Gram Zdrowia

Home Reize Bedrohungen Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan

Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

piwo-ciechan-nieutrwalone-niepasteryzowane-dgp

Ostatnimi coraz częściej możemy słyszeć o piwach niepasteryzowanych - przypominają nam smak dawnego piwo, ważonego zgodnie z wielolenimi tradycjami, kiedy nie był znany proces pasteryzacji. 

Takie piwo, jego zapach i smak, przypomina nam lata dzieciństwa, kiedy nasi Ojcowie wracali z pracy i zasiadali z gazetą i butelka piwa przed telewizorami ;)

Ale czy na pewno niepasteryzowane?

 

 

Wszyscy którzy szukają powrotu do przeszłości mogę się zdziwić gdyż wielkie koncerny zgotowały nam niespodziankę - to prawda że piwa nie są pasteryzowane, ale nie mają nic wspólnego z piwem z przeszłosci - zobaczmy jak to opisuje Marek Jakubiak, właściciel Ciechana:

"Owszem, nie stosują pasteryzacji, ale zamiast niej używają tzw. mikrofiltracji. – Jest ona gorsza od pasteryzacji. Wyjaławia smak i pozbawia piwo wartości odżywczych."

 Dlatego jako pierwszy z blisko 30 regionalnych producentów na etykiecie butelki zamiast słowa „niepasteryzowane” umieścił „nieutrwalone”.

Co więcej - swego czasu nurtowało nas, czy pakowanie niepasteryzowanego piwa do puszki nie szkodzi dobroczynnym bakteriom - teraz już wiemy, że puszkowane piwa niepasteryzowane, w ogóle nie zawierają bakterii, a prawdziwe piwa niepasteryzowane chyba jednak powinny być nadal tylko i wyłacznie butelkowane w brązowe szkło.

Jako piwowar muszę zgodzic się z Panem Markiem Jakubiakiem - odfiltrowane piwo pozbawione bakterii już nie jest tym samym napojem, do którego niektórzy z nas tak bardzo tęsknią. Zachęcam do spróbowania samodzielnego warzenia piwa - jedyne czego nam potrzeba w najprostszym wydaniu to baniak z rurką fermentacyjną i specjalna puszka słodu np. Coopers, którą możemy kupic w każdym supermarkecie. Po 5 dniach fermentacji piwo wystarczy rozlać do butelek, podsypać po łyzecce cukru i już po kolejnych 5 dniach możemy upajać sie wybornym trunkiem - niepasteryzowanym, nieutrwalanym - najzdrowszym wywarem chmielowym.

Piwo w zamierzchłych czasach powstało jako napój konserwujący wodę. Prawdopodobnie nasi przodkowie podpatrzyli naturę, że woda w której moczył sie chmiel nie psuła sie tak szybko jak ta pozostawiona sama sobie. To właśnie bakterie i drożdże rozwijające się w piwie powodują, że taka woda ma dłuzszą przydatnośc do spozycia.

Źródło zdjęcia: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/526658,ciechan_kontra_wielkie_browary_czyli_niepasteryzowane_piwo_hitem_sezonu.html

Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan
 

Kommentar schreiben


Menu główne


Ostatnio na forum

Keine Beiträge vorhanden

Komentarze

Gościmy

Wir haben 281 Gäste online

Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Choroba jest na ogół początkiem tego równania,
którego wynikiem jest śmierć.
Samuel Johnson