Gram Zdrowia

Home Mistrzowie dr Krzysztof Michalak Len polskie złoto Len - Polskie Złoto 4/4 - Właściwości zdrowotne kwasów omega-3

Len - Polskie Złoto 4/4 - Właściwości zdrowotne kwasów omega-3

Drukuj

Centrum Medyczne dr Michalaka
----- Biuletyn Medycyny Podziemnej -----
----------------------------------------------------------------------

Len - Polskie Złoto 4/4 - Właściwości zdrowotne kwasów omega-3

Wyjaśnijmy teraz, dlaczego spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3
jest takie ważne, czyli jakie są najważniejsze wskazania do stosowania
oleju lnianego?

- układ nerwowy

Jak już pisałem, kwasy tłuszczowe omega-3 są jednym z ważniejszych
składników strukturalnych mózgu. Narząd ten jest więc jednym z
bardziej wrażliwych na jego niedobór w diecie. Podaż omegi-3 poprawia
terapię depresji a także wielu chorób przewlekłych układu nerwowego.
Szczególnie należy zadbać o dostarczanie tych kwasów dzieciom, których
mózg się dopiero rozwija i które potrzebują w związku z tym
szczególnie dużo omegi-3. Wykazano, że dzieci, których matki spożywały
w czasie ciąży dodatkowe dawki kwasów omega-3, miały istotnie wyższy
poziom inteligencji niż dzieci z grupy kontrolnej.

- układ sercowo-naczyniowy

Badania wykazały, że kwas alfa-linolenowy znacząco obniża poziom
całkowitego cholesterolu oraz podnosi tzw. dobry cholesterol (HDL).
Ponadto hamuje on agregację i adhezję płytek krwi. Zawał serca, czy
udar mózgu to choroby, w których dochodzi do zamknięcia tętnicy w
skutek zakrzepnięcia krwi w tym naczyniu. Można więc powiedzieć, że
kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko takich chorób jak
miażdżyca, zawał serca, czy udar mózgu.

Zakończone niedawno 5-letnie badania wskazują, że kwasy omega-3
zapobiegają skutecznie powtórnemu zawałowi serca i działają
antyarytmicznie. Są one prekursorami do syntezy prostacyklin -
hormonów tkankowych działających przeciwzakrzepowo, wywierających
wpływ na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu
mięśnia sercowego. Spożywanie kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko zgonu
zarówno po przebytym zawale, jak i nagłej śmierci w wyniku zatrzymania
krążenia oraz obniża liczbę zgonów z powodu chorób układu krążenia o
około 30 %.

- choroby reumatyczne

W chorobach reumatycznych mamy do czynienia z patologicznym
odczynem zapalnym przeciw własnym tkankom organizmu. Z kwasów omega-3
syntetyzują się prostaglandyny przeciwzapalne. Zastosowanie omegi-3
może więc przynieść istotne zmniejszenie zapotrzebowania na stosowane
leki przeciwzapalne.

- skóra

Istnieją doniesienia, że zastosowanie kwasów omega-3 poprawia
leczenie różnego rodzaju egzem oraz łuszczycy. Większość z nich ma
swoje podłoże w nadmiernej reakcji zapalnej w obrębie skóry. Tego typu
działanie jest więc logiczne. Trzeba jednak pamiętać, że nie usuwa to
z reguły pierwotnej przyczyny zmian skórnych, które mogą być bardzo
różne.

Ciekawostką jest, że zawarte dodatkowo w oleju lnianym ligniny
wywierają wpływ na enzym 5-alfa reduktazę, która przekształca
testosteron do dihedrotestosteronu, co spowalnia proces łysienia u
mężczyzn.

- ciąża

O korzystnym wpływie uzupełniania kwasów omega-3 w czasie ciąży,
ze względu na zapotrzebowanie mózgu rozwijającego się dziecka już
pisałem. Trzeba jeszcze dodać o korzystnym wpływie kwasów omega-3 na
proces utrzymywania ciąży. Wytwarzane prostaglandyny hamują aktywność
skurczową, zmniejszając ryzyko przedwczesnego porodu.

- bolesne miesiączkowanie

Nadmiar prostaglandyn pozapalnych może prowadzić do nadmiernie
bolesnego miesiączkowania. I odwrotnie - dostarczanie omegi-3 może
zmniejszyć tego typu objawy.

- nowotwory

Pionierką badań nad olejem lnianym i jego wykorzystaniem w terapii
nowotworów była dr Johanna Ludwig. Podaje ona, że kwasy tłuszczowe
omega-3 mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Przy czym chodzi
zarówno o zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwór, jak i
spowolnienie wzrostu już istniejących nowotworów, a czasami nawet ich
wyleczenie. Informacje na temat tej diety można znaleźć w
Internecie[1]. Wynikiem jej poszukiwań jest m.in. tzw. pasta dr
Budwig, czyli bardzo dokładnie zmiksowana mieszanina oleju lnianego z
chudym twarogiem (twaróg jest chudy, by obniżyć zawartość innych
rodzajów kwasów tłuszczowych). Biały ser z olejem lnianym wzajemnie
się uzupełniają. Inne założenia tej diety to ograniczenie produktów
mącznych, cukrów prostych, konserwantów oraz zjadanie potraw
maksymalnie prostych i świeżych.

Trafiłem ostatnio na publikację w renomowanym czasopiśmie
Onkogene, w którym wykazano, że prostaglandyna PGE2 wytwarzana w
kwasów omega-6 działa pobudzająco na proces wzrostu naczyń
krwionośnych w guzie nowotworowrym oraz na proces migracji komórek
nowotworowych. Wnioski, jakie stąd wypływają dla diety są takie, że
należy z całą bezwzględnością wykluczyć inne oleje (z wyj. oliwy z
oliwek), gdyż zawierają one duże dawki omegi-6, średnio ok. 60-70%.
Wiadomym jest też że kwasy tłuszczowe omega-3 działają
antagonistycznie i zmniejszają działanie prostaglandyn wytwarzanych z
omeg-6. Stąd wynika m.in. skuteczność działania tego oleju, choć
postuluje się też, że istnieją jeszcze jakieś inne niepoznanie
mechanizmy oddziaływania.

Nie jest to pełna lista postulowanych korzystnych oddziaływań
kwasów tłuszczowych omega-3. Trzeba dodać, że często ich działanie
jest powiązane z równoczesnym działaniem kwasów omega-6. Na omegi-6
nie można patrzeć tylko i wyłącznie przez pryzmat ich działania
antagonistycznego w stosunku do kwasów omega-3. Są one również bardzo
korzystne dla organizmu, tylko czasem dla równowagi jest zbyt mało
kwasów omegi-3.

Z obowiązku wymienię jeszcze inne średnio bogate źródła kwasów
omega-3. Są to ryby oraz oleje: z orzechów włoskich oraz o dziwo -
rzepakowy. Prawie w ogóle nie zawiera ich olej słonecznikowy. Niewiele
zawiera ich oliwa z oliwek, ale zawiera też ona mało omegi-6, dzięki
czemu proporcja nie jest istotnie zaburzana.

Należy też dodać, że wartość odżywcza wielu olejów szlachetnych
zależy nie tylko od proporcji omega-3 do omega-6 ale od szeregu innych
składników roślinnych zawartych w tych olejach, często o charakterze
antyutleniaczy. Ale to już temat na całkiem osobny artykuł.



cdn...

dr n. med. Krzysztof Piotr Michalak
----
Aby otrzymywać Biuletyn, należy wejść na stronę www.drMichalak.pl i
wpisać swój email.
---
Jeśli uważasż, że komuś z Twoich znajomych przydałyby się informacje z
tego Biuletynu - prześlij mu teraz tego mejla...
---
Przypominam, że biuletyn zawiera w większości wiedzę nie uznawaną
przez medycynę akademicką.
---

Len - Polskie Złoto 4/4 - Właściwości zdrowotne kwasów omega-3
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 68 gości