Gram Zdrowia

Home Masters Uleszka Eigendiagnose CZEGO POTRZEBUJE ORGANIZM

CZEGO POTRZEBUJE ORGANIZM

Drucken
Beitragsseiten
CZEGO POTRZEBUJE ORGANIZM
Witaminy
Pierwiastki życia
Bioflawonoidy
GDZIE I CZEGO NAJWIĘCEJ
Alle Seiten
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Nasze samopoczucie jest odzwierciedleniem tego co i jak jemy. Są jednak składniki, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. To witaminy, makro i mikroelementy czy pierwiastki, które nasz organizm musi posiadać w sobie, by funkcjonował bez zarzutu. Brak któregokolwiek może powodować choroby lub zapoczątkować łańcuch zdarzeń, który nas do nich doprowadzi. Wszystkie te elementy wprowadzamy do organizmu w pożywieniu, a nie w tabletkach i dlatego warto wiedzieć czego nam brakuje.

Jedzenie, by spełniało swoją funkcję odbudowy organizmu, regulowania tych procesów i samoleczenia nie może być monotonne. Ubogość składników pokarmowych zawsze prowadzi do braku któregoś i nieprawidłowych reakcji organizmu. W rubryce "Pomocne w przyswajaniu" są podawane substancje wspomagające, które należy pobierać z pożywieniem (nigdy w chemicznych tabletkach). Zestawienie podaję na podstawie książki Patricka Holforda "Zasady prawidłowego odżywiania".

 



Witamina A retinol (mięso), beta-karoten (rośliny) - potrzebna do utrzymania zdrowej skóry i śluzówek. Zapobiega ich zakażeniom. Jest przeciwutleniaczem. Wzmacnia układ odpornościowy. Chroni przed nowotworami. Jest niezbędna aby widzieć o zmroku.
? Objawy niedoboru - owrzodzenie ust, kurza ślepota (złe widzenie o zmroku), trądzik, częste przeziębienia i infekcje. Sucha, łuszcząca się skóra, łupież, pleśniawki, zapalenie pęcherza i biegunka.
? Źródła (co zjadać) - wątroba wołowa i cielęca, marchew, kapusta, dynia, pomidory, brokuły, morele, mandarynki, szparagi.
? Pomocne w przyswajaniu - cynk, witaminy C i E pomagają zachować zasoby.
? Co niszczy - ciepło, światło, alkohol, kawa, papierosy.
? Czy można się zatruć - tak szczególnie po przedawkowaniu przez dzieci.

Witamina B tiamina - niezbędna do produkcji energii, funkcjonowania mózgu i trawienia. Pomaga organizmowi wykorzystywać białka.
? Objawy niedoboru - osłabienie mięśni, ból oczu, drażliwość, zaburzenia koncentracji, drętwienie nóg, pogorszenie pamięci, bóle żołądkowe, zatwardzenie, mrowienie w rękach, szybka czynność serca.
? Źródła (co zjadać) - dynia, baranina, mięso jagnięce, szparagi, grzyby, groch, sałata, papryka, kalafior, kapusta, pomidory, brukselka, fasola.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, magnez, mangan.
? Co niszczy - antybiotyki, herbata, kawa, stres, doustne środki antykoncepcyjne, alkohol, proszki do pieczenia, dwutlenek siarki (konserwant), gotowanie i inna obróbka żywności.
? Czy można się zatruć - nie.

Witamina B2 ryboflawina - ułatwia uzyskiwanie energii z tłuszczów, cukrów i białek. Potrzebna do naprawy i utrzymania zdrowej skóry i śluzówek. Uczestniczy w utrzymywaniu właściwej równowagi kwasowo-zasadowej (pH) organizmu. Ważna dla dobrego stanu włosów, paznokci i oczu.
? Objawy niedoboru - pieczenie i swędzenie oczu, nadwrażliwość na jasne światło, stany zapalne języka, zaćma, matowe lub tłuste włosy, wypryski, zapalenie skóry, łamliwe paznokcie, pękająca górna warga.
? Źródła (co zjadać) - grzyby, kapusta, szparagi, brokuły, dynia, kiełki fasoli, makrele, pomidory, kiełki przenicy.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, selen.
? Co niszczy - alkohol, doustne środki antykoncepcyjne, proszki do pieczenia, dwutlenek siarki (konserwant), gotowanie i inna obróbka żywności.
? Czy można się zatruć - nie, ale przy przedawkowaniu mocz zabarwia się na kolor jasnożółtozielony.

Witamina B5 kwas pantotenowy - uczestniczy w produkcji energii i kontroli przemiany materii. Ważna dla pracy mózgu i nerwów. Wspomaga produkcję hormonów antystresowych (steroidów). Pozwala zachować zdrową skórę i włosy.
? Objawy niedoboru - drżenie i kurczenie mięśni, osłabienie, zaburzenia koncentracji, uczucie pieczenia stóp, bolesność pięt, nudności lub wymioty, brak energii, łatwe męczenie się przy niewielkich wysiłkach, niepokój i napięcie, zgrzytanie zębami.
? Źródła (co zjadać) - grzyby, brokuły, kiełki lucerny, groch, soczewica, pomidory, kapusta, seler, truskawki jajka, dynia, awokado, pszenica nieoczyszczana.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, biotyna i kwas foliowy.
? Co niszczy - stres, alkohol, herbata, gotowanie i inna obróbka żywności.
? Czy można się zatruć - nie.

Witamina B6 pirodoksyna - ważna dla trawienia i przyswajania białek, funkcjonowania mózgu i produkcji hormonów. Pomaga utrzymać równowagę aktywności hormonów płciowych. Naturalny czynnik przeciwdepresyjny i moczopędny. Pomaga kontrolować reakcje uczuleniowe.
? Objawy niedoboru - słabe zapamiętywanie snów, zatrzymywanie wody w organizmie, mrowienie w rękach, depresja lub nerwowość, drażliwość, drżenie i kurcze mięśni, brak energii, łuszczaca się skóra.
? Źródła (co zjadać) - kalafior, kapusta, papryka, banany, dynia, brokuły, szparagi, soczewica, czerwona fasola, brukselka, cebula, różne ziarna i orzechy.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, cynk i magnez.
? Co niszczy - alkohol, papierosy, doustne środki antykoncepcyjne, dieta wysokobiałkowa, przetworzone pokarmy.
? Czy można się zatruć - tak notowano przy dawce powyżej 1 grama przy podawaniu bez innych witamin grupy B.

Witamina B7 (lub witamina H) biotyna - szczególnie ważna u dzieci. Pomaga przy wykorzystywaniu przez organizm niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i nerwów.
? Objawy niedoboru - sucha skóra, słabe i przedwcześnie siwiejące włosy, nadwrażliwe mięśnie lub bóle mięśniowe, słaby apetyt lub nudności, wypryski lub zapalenie skóry.
? Źródła (co zjadać) - kalafior, sałata, groch, pomidory, grapefruit, arbuz, słodka kukurydza, kapusta, kalafior, migdały, wiśnie, śledzie, jaja.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, magnez, mangan.
? Co niszczy - surowe białko jaja (awidyna), pokarmy smażone.
? Czy można się zatruć - nie zaobserwowano.

Witamina B9 (lub witamina B11, witamina M) kwas foliowy - u płodu warunkuje rozwój mózgu i nerwów. W późniejszym życiu ważny dla funkcjonowania układu nerwowego. Potrzebny do przyswajania białek i produkcji czerwonych krwinek.
? Objawy niedoboru - niedokrwistość (anemia), egzema, spękane usta, przedwcześnie siwiejące włosy, niepokój i napięcie, brak energii, słaby apetyt, bóle brzucha, depresje.
? Źródła (co zjadać) - kiełki pszenicy, szpinak, orzechy ziemne, szparagi, ziarna sezamowe, orzechy laskowe i włoskie, brokuły, kalafior, awokado.
? Pomocne w przyswajaniu - witaminy grupy B, szczególnie B12.
? Co niszczy - wysoka temperatura, światło, przetwarzanie pokarmu, doustne środki antykoncepcyjne.
? Czy można się zatruć - tak sporadycznie - przy dawce powyżej 15 mg - zaburzenia żołądkowo-jelitowe i problemy ze snem.

Witamina B12 cyjanokobalamina - ważna dla przyswajania białek. Wspomaga transport tlenu przez krew. Potrzebna do budowy DNA. Ważna dla funkcjonowania nerwów. Odgrywa rolę przy neutralizowaniu dymu tytoniowego i innych toksyn.
? Objawy niedoboru - słabe włosy, wypryski lub zapalenie skóry, nadwrażliwość na ciepło lub zimno, niepokój i napięcie, brak sił, zaparcia, nadwrażliwość mięśni lub bóle mięśniowe, blada skóra.
? Źródła (co zjadać) - sardynki, tuńczyk, mięso jagnięce (ilości śladowe), jaja, sery białe i żółte, mleko, indyk, kurczak.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, kwas foliowy.
? Co niszczy - alkohol, papierosy, niska kwaśność żołądka.
? Czy można się zatruć - tak notowano przy dawce powyżej 1 grama przy podawaniu bez innych witamin grupy B.

Witamina C kwas askorbinowy - wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami. Uczestniczy w budowie kolagenu (mocne kości, zdrowe stawy i skóra). Jest przeciwutleniaczem. Dezaktywuje zanieczyszczenia organizmu. Chroni przed nowotworami i chorobami serca. Wspomaga produkcję hormonów antystresowych i przemiany pokarmu w energię.
? Objawy niedoboru - częste przeziębienia i infekcje, brak energii, wrażliwe i krwawiące dziąsła, łatwe powstawanie siniaków, krwotoki z nosa, wolne gojenie się ran, czerwone krosty na skórze.
? Źródła (co zjadać) - nać pietruszki, chrzan, papryka, kapusta, brokuły, kalafior, truskawki, cytryny, kiwi, groch, melon, pomarańcze, grapefruit, pomidory.
? Pomocne w przyswajaniu - witaminy z grupy B, witamina E, bioflawonidy.
? Co niszczy - alkohol, papierosy, zanieczyszczenia, stres, smażone potrawy.
? Czy można się zatruć - tak w nadmiarze może spowodować biegunkę.

Witamina D ergokalcyferol, cholekalcyferol - uczestniczy w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości przez zatrzymywanie wapnia.
? Objawy niedoboru - bóle lub sztywność stawów, bóle pleców, próchnica, kurcze mięśni, wypadanie włosów.
? Źródła (co zjadać) - śledzie, makrele, łosoś, ser biały, jaja.
? Pomocne w przyswajaniu - wystawianie się na światło słoneczne (witamina jest wtedy produkowana w skórze) i wtedy nie jest konieczne podawanie w diecie. Witaminę D chronią witaminy A, C i E.
? Co niszczy - brak światła słonecznego, smażone produkty.
? Czy można się zatruć - tak dawka powyżej 1250 mikrogramów jest toksyczna.

Witamina E tokoferol - przeciwutleniacz, chroni komórki przed zniszczeniem, także przed rozrostem nowotworowym. Wspomaga użytkowanie tlenu przez organizm, zapobiegając krzepnięciu krwi i zatorom oraz procesom miażdżycowym. Poprawia gojenie się ran i stan skóry. Pozytywnie wpływa na płodność.
? Objawy niedoboru - brak pociągu płciowego, wyczerpanie po małym wysiłku, łatwe powstawanie siniaków, wolne gojenie się ran, żylaki, zmniejszone napięcie mięśni, niepłodność.
? Źródła (co zjadać) - nieoczyszczony olej kukurydziany, ziarna słonecznika, orzechy ziemne, ziarna sezamowe, fasola, groch, kiełki pszenicy, tuńczyk, sardynki, łosoś.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina C, selen.
? Co niszczy - wysoka temperatura przyrządzania pokarmu (zwłaszcza smażenie), zanieczyszczenie powietrza, doustne środki antykoncepcyjne, nadmierne przyjmowanie pokarmów rafinowanych (cukier, białe pieczywo) i inaczej przetwarzane tłuszcze i oleje.
? Czy można się zatruć - nie obserwowano.

Witamina K filochinon - kontroluje krzepnięcie krwi.
? Objawy niedoboru - krwotoki.
? Źródła (co zjadać) - kalafior, brukselka, sałata, kapusta, fasola, brokuły groch, szparagi, ziemniaki, olej kukurydziany, pomidory.
? Pomocne w przyswajaniu - odpowiednia flora bakteryjna, która całkowicie pokrywa zapotrzebowanie.
? Co niszczy - antybiotyki, u dzieci - karmienie nie kobiecym mlekiem z butelki.
? Czy można się zatruć - nie.

Witamina PP niacyna - niezbędna do wytwarzania energii, funkcjonowania mózgu i zachowania zdrowej skóry. Pomaga utrzymać we krwi odpowiedni poziom cukru i cholesterolu. Bierze udział w łagodzeniu procesów zapalnych i wspomaga trawienie.
? Objawy niedoboru - osłabienie, biegunka, bezsenność, bóle głowy, migreny, pogorszenie pamięci, zdenerwowanie lub napięcie, depresje, rozdrażnienie, wrażliwe i krwawiące dziąsła, trądzik, egzema, zapalenie skóry.
? Źródła (co zjadać) - grzyby, tuńczyk, kurczak, łosoś, szparagi, kapusta, mięso jagnięce, makrele, indyk, pomidory, cukinia, dynia, kalafior, nieoczyszczana pszenica.
? Pomocne w przyswajaniu - inne witaminy z grupy B, chrom.
? Co niszczy - antybiotyki, kawa, herbata, doustne środki antykoncepcyjne, alkohol.
? Czy można się zatruć - tak przy dawce powyżej 3000 mg.

Proszę zwrócić uwagę na największego wroga witamin - antybiotyki, tak chętnie przepisywane przez lekarzy. Proszę też nie wierzyć, że istnieją jakieś "środki osłonowe" w postaci innych witamin w tabletkach czy mleko. Są to zwyczajne bzdury, które przynoszą jeszcze większe szkody. Jednorazowa, tygodniowa "kuracja" antybiotykami czyni takie spustoszenie we florze bakteryjnej układu pokarmowego, że odtworzenie jej po użyciu antybiotyków trwa pół roku (codziennie czosnek i kefir).



Chrom jest częścią "czynnika tolerancji glukozy", wspomagając regulację poziomu cukru we krwi, normalizuje poczucie głodu i zmniejsza pragnienie. Wydłuża czas życia, chroni DNA i RNA, jest niezbędny do pracy serca.
? Objawy niedoboru - obfite lub zimne poty, zawroty głowy lub drażliwość po 6 godzinach bez jedzenia, potrzeba regularnych posiłków, zimne ręce, potrzeba długiego snu i senność podczas dnia, nadmierne pragnienie, nieopanowana chęć jedzenia słodyczy.
? Źródła (co zjadać) - drożdże piwowarskie (w żadnym wypadku piekarnicze), chleb żytni i razowy, ziemniaki, kiełki pszenicy, zielona papryka, jaja, kurczak, jabłka, masło, mąka kukurydziana, mięso jagnięce, ser żółty.
? Pomocne w przyswajaniu - inne składniki czynnika tolerancji glukozy, witamina PP, trzy aminokwasy - glicyna, kwas glutaminowy i cystyna. Właściwa dieta i wysiłek fizyczny.
? Co niszczy - duże spożycie wysoko przetworzonych cukrów i mąki, otyłość, pestycydy, pochodne ropy naftowej, przetworzony pokarm, metale toksyczne.
? Czy można się zatruć - tak dawka powyżej 1000 mg

Cynk jest składnikiem ponad 200 enzymów w organizmie, wchodzi w skład DNA i RNA, jest niezbędny do wzrostu, wspomaga gojenie ran, kontroluje hormony produkowane w jądrach i jajnikach, wzmaga zdolność do skutecznej walki ze stresem, ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego i mózgu (zwłaszcza u rozwijającego się płodu), wspomaga tworzenie się kości i zębów, poprawia stan i wygląd włosów, jest niezbędny do utrzymania stałego poziomu energii.
? Objawy niedoboru - osłabienie zmysłu smaku lub zapachu, białe plamy na więcej niż dwóch paznokciach, częste infekcje, rozstępy, trądzik lub przetłuszczająca się skóra, niska płodność, blada skóra, skłonność do depresji, brak apetytu.
? Źródła (co zjadać) - korzeń imbiru, mięso jagnięce, suchy groch, zielony groszek, rzepa, żółtko jaja, ziarno nieoczyszczonej pszenicy, żyto, owies, orzechy ziemne, migdały.
? Pomocne w przyswajaniu - kwas żołądkowy, witaminy A, E, B6, magnez, wapń, fosfor.
? Co niszczy - fityniany (pszenica), szczawiany (rabarbar i szpinak), wysokie spożycie wapnia, niskie spożycie białka, nadmiar cukru, stres, alkohol.
? Czy można się zatruć - tak dawka powyżej 2g może doprowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, wymiotów, anemii, zaburzeń wzrostu, sztywności, osłabienia apetytu i śmierci.

Fosfor ważny w wykształceniu kości i zębów i utrzymaniu ich w dobrym stanie, niezbędny do laktacji, wchodzi w skład komórek mięśniowych i jest niezbędny do ich pracy, składnik DNA i RNA, pomaga w utrzymaniu właściwego pH płynów ustrojowych, wspomaga metabolizm i produkcję energii.
? Objawy niedoboru - mało prawdopodobne (fosfor znajduje się prawie we wszystkich pokarmach), może dojść w razie długotrwałego stosowania środków alkalizujących, w złamaniach kości lub innych urazach. Oznaki to - osłabienie mięśni, utrata apetytu, bóle kostne, krzywica, rozmiękanie kości.
? Źródła (co zjadać) - jest we wszystkich pokarmach.
? Pomocne w przyswajaniu - właściwy stosunek wapnia do fosforu, laktoza, witamina D, wapń, fosfor.
? Co niszczy - żelazo, magnez, glin.
? Czy można się zatruć - nie znane są przypadki, ale może doprowadzić do niedoboru wapnia, zwiększenia pobudliwości nerwowej i konwulsji.

Magnez wzmacnia kości i zęby, utrzymuje zdrowe mięśnie, umożliwia ich rozkurczanie, ważny dla mięśnia sercowego i nerwów. Niezbędny do wytwarzania energii. Wspomaga działanie enzymów w organizmie.
? Objawy niedoboru - drżenie lub skurcze mięśni, osłabienie mięśni, bezsenność i nerwowość, wysokie ciśnienie krwi, nieregularna czynność serca, zaparcia, drgawki, wzmożona aktywność, depresja, dezorientacja, brak apetytu, odkładanie wapnia w tkankach miękkich (kamienie w nerkach).
? Źródła (co zjadać) - kiełki pszenicy, migdały, drożdże piwowarskie, mąka gryczana, orzechy ziemne, gotowana fasola, czosnek, rodzynki, zielony groszek, łupiny ziemniaków.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina B1, B6, C i D, cynk, wapń i fosfor.
? Co niszczy - fityniany (otręby pszenne, chleb), tłuszcze, szczawiany (rabarbar i szpinak), wysokie spożycie wapnia (w produktach mlecznych) i białka.
? Czy można się zatruć - tak dawka powyżej 1000 mg może być toksyczna.

Mangan utrzymuje w zdrowiu kości, chrząstki, tkanki i nerwy, wzmaga aktywność ponad dwudziestu układów enzymatycznych (m.in. przeciwutleniający), Wyrównuje poziom cukru we krwi. Zabezpiecza DNA i RNA. Istotny dla procesów rozrodczych, produkcji krwinek czerwonych i insuliny. Ogranicza uszkodzenia komórek. Potrzebny do funkcjonowania mózgu.
? Objawy niedoboru - skurcze mięśni, zawroty głowy lub słabe poczucie równowagi, drgawki, bóle stawów (głównie kolanowych).
? Źródła (co zjadać) - ananas, endywia, jeżyny, maliny, sałata, winogrona, truskawki, owies, burak ćwikłowy, seler.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina B1, C, E i K.
? Co niszczy - antybiotyki, alkohol, produkty oczyszczane.
? Czy można się zatruć - nie występuje.

Molibden wspomaga wydalanie z organizmu produktów przemiany białek (np. kwasu moczowego) oraz wolnych rodników, produktów przemiany związków chemicznych pochodzących z zanieczyszczeń i siarczanów. Wzmacnia zęby i zmniejsza ryzyko powstawania ubytków w uzębieniu.
? Objawy niedoboru - nie występują, dopóki nadmiar miedzi lub siarczanów nie ogranicza wykorzystania molibdenu (u zwierząt pojawiły się zaburzenia oddychania i problemy neurologiczne).
? Źródła (co zjadać) - pomidory, kiełki pszenicy, wieprzowina, mięso jagnięce, soczewica, fasola.
? Pomocne w przyswajaniu - białka zawierające aminokwasy siarkowe, wodorowęglany, tłuszcze.
? Co niszczy - miedź, siarczany.
? Czy można się zatruć - tak spożycie 10-15 mg dziennie powoduje wystąpienie objawów podobnych do napadu dny moczanowej z wysokim poziomem kwasu moczowego.

Potas umożliwia wnikanie składników odżywczych do komórek i pozbywanie się produktów przemiany materii, zapewnia właściwe funkcjonowanie mięśni i nerwów, utrzymuje równowagę płynów w organizmie, rozkurcza mięśnie, wspomaga produkcję insuliny, bierze udział w przemianie materii, niezbędny dla pracy serca,
? Objawy niedoboru - szybkie i nieregularne bicie serca, osłabienie mięśni, drętwienie kończyn, drażliwość, nudności i wymioty, biegunki, wzdęcia brzucha, cellulitis, niskie ciśnienie krwi wynikające z zaburzeń równowagi potasu i sodu, splątanie, otępienie.
? Źródła (co zjadać) - kapusta, seler, pietruszka, cukinia, rzodkiewka, kalafior, grzyby, dynia, melasa.
? Pomocne w przyswajaniu - magnez (pomaga w utrzymaniu potasu wewnątrz komórek).
? Co niszczy - nadmiar sodu z soli, alkohol, cukier, leki moczopędne i przeczyszczające, kortykosterydy, stres.
? Czy można się zatruć - tak dawka powyżej 1,8 g może zatrzymać pracę serca.

Selen ma właściwości przeciwutleniające i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i czynników rakotwórczych, zmniejsza stan zapalny, pobudza układ odpornościowy do walki z zakażeniami, zapewnia właściwe funkcjonowanie serca i wspomaga w działaniu witaminę E, potrzebny w przemianie materii.
? Objawy niedoboru - występowanie nowotworów w rodzinie, oznaki przedwczesnego starzenia się, zaćma, wysokie ciśnienie krwi, częste zakażenia.
? Źródła (co zjadać) - tuńczyk, melasa, grzyby, śledzie, biały ser, kapusta, wątroba wołowa, cukinia, dorsz, kurczak.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina A, C i E.
? Co niszczy - produkty oczyszczone, współczesne techniki uprawy i hodowli.
? Czy można się zatruć - tak dawka powyżej 750 mikrogramów może powodować nieprawidłowości w budowie białek tworzących strukturę włosa, paznokci i skóry oraz "czosnkowy" oddech.

Sód utrzymuje równowagę płynów w organizmie, zapobiega odwodnieniu, wspomaga czynności nerwów, bierze udział w skurczu mięśni, w tym mięśnia sercowego, wykorzystywany jest do produkcji energii, ułatwia wprowadzanie składników odżywczych do wnętrza komórek.
? Objawy niedoboru - zawroty głowy, zła tolerancja wysokich temperatur, niskie ciśnienie krwi, przyspieszone tętno, apatia umysłowa, brak apetytu, kurcze mięśni, nudności i wymioty, spadek masy ciała, bóle głowy.
? Źródła (co zjadać) - kapusta kiszona, oliwki, mięso, burak ćwikłowy, szynka, seler, kapusta, ser biały, czerwona fasola.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina D.
? Co niszczy - potas i chlor równoważą działanie sodu.
? Czy można się zatruć - tak jeśli spożywa się dużo sodu z produktów oczyszczanych i pije niewiele wody, występują obrzęki, wysokie ciśnienie krwi i choroby nerek.

Wapń poprawia stan serca i nerwów, wspomaga procesy krzepnięcia krwi i pracy mięśni. Niezbędny w zachowaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Usuwa bóle mięśni i kości. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Zmniejsza napięcie i skurcze miesiączkowe.
? Objawy niedoboru - drżenie i kurcze mięśni, bezsenność i nerwowość, ból i zapalenie stawów, próchnica, wysokie ciśnienie krwi.
? Źródła (co zjadać) - żółty ser, ser cheddar, migdały, drożdże piwowarskie, pietruszka, placki kukurydziane, karczochy, suszone śliwki, ziarna dyni, gotowana suszona fasola, kapusta, zimowa pszenica.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina D, bor, wysiłek fizyczny.
? Co niszczy - rozchwianie hormonalne, alkohol, brak ruchu, kofeina, herbata, brak kwasu solnego i nadmiar tłuszczów lub fosforu obniża wchłanianie wapnia,
? Czy można się zatruć - nie, ale prowadzi do odkładania się nadmiaru w postaci kamieni w nerkach, sercu i innych tkankach miękkich.

Żelazo jako część hemoglobiny transportuje tlen i dwutlenek węgla do i z tkanek. Składnik enzymów niezbędny do produkcji energii.
? Objawy niedoboru - anemia, brak apetytu, obolały język, uczucie zmęczenia, apatia, nudności, wrażliwość na zimno.
? Źródła (co zjadać) - ziarna dyni, pietruszka, migdały, suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie, daktyle, wieprzowina, gotowana suszona fasola, ziarna sezamowe.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina B1, B6, C i D, cynk, wapń i fosfor.
? Co niszczy - kwas taninowy (herbata), fityniany (otręby pszenne, bób), szczawiany (rabarbar i szpinak), fosforany (napoje gazowane, dodatki do żywności),substancje alkalizujące, białka sojowe, spożywanie dużej ilości cynku.
? Czy można się zatruć - tak dawka powyżej 1000 mg może być toksyczna.


 

Bioflawonidy wspomagają działanie witaminy C, wzmacniają naczynia włoskowate, przyspieszają gojenie się ran, a także urazów i nadwyrężonych mięśni, przeciwutleniacze.
? Objawy niedoboru - łatwe powstawanie siniaków, żylaki, częste urazy i nadwyrężenia.
? Źródła (co zjadać) - owoce jagodowe, wiśnie, owoce cytrusowe.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina C.
? Co niszczy - wolne rodniki.
? Czy można się zatruć - nieznane.

Cholina składnik lecytyny, która pomaga rozkładać tłuszcze w wątrobie, ułatwia wprowadzanie tłuszczów do komórek i syntezę błon komórkowych w układzie nerwowym, chroni tkankę płuc.
? Objawy niedoboru - wady rozwojowe u noworodków, wysoki poziom cholesterolu i tłuszczów, stłuszczenie wątroby, zwyrodnienie nerwów, wysokie ciśnienie krwi, miażdżyca naczyń, otępienie starcze, zmniejszenie odporności na choroby.
? Źródła (co zjadać) - lecytyna, jajka, ryby, wątroba, soja, orzechy ziemne, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, kiełki pszenicy, drożdże piwne.
? Pomocne w przyswajaniu - witamina B5, lit.
? Co niszczy - alkohol, tabletki antykoncepcyjne.
? Czy można się zatruć - nieznane.

Inozytol potrzebny do wzrostu komórek, konieczny do rozwoju osłonek nerwowych oraz funkcjonowania mózgu i rdzenia kręgowego, ma niewielkie działanie uspokajające, obniża poziom cholesterolu we krwi, potrzebny do utrzymania zdrowych włosów.
? Objawy niedoboru - drażliwość, bezsenność, nerwowość, nadmierna pobudliwość, osłabienie wzrostu i regeneracji nerwów, niski poziom HDL.
? Źródła (co zjadać) - lecytyna, rośliny strączkowe, mąka sojowa, jajka, ryby, wątroba, owoce cytrusowe, melon, orzechy, kiełki pszenicy, drożdże piwne.
? Pomocne w przyswajaniu - cholina.
? Co niszczy - fityniany, antybiotyki, alkohol, herbata, kawa, tabletki antykoncepcyjne, leki moczopędne.
? Czy można się zatruć - nieznane.

Koenzym Q przeciwutleniacz, odgrywa główną rolę w przemianie materii i metabolizmie, usprawnia pracę serca, pomaga normalizować ciśnienie krwi, zwiększa tolerancję wysiłku, wzmacnia odporność.
? Objawy niedoboru - brak energii, choroby serca, słaba tolerancja wysiłku, upośledzenie czynności układu odpornościowego.
? Źródła (co zjadać) - sardynki, makrele, wieprzowina, szpinak, olej sojowy, orzechy ziemne, ziarna sezamowe, orzechy włoskie.
? Pomocne w przyswajaniu - cholina.
? Co niszczy - używki, cukier.
? Czy można się zatruć - nieznane.

Kilkaset lat nowoczesnej medycyny nie wniosło zbyt wiele do zrozumienia przemian zachodzących w ludzkim organizmie. Dzisiejsza wiedza medyczna, to pełzająca nauka podpatrująca ukradkiem nauki starożytnych i z pomocą obcej ludzkiemu organizmowi chemii usiłująca rozwiązywać problemy zdrowia. Musimy szybko zrozumieć, że w tym ogólnoświatowym chemicznym doświadczeniu, my - zwykli ludzie, jesteśmy tylko królikami doświadczalnymi. Żeby było ciekawiej, to wszelkie doświadczenia zdobyte na zamęczanych w imię nauki szczurach czy myszach, uczniowie Paracelsusa przenoszą na ludzi wychodząc z założenia, że wszyscy jesteśmy wielką ewolucyjną rodziną, mającą za praprzodka jakąś nieznaną superbakterię, która wyskoczyła z tzw. prazupy.


GDZIE I CZEGO NAJWIĘCEJ

Na zakończenie pierwsze dziesiątki witaminowo-pierwiastkowej listy przebojów (oczywiście nie wszystkich). Produkty podane są w kolejności malejącej tzn. od największej zawartości:

Witamina A
Tran, wątroba cielęca, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, marchew, szpinak, nać pietruszki, morele suszone, botwina, dynia.

Witamina B1
Orzechy laskowe, groch suchy, szynka chuda, wieprzowina chuda, fasola sucha, płatki owsiane, kiełbasa sucha, kasza gryczana, węgorz wędzony, orzechy włoskie.

Witamina B2
Wątroba cielęca, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, migdały, węgorz wędzony, makrela wędzona, ser twarogowy, pieczarki świeże, ser edamski, ser tylżycki.

Witamina C
Chrzan, czarna porzeczka, nać pietruszki, papryka, brukselka, koperek, kalafior, poziomki, truskawki, szpinak, cytryna.

Witamina PP
Wątroba cielęca, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, orzeszki ziemne, węgorz wędzony, makrela wędzona, kura, kurczak, makrela świeża, indyk, łosoś wędzony.

Wapń
Mak, ser edamski, ser tylżycki, szprot wędzony, migdały, czekolada mleczna, nać pietruszki, figi, orzechy laskowe, fasola sucha.

Fosfor
Kakao w proszku, orzechy laskowe, mak, żółtka jaj świeże, ser edamski, ser tylżycki, migdały, kasza gryczana, czekolada gorzka, fasola sucha.

Żelazo
Wątroba wieprzowa, mak, kakao w proszku, wątroba cielęca, żółtka jaj świeże, fasola sucha, wątroba wołowa, kasza gryczana, kasza jaglana, kiełbasa sucha.

Lista została opracowana na podstawie wydawnictw z lat 60 i 70-tych. Być może do tej pory zaszły jakieś zmiany. Należy tylko uważać na produkty "zwędzone" , które nie są zalecane.

CZEGO POTRZEBUJE ORGANIZM
 

Kommentar schreiben


Menu główne


Ostatnio na forum

Keine Beiträge vorhanden

Komentarze

Gościmy

Wir haben 294 Gäste online

Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Czy wierz że...
W ciele człowieka znajduje się 640 mięśni,
z czego około 600 to mięśnie zależne od woli.