Gram Zdrowia

Home Reize Przepisy kulinarne Zrób to sam: 100% mięsa w mięsie

Zrób to sam: 100% mięsa w mięsie

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.
cheslavNa rzekomą prośbę wielu z Was łopatologicznie wyjaśniam, jak karmić siebie i rodzinę mięsem, które w wielkim przybliżeniu zawiera 100% mięsa w tymże mięsie. Ameryki pewnie tu nie odkrywam, ale może kilku osobom się przyda:

Trzeba zaopatrzyć się w:
  • siatkę do mięsa. Nie wiem jak się nazywa, ale w niemal każdym sklepie mięsnym jest dostępna. Należy poprosić o siatkę do mięsa. Koszt to około 2 zł za metr bieżący. Kupujemy od razu 2-3 metry, żeby wystarczyło na kilka razy. Ważne, żeby siatka miała stosunkowo nieduże oczka i była raczej ciasna (tak, żeby można było wcisnąć dłoń).
  • sól peklowa - lepiej kupić na kilogramy, a nie w paczce, bo jest dużo lepsza.
  • przyprawy, mięcho, ale o tym niżej.
  • rękawy do pieczenia mięsa,
Zaczynamy:
  • kupujemy 1-1,5 kg mięsa (karkówki, schabu, chudego boczku itp). Najlepiej od znajomego rolnika lub rzeźnika. W ostateczności kupujemy w sprawdzonym sklepie mięsnym.
  • mięso delikatnie nacinamy wzdłuż w taki sposób, aby móc je rozłożyć na płasko. Schabu nie nacinamy, boczek tylko, jeśli jest gruby.
  • wrzucamy na 15 minut do zimnej wody.
  • w międzyczasie przygotowujemy "marynatę": 2 łyżki stołowe soli peklowej, 2 łyżki stołowe soli kuchennej, majeranek, 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojone). Do tego możemy (ale nie musimy) wg uznania dodać jakiekolwiek inne przyprawy. To wszystko mieszamy ucierając łyżką.
  • mięso wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw z każdej strony.
  • wrzucamy mięso do miski lub na talerz i pozostawiamy na około 24 godziny w temperaturze pokojowej.
  • następnego dnia mięso dokładnie płuczemy zimną wodą pod kranem.
  • mięso zwijamy w rulon (nie dotyczy niepociętego schabu)
  • ucinamy odpowiedni kawałek siatki, wkładamy do niej mięso.
  • wszystkie gatunki mięsa oprócz boczku możemy ugotować lub upiec.
  • Jeśli gotujemy, to około 1h. Karkówkę do 1,5h. W trakcie gotowania warto spróbować wodę, czy nie jest za słona. Jeśli tak, to trzeba odlać trochę wody i dolać z czajnika.
  • Jeśli pieczemy, to w rękawie nieco ponad godzinę w temperaturze 180-200 stopni.
  • mięcho wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy rękaw i siatkę, czekamy aż trochę ostygnie i jemy.
  • jeśli mięso gotowaliśmy, to po wyjęciu z garnka musimy je odcisnąć - kładziemy mięso na talerz, na mięso kładziemy deskę do krojenia i stawiamy na wierzch doniczkę z największym kwiatkiem, jaki mamy w domu. Musi tak postać 2-3h tak do ostygnięcia.
  • najlepiej od razu przygotowywać 2 różne kawałki mięsa różnie je przyprawiając i upiec/ugotować za jednym zamachem.
  • smacznego.

Koszt 1kg mięsa to około 20-25 zł wliczając w to siatki, przyprawy, prąd itd. Przy pierwszych próbach mięso może się rozpadać, ale powoli dojdziecie do wprawy.

Autor:cheslaw

Źródło: http://www.wykop.pl/artykul/783259/zrob-to-sam-100-miesa-w-miesie/

Zrób to sam: 100% mięsa w mięsie
 

Menu główne

Losowy produkt

17,22 PLN

71,22 PLN



Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Lekarze nie po to są na świecie, by sprowadzać śmierć,
ale by za wszelką cenę podtrzymywać życie.
Tomasz Mann