Gram Zdrowia

Home Stimuli threat Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan

Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan

Print
There are no translations available.

piwo-ciechan-nieutrwalone-niepasteryzowane-dgp

Ostatnimi coraz częściej możemy słyszeć o piwach niepasteryzowanych - przypominają nam smak dawnego piwo, ważonego zgodnie z wielolenimi tradycjami, kiedy nie był znany proces pasteryzacji. 

Takie piwo, jego zapach i smak, przypomina nam lata dzieciństwa, kiedy nasi Ojcowie wracali z pracy i zasiadali z gazetą i butelka piwa przed telewizorami ;)

Ale czy na pewno niepasteryzowane?

 

 

Wszyscy którzy szukają powrotu do przeszłości mogę się zdziwić gdyż wielkie koncerny zgotowały nam niespodziankę - to prawda że piwa nie są pasteryzowane, ale nie mają nic wspólnego z piwem z przeszłosci - zobaczmy jak to opisuje Marek Jakubiak, właściciel Ciechana:

"Owszem, nie stosują pasteryzacji, ale zamiast niej używają tzw. mikrofiltracji. – Jest ona gorsza od pasteryzacji. Wyjaławia smak i pozbawia piwo wartości odżywczych."

 Dlatego jako pierwszy z blisko 30 regionalnych producentów na etykiecie butelki zamiast słowa „niepasteryzowane” umieścił „nieutrwalone”.

Co więcej - swego czasu nurtowało nas, czy pakowanie niepasteryzowanego piwa do puszki nie szkodzi dobroczynnym bakteriom - teraz już wiemy, że puszkowane piwa niepasteryzowane, w ogóle nie zawierają bakterii, a prawdziwe piwa niepasteryzowane chyba jednak powinny być nadal tylko i wyłacznie butelkowane w brązowe szkło.

Jako piwowar muszę zgodzic się z Panem Markiem Jakubiakiem - odfiltrowane piwo pozbawione bakterii już nie jest tym samym napojem, do którego niektórzy z nas tak bardzo tęsknią. Zachęcam do spróbowania samodzielnego warzenia piwa - jedyne czego nam potrzeba w najprostszym wydaniu to baniak z rurką fermentacyjną i specjalna puszka słodu np. Coopers, którą możemy kupic w każdym supermarkecie. Po 5 dniach fermentacji piwo wystarczy rozlać do butelek, podsypać po łyzecce cukru i już po kolejnych 5 dniach możemy upajać sie wybornym trunkiem - niepasteryzowanym, nieutrwalanym - najzdrowszym wywarem chmielowym.

Piwo w zamierzchłych czasach powstało jako napój konserwujący wodę. Prawdopodobnie nasi przodkowie podpatrzyli naturę, że woda w której moczył sie chmiel nie psuła sie tak szybko jak ta pozostawiona sama sobie. To właśnie bakterie i drożdże rozwijające się w piwie powodują, że taka woda ma dłuzszą przydatnośc do spozycia.

Źródło zdjęcia: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/526658,ciechan_kontra_wielkie_browary_czyli_niepasteryzowane_piwo_hitem_sezonu.html

Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan
 

Add comment


Menu główne


Ostatnio na forum

No posts to display.

Komentarze

  • Flax oil - Polish Gold 1/4 Omega-3

    LeenLife E - Omega 3 w najczystszej postaci... Jedyny zarejestrowany w Polsce i na świecie nutraceutyk ...

    Read more...

Gościmy

We have 319 guests online

Cytat

There are no translations available.

Czy wierz że...
Co 10 młody Polak ma problemy ze słuchem.

Hałas podawany jest w decybelach (dB)
poniżej 35 dB - hałas nie szkodliwy dla zdrowia;
35-70 dB - hałas wpływa na zmęczenie układu nerwowego;
70-80 dB - wywołuje zmęczenie, zmniejsza wydajność pracy;
85-130 dB - powoduje liczne schorzenia organizmu;
powyżej 130dB - powoduje trwałe uszkodzenia organizmu.

Hałasy dnia codziennego...
rozmowa to 20 dB
ruch uliczny to 80 dB
młot pneumatyczny 90 dB
muzyka z mp3 przez słuchawki 97 dB
grupa rockowa 100 dB
start odrzutowca 120 dB