowy, nudności i słabość - jest to zjawisko przejściowe, które mija. Jeśli jednak ból głowy nie znika, należy odbyć spacer po świeżym powietrzu albo zrobić intensywny masaż małżowiny usznej, rozcierając ją mocno dużym i wskazującym palcem od dołu do góry i z powrotem do momentu ustąpienia bólu. Przy mdłościach należy pogryzać skórkę cytryny lub pomarańczy. Przed snem koniecznie trzeba wypić napar z ziół przeczyszczających, by usunąć zalegające w jelicie grubym toksyny. W 4 i 5 dniu pić sok z jabłek lub marchwi lub mieszankę tych soków i jeść tylko warzywa i owoce. Szóstego dnia możemy rozszerzyć dietę (kasza, jajka, ryba).
Po przeprowadzeniu oczyszczania musimy zmienić nawyki żywieniowe. Przez 2-3 miesiące należy wykluczyć z jadłospisu produkty zawierające biały cukier i białą mąkę, konfitury, słodycze, wszystkie przetwory konserwowe, a szczególnie te, które zawierają ocet. Ograniczyć należy spożycie tłustego i smażonego pokarmu. W małych ilościach należy jeść masło, ser, ryby, jajka i mięso. Zrezygnować zupełnie z mleka. Z nabiału spożywać biały, tłusty ser (nie więcej niż 50 g dziennie) i zsiadłe mleko (nie więcej niż 1 szklankę dziennie). Podstawą pożywienia winny stanowić sałatki, kasze warzywa, owoce i świeżo wyciśnięte soki. Pożywienie dobierajmy tak (oddzielnie węglowodany, oddzielnie białka), by było trawione jednocześnie - węglowodany trawimy 20-40 minut, a białka 2-4 godziny i stąd zasada - zjadłeś chleb z masłem, mięso zjedz za godzinę, zjadłeś mięso, zjedz chleb z masłem po upływie 4 godzin. Jako kardynalną zasadę przyjąć prawidłowe łączenie pokarmów.