Beitragsseiten |
---|
CZEGO POTRZEBUJE ORGANIZM |
Witaminy |
Pierwiastki życia |
Bioflawonoidy |
GDZIE I CZEGO NAJWIĘCEJ |
Alle Seiten |
Witamina A retinol (mięso), beta-karoten (rośliny) - potrzebna do utrzymania zdrowej skóry i śluzówek. Zapobiega ich zakażeniom. Jest przeciwutleniaczem. Wzmacnia układ odpornościowy. Chroni przed nowotworami. Jest niezbędna aby widzieć o zmroku.
? Objawy niedoboru - owrzodzenie ust, kurza ślepota (złe widzenie o zmroku), trądzik, częste przeziębienia i infekcje. Sucha, łuszcząca się skóra, łupież, pleśniawki, zapalenie pęcherza i biegunka.
? Źródła (co zjadać) - wątroba wołowa i cielęca, marchew, kapusta, dynia, pomidory, brokuły, morele, mandarynki, szparagi.
? Pomocne w przyswajaniu - cynk, witaminy C i E pomagają zachować zasoby.
? Co niszczy - ciepło, światło, alkohol, kawa, papierosy.
? Czy można się zatruć - tak szczególnie po przedawkowaniu przez dzieci.
Witamina B tiamina - niezbędna do produkcji energii, funkcjonowania mózgu i trawienia. Pomaga organizmowi wykorzystywać białka.
? Objawy niedoboru - osłabienie mięśni, ból oczu, drażliwość, zaburzenia koncentracji, drętwienie nóg, pogorszenie pamięci, bóle żołądkowe, zatwardzenie, mrowienie w rękach, szybka czynność serca.
? Źródła (co zjadać) - dynia, baranina, mięso jagnięce, szparagi, grzyby, groch, sałata, papryka, kalafior, kapusta, pomidory, brukselka, fasola.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, magnez, mangan.
? Co niszczy - antybiotyki, herbata, kawa, stres, doustne środki antykoncepcyjne, alkohol, proszki do pieczenia, dwutlenek siarki (konserwant), gotowanie i inna obróbka żywności.
? Czy można się zatruć - nie.
Witamina B2 ryboflawina - ułatwia uzyskiwanie energii z tłuszczów, cukrów i białek. Potrzebna do naprawy i utrzymania zdrowej skóry i śluzówek. Uczestniczy w utrzymywaniu właściwej równowagi kwasowo-zasadowej (pH) organizmu. Ważna dla dobrego stanu włosów, paznokci i oczu.
? Objawy niedoboru - pieczenie i swędzenie oczu, nadwrażliwość na jasne światło, stany zapalne języka, zaćma, matowe lub tłuste włosy, wypryski, zapalenie skóry, łamliwe paznokcie, pękająca górna warga.
? Źródła (co zjadać) - grzyby, kapusta, szparagi, brokuły, dynia, kiełki fasoli, makrele, pomidory, kiełki przenicy.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, selen.
? Co niszczy - alkohol, doustne środki antykoncepcyjne, proszki do pieczenia, dwutlenek siarki (konserwant), gotowanie i inna obróbka żywności.
? Czy można się zatruć - nie, ale przy przedawkowaniu mocz zabarwia się na kolor jasnożółtozielony.
Witamina B5 kwas pantotenowy - uczestniczy w produkcji energii i kontroli przemiany materii. Ważna dla pracy mózgu i nerwów. Wspomaga produkcję hormonów antystresowych (steroidów). Pozwala zachować zdrową skórę i włosy.
? Objawy niedoboru - drżenie i kurczenie mięśni, osłabienie, zaburzenia koncentracji, uczucie pieczenia stóp, bolesność pięt, nudności lub wymioty, brak energii, łatwe męczenie się przy niewielkich wysiłkach, niepokój i napięcie, zgrzytanie zębami.
? Źródła (co zjadać) - grzyby, brokuły, kiełki lucerny, groch, soczewica, pomidory, kapusta, seler, truskawki jajka, dynia, awokado, pszenica nieoczyszczana.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, biotyna i kwas foliowy.
? Co niszczy - stres, alkohol, herbata, gotowanie i inna obróbka żywności.
? Czy można się zatruć - nie.
Witamina B6 pirodoksyna - ważna dla trawienia i przyswajania białek, funkcjonowania mózgu i produkcji hormonów. Pomaga utrzymać równowagę aktywności hormonów płciowych. Naturalny czynnik przeciwdepresyjny i moczopędny. Pomaga kontrolować reakcje uczuleniowe.
? Objawy niedoboru - słabe zapamiętywanie snów, zatrzymywanie wody w organizmie, mrowienie w rękach, depresja lub nerwowość, drażliwość, drżenie i kurcze mięśni, brak energii, łuszczaca się skóra.
? Źródła (co zjadać) - kalafior, kapusta, papryka, banany, dynia, brokuły, szparagi, soczewica, czerwona fasola, brukselka, cebula, różne ziarna i orzechy.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, cynk i magnez.
? Co niszczy - alkohol, papierosy, doustne środki antykoncepcyjne, dieta wysokobiałkowa, przetworzone pokarmy.
? Czy można się zatruć - tak notowano przy dawce powyżej 1 grama przy podawaniu bez innych witamin grupy B.
Witamina B7 (lub witamina H) biotyna - szczególnie ważna u dzieci. Pomaga przy wykorzystywaniu przez organizm niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i nerwów.
? Objawy niedoboru - sucha skóra, słabe i przedwcześnie siwiejące włosy, nadwrażliwe mięśnie lub bóle mięśniowe, słaby apetyt lub nudności, wypryski lub zapalenie skóry.
? Źródła (co zjadać) - kalafior, sałata, groch, pomidory, grapefruit, arbuz, słodka kukurydza, kapusta, kalafior, migdały, wiśnie, śledzie, jaja.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, magnez, mangan.
? Co niszczy - surowe białko jaja (awidyna), pokarmy smażone.
? Czy można się zatruć - nie zaobserwowano.
Witamina B9 (lub witamina B11, witamina M) kwas foliowy - u płodu warunkuje rozwój mózgu i nerwów. W późniejszym życiu ważny dla funkcjonowania układu nerwowego. Potrzebny do przyswajania białek i produkcji czerwonych krwinek.
? Objawy niedoboru - niedokrwistość (anemia), egzema, spękane usta, przedwcześnie siwiejące włosy, niepokój i napięcie, brak energii, słaby apetyt, bóle brzucha, depresje.
? Źródła (co zjadać) - kiełki pszenicy, szpinak, orzechy ziemne, szparagi, ziarna sezamowe, orzechy laskowe i włoskie, brokuły, kalafior, awokado.
? Pomocne w przyswajaniu - witaminy grupy B, szczególnie B12.
? Co niszczy - wysoka temperatura, światło, przetwarzanie pokarmu, doustne środki antykoncepcyjne.
? Czy można się zatruć - tak sporadycznie - przy dawce powyżej 15 mg - zaburzenia żołądkowo-jelitowe i problemy ze snem.
Witamina B12 cyjanokobalamina - ważna dla przyswajania białek. Wspomaga transport tlenu przez krew. Potrzebna do budowy DNA. Ważna dla funkcjonowania nerwów. Odgrywa rolę przy neutralizowaniu dymu tytoniowego i innych toksyn.
? Objawy niedoboru - słabe włosy, wypryski lub zapalenie skóry, nadwrażliwość na ciepło lub zimno, niepokój i napięcie, brak sił, zaparcia, nadwrażliwość mięśni lub bóle mięśniowe, blada skóra.
? Źródła (co zjadać) - sardynki, tuńczyk, mięso jagnięce (ilości śladowe), jaja, sery białe i żółte, mleko, indyk, kurczak.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, kwas foliowy.
? Co niszczy - alkohol, papierosy, niska kwaśność żołądka.
? Czy można się zatruć - tak notowano przy dawce powyżej 1 grama przy podawaniu bez innych witamin grupy B.
Witamina C kwas askorbinowy - wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami. Uczestniczy w budowie kolagenu (mocne kości, zdrowe stawy i skóra). Jest przeciwutleniaczem. Dezaktywuje zanieczyszczenia organizmu. Chroni przed nowotworami i chorobami serca. Wspomaga produkcję hormonów antystresowych i przemiany pokarmu w energię.
? Objawy niedoboru - częste przeziębienia i infekcje, brak energii, wrażliwe i krwawiące dziąsła, łatwe powstawanie siniaków, krwotoki z nosa, wolne gojenie się ran, czerwone krosty na skórze.
? Źródła (co zjadać) - nać pietruszki, chrzan, papryka, kapusta, brokuły, kalafior, truskawki, cytryny, kiwi, groch, melon, pomarańcze, grapefruit, pomidory.
? Pomocne w przyswajaniu - witaminy z grupy B, witamina E, bioflawonidy.
? Co niszczy - alkohol, papierosy, zanieczyszczenia, stres, smażone potrawy.
? Czy można się zatruć - tak w nadmiarze może spowodować biegunkę.
Witamina D ergokalcyferol, cholekalcyferol - uczestniczy w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości przez zatrzymywanie wapnia.
? Objawy niedoboru - bóle lub sztywność stawów, bóle pleców, próchnica, kurcze mięśni, wypadanie włosów.
? Źródła (co zjadać) - śledzie, makrele, łosoś, ser biały, jaja.
? Pomocne w przyswajaniu - wystawianie się na światło słoneczne (witamina jest wtedy produkowana w skórze) i wtedy nie jest konieczne podawanie w diecie. Witaminę D chronią witaminy A, C i E.
? Co niszczy - brak światła słonecznego, smażone produkty.
? Czy można się zatruć - tak dawka powyżej 1250 mikrogramów jest toksyczna.
Witamina E tokoferol - przeciwutleniacz, chroni komórki przed zniszczeniem, także przed rozrostem nowotworowym. Wspomaga użytkowanie tlenu przez organizm, zapobiegając krzepnięciu krwi i zatorom oraz procesom miażdżycowym. Poprawia gojenie się ran i stan skóry. Pozytywnie wpływa na płodność.
? Objawy niedoboru - brak pociągu płciowego, wyczerpanie po małym wysiłku, łatwe powstawanie siniaków, wolne gojenie się ran, żylaki, zmniejszone napięcie mięśni, niepłodność.
? Źródła (co zjadać) - nieoczyszczony olej kukurydziany, ziarna słonecznika, orzechy ziemne, ziarna sezamowe, fasola, groch, kiełki pszenicy, tuńczyk, sardynki, łosoś.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina C, selen.
? Co niszczy - wysoka temperatura przyrządzania pokarmu (zwłaszcza smażenie), zanieczyszczenie powietrza, doustne środki antykoncepcyjne, nadmierne przyjmowanie pokarmów rafinowanych (cukier, białe pieczywo) i inaczej przetwarzane tłuszcze i oleje.
? Czy można się zatruć - nie obserwowano.
Witamina K filochinon - kontroluje krzepnięcie krwi.
? Objawy niedoboru - krwotoki.
? Źródła (co zjadać) - kalafior, brukselka, sałata, kapusta, fasola, brokuły groch, szparagi, ziemniaki, olej kukurydziany, pomidory.
? Pomocne w przyswajaniu - odpowiednia flora bakteryjna, która całkowicie pokrywa zapotrzebowanie.
? Co niszczy - antybiotyki, u dzieci - karmienie nie kobiecym mlekiem z butelki.
? Czy można się zatruć - nie.
Witamina PP niacyna - niezbędna do wytwarzania energii, funkcjonowania mózgu i zachowania zdrowej skóry. Pomaga utrzymać we krwi odpowiedni poziom cukru i cholesterolu. Bierze udział w łagodzeniu procesów zapalnych i wspomaga trawienie.
? Objawy niedoboru - osłabienie, biegunka, bezsenność, bóle głowy, migreny, pogorszenie pamięci, zdenerwowanie lub napięcie, depresje, rozdrażnienie, wrażliwe i krwawiące dziąsła, trądzik, egzema, zapalenie skóry.
? Źródła (co zjadać) - grzyby, tuńczyk, kurczak, łosoś, szparagi, kapusta, mięso jagnięce, makrele, indyk, pomidory, cukinia, dynia, kalafior, nieoczyszczana pszenica.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, chrom.
? Co niszczy - antybiotyki, kawa, herbata, doustne środki antykoncepcyjne, alkohol.
? Czy można się zatruć - tak przy dawce powyżej 3000 mg.
Proszę zwrócić uwagę na największego wroga witamin - antybiotyki, tak chętnie przepisywane przez lekarzy. Proszę też nie wierzyć, że istnieją jakieś "środki osłonowe" w postaci innych witamin w tabletkach czy mleko. Są to zwyczajne bzdury, które przynoszą jeszcze większe szkody. Jednorazowa, tygodniowa "kuracja" antybiotykami czyni takie spustoszenie we florze bakteryjnej układu pokarmowego, że odtworzenie jej po użyciu antybiotyków trwa pół roku (codziennie czosnek i kefir).