Beitragsseiten |
---|
CZEGO POTRZEBUJE ORGANIZM |
Witaminy |
Pierwiastki życia |
Bioflawonoidy |
GDZIE I CZEGO NAJWIĘCEJ |
Alle Seiten |
Bioflawonidy wspomagają działanie witaminy C, wzmacniają naczynia włoskowate, przyspieszają gojenie się ran, a także urazów i nadwyrężonych mięśni, przeciwutleniacze.
? Objawy niedoboru - łatwe powstawanie siniaków, żylaki, częste urazy i nadwyrężenia.
? Źródła (co zjadać) - owoce jagodowe, wiśnie, owoce cytrusowe.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina C.
? Co niszczy - wolne rodniki.
? Czy można się zatruć - nieznane.
Cholina składnik lecytyny, która pomaga rozkładać tłuszcze w wątrobie, ułatwia wprowadzanie tłuszczów do komórek i syntezę błon komórkowych w układzie nerwowym, chroni tkankę płuc.
? Objawy niedoboru - wady rozwojowe u noworodków, wysoki poziom cholesterolu i tłuszczów, stłuszczenie wątroby, zwyrodnienie nerwów, wysokie ciśnienie krwi, miażdżyca naczyń, otępienie starcze, zmniejszenie odporności na choroby.
? Źródła (co zjadać) - lecytyna, jajka, ryby, wątroba, soja, orzechy ziemne, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, kiełki pszenicy, drożdże piwne.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina B5, lit.
? Co niszczy - alkohol, tabletki antykoncepcyjne.
? Czy można się zatruć - nieznane.
Inozytol potrzebny do wzrostu komórek, konieczny do rozwoju osłonek nerwowych oraz funkcjonowania mózgu i rdzenia kręgowego, ma niewielkie działanie uspokajające, obniża poziom cholesterolu we krwi, potrzebny do utrzymania zdrowych włosów.
? Objawy niedoboru - drażliwość, bezsenność, nerwowość, nadmierna pobudliwość, osłabienie wzrostu i regeneracji nerwów, niski poziom HDL.
? Źródła (co zjadać) - lecytyna, rośliny strączkowe, mąka sojowa, jajka, ryby, wątroba, owoce cytrusowe, melon, orzechy, kiełki pszenicy, drożdże piwne.
? Pomocne w przyswajaniu - cholina.
? Co niszczy - fityniany, antybiotyki, alkohol, herbata, kawa, tabletki antykoncepcyjne, leki moczopędne.
? Czy można się zatruć - nieznane.
Koenzym Q przeciwutleniacz, odgrywa główną rolę w przemianie materii i metabolizmie, usprawnia pracę serca, pomaga normalizować ciśnienie krwi, zwiększa tolerancję wysiłku, wzmacnia odporność.
? Objawy niedoboru - brak energii, choroby serca, słaba tolerancja wysiłku, upośledzenie czynności układu odpornościowego.
? Źródła (co zjadać) - sardynki, makrele, wieprzowina, szpinak, olej sojowy, orzechy ziemne, ziarna sezamowe, orzechy włoskie.
? Pomocne w przyswajaniu - cholina.
? Co niszczy - używki, cukier.
? Czy można się zatruć - nieznane.
Kilkaset lat nowoczesnej medycyny nie wniosło zbyt wiele do zrozumienia przemian zachodzących w ludzkim organizmie. Dzisiejsza wiedza medyczna, to pełzająca nauka podpatrująca ukradkiem nauki starożytnych i z pomocą obcej ludzkiemu organizmowi chemii usiłująca rozwiązywać problemy zdrowia. Musimy szybko zrozumieć, że w tym ogólnoświatowym chemicznym doświadczeniu, my - zwykli ludzie, jesteśmy tylko królikami doświadczalnymi. Żeby było ciekawiej, to wszelkie doświadczenia zdobyte na zamęczanych w imię nauki szczurach czy myszach, uczniowie Paracelsusa przenoszą na ludzi wychodząc z założenia, że wszyscy jesteśmy wielką ewolucyjną rodziną, mającą za praprzodka jakąś nieznaną superbakterię, która wyskoczyła z tzw. prazupy.