? W pierwszym dniu do 1/2 litrowego słoika wsypać 2 łyżki nieoczyszczonego ryżu, nalać do pełna zimnej przegotowanej wody i odstawić na 24 godziny.
? W drugim dniu wziąć drugi słoik, nasypać do niego ryżu, zalać wodą. Z pierwszego słoika ryż przepłukać, znów zalać wodą i odstawić na 24 godziny.
? W powyższy sposób codziennie dodawać po nowym słoiku, a w pozostałych przepłukiwać ryż i zalewać wodą. Po pięciu dniach będziemy mieli 5 słoików z zamoczonym ryżem.
? W szóstym dniu ugotować ryż, który był w słoiku numer 1. Gotować 15 minut i od razu zjeść niczym nie zagryzając. Można jedynie dodać niewiele masła śmietankowego lub oleju roślinnego, ale w żadnym wypadku soli. Po zjedzeniu ryżu przez 3 godziny nie należy nic jeść ani pić. Do słoika nr 1 znów nasypać ryżu, zalać wodą i postawić za słoikiem numer 5.
? Tak postępować przez 2 miesiące, po kolei przestawiając słoiki.