Witamina A Tran, wątroba cielęca, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, marchew, szpinak, nać pietruszki, morele suszone, botwina, dynia.
Witamina B1 Orzechy laskowe, groch suchy, szynka chuda, wieprzowina chuda, fasola sucha, płatki owsiane, kiełbasa sucha, kasza gryczana, węgorz wędzony, orzechy włoskie.
Witamina B2 Wątroba cielęca, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, migdały, węgorz wędzony, makrela wędzona, ser twarogowy, pieczarki świeże, ser edamski, ser tylżycki.
Witamina C Chrzan, czarna porzeczka, nać pietruszki, papryka, brukselka, koperek, kalafior, poziomki, truskawki, szpinak, cytryna.
Witamina PP Wątroba cielęca, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, orzeszki ziemne, węgorz wędzony, makrela wędzona, kura, kurczak, makrela świeża, indyk, łosoś wędzony.
Wapń Mak, ser edamski, ser tylżycki, szprot wędzony, migdały, czekolada mleczna, nać pietruszki, figi, orzechy laskowe, fasola sucha.
Fosfor Kakao w proszku, orzechy laskowe, mak, żółtka jaj świeże, ser edamski, ser tylżycki, migdały, kasza gryczana, czekolada gorzka, fasola sucha.
Żelazo Wątroba wieprzowa, mak, kakao w proszku, wątroba cielęca, żółtka jaj świeże, fasola sucha, wątroba wołowa, kasza gryczana, kasza jaglana, kiełbasa sucha.
|