Gram Zdrowia

Home Reize Przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne

Jak szybko oddzielić żółtko przy rozbijaniu jajka

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

">

Najłatwiej jest wylać zawartość jajka na dłonie z lekko rozsuniętymi palcami, białko spłynie, żółtko zostanie w całości na palcach. Metoda z przelewaniem do skorupki czasem przebija woreczek żółtkowy i się wylewa jego zawartość.

 

Kiszenie ogórków - ogórki małosolne

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

ogorki-kiszone-w-bance-5lJako że jesteśmy w srodku sezonu ogórkowego, to podajemy przepis na ogórki małosolne, a jesli ktos jest w stanie powstrzymać się i pozostawić dłużej, to wówczas w nagrode uzyska ogórki kiszone.

Składniki:

  • ogórki 2,5kg
  • polski czosnek 4 szt.
  • koper
  • chrzan - 2 szt po 10cm
  • gorczyca - garść
  • liść laurowy - garść
  • ziele angielskie - garść
  • sól kamienna - 2,5 łyzki stołowej kopiastej
  • woda wolno przegotowana i ostudzona - 2,5l
  • bańka wody 5l

Kiszenie ogórków - jest to proces fermentacji beztlenowej wywoływany przez bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus (przepisywane jako probiotyki przy leczeniu antybiotykami). Bakterie najlepiej namnażają się w temperaturze pokojowej, w zupełnej ciemności, bez dostepu do powietrza.

 

Jak długo trzeba smażyć mięso?

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie, dlaczego przygotowanie posiłków trwa tak długo. Czy rzeczywiście potrzeba robić tak wiele rzeczy, żeby jedzenie było gotowe? Czy być może da sie zrezygnować z pewnych kroków, które tak na prawdę są zbędnę, a weszły do naszej kucni, tylko przez przypadek, dlatego że nasze matki nie rozumiały intencji naszych Babek?

Czy po obejrzeniu tego filmu nie nasuwa się Wam pytanie - co tak długo robią nasze kobiety w kuchni? Dlaczego każa nam czekać tak długo na podanie jedzenia? ;)

 

Zrób to sam: 100% mięsa w mięsie

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.
cheslavNa rzekomą prośbę wielu z Was łopatologicznie wyjaśniam, jak karmić siebie i rodzinę mięsem, które w wielkim przybliżeniu zawiera 100% mięsa w tymże mięsie. Ameryki pewnie tu nie odkrywam, ale może kilku osobom się przyda:

Trzeba zaopatrzyć się w:
  • siatkę do mięsa. Nie wiem jak się nazywa, ale w niemal każdym sklepie mięsnym jest dostępna. Należy poprosić o siatkę do mięsa. Koszt to około 2 zł za metr bieżący. Kupujemy od razu 2-3 metry, żeby wystarczyło na kilka razy. Ważne, żeby siatka miała stosunkowo nieduże oczka i była raczej ciasna (tak, żeby można było wcisnąć dłoń).
  • sól peklowa - lepiej kupić na kilogramy, a nie w paczce, bo jest dużo lepsza.
  • przyprawy, mięcho, ale o tym niżej.
  • rękawy do pieczenia mięsa,
 


Menu główne

Losowy produkt

4,18 PLN

125,00 PLN


Ostatnio na forum

Keine Beiträge vorhanden

Komentarze

Pokrewne

Gościmy

Wir haben 337 Gäste online

Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Kto nie ceni życia, ten nie jest jego wart.
Leonardo da Vinci