Dzisaj suszymy pomidory - przysmak z gorących Włoch, gdzie pomidory suszy się ponoć na ulicy.
Artykuł powstał dzieki jednej znajomej, która bardzo narzekała na pracochłonnośc procesu suszenia pomidorów. Pracochłonność najprawdopodobniej wynikała z używania piekarnika do suszenia pomidorów - my w naszym przepisie użyjemy profesjonalnej suszarki za 60pln z supermarketu, słóńca i lodówki ;)
Kupujemy 2kg pomidorów odmiany Serca bawole - ponoć najbardziej mięsiste - oczywiście na bazarze w cenie 2pln za kilogram. Na początek zabieramy sie za mycie. Podczas mycia przebieramy pomidory - odrzucamy przejrzałe, takie które rozpadają sie w ręku. Przy okazji czyścimy z uszkodzeń skóry itp.
Po umyciu pomidory kroimy w cienkie plastry - jak się domyślacie - im cieniej pokrojone, tym szybciej ususzą się.