Centrum Medyczne dr Michalaka
----- Biuletyn Medycyny Podziemnej -----
----------------------------------------------------------------------
Len - Polskie Złoto 1/4 Omega-3
Wszyscy znamy pradawną polską legendę o władcy, który tak bardzo
chciał mieć dużo złota, iż uwierzył kupcowi, który powiedział mu, że
ma nasionka rośliny, z której to złoto mu wyrośnie. Złoto, co prawda
nie wyrosło, ale wartość tej rośliny była znacznie wyższa niż złota.
Dziś, po tysiącu lat, poznajemy zakończenie tej legendy. Wiedza z
biochemii pozwala odpowiedzieć na pytanie - dlaczego ta roślina jest
tak wiele warta?
Chodzi oczywiście o len.
Wartość włókna lnianego znana jest od dawien dawna. Wartość
siemienia lnianego jako środka poprawiającego trawienie również. Mało
kto jednak wie, na czym polega wyjątkowa wartość oleju wytworzonego z
lnu?
A polega ona na wyjątkowo wysokiej, nieporównywalnej z innymi
olejami, zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Olej lniany
ma ich ponad 50%. Inne produkty, jeśli zbliżają się do 10%, to mają go
już bardzo dużo. Nie da się go więc zastąpić NICZYM.
Rodziny kwasów tłuszczowych:
Kwasy tłuszczowe występujące we wszystkich tłuszczach można
podzielić na 2 główne grupy: nasycone i nienasycone. Kwasy nienasycone
natomiast dzielą się na 3 główne podgrupy: omega-3, omega-6 i omega-9.
Organizm nie potrafi zamieniać kwasów tłuszczowych z jednej grupy w
inną. Może jedynie zamieniać je w inne kwasy z tej samej grupy. Wynika
stąd potrzeba dostarczania wszystkich czterech grup kwasów
tłuszczowych we właściwej proporcji, ze szczególnym uwzględnieniem
proporcji omegi-3 do omegi-6.
Zanim scharakteryzujemy poszczególne grupy, przypomnijmy parę
szczegółów dotyczących ich budowy chemicznej. Formalnie w chemii
obowiązuje standard liczenia atomów węgla począwszy od końca
cząsteczki zawierającego grupę karboksylową, jednak właściwości
biologiczne i biochemiczne kwasów wielonienasyconych nakazują liczyć
węgle od końca przeciwnego. Stąd wynika oznaczenie omega – jest
to ostatnia litera alfabetu greckiego i oznacza ostatni atom węgla w
cząsteczce. Wiązania podwójne powtarzają się w ten sposób, że co
trzecie kolejne wiązanie jest podwójne. Ostatnie wiązanie podwójne
może być 3 węgle przed końcem cząsteczki (omega-3), 6 węgli przed
końcem (omega-6) lub 9 węgli przed końcem (czyli w połowie cząsteczki
- omega-9). W stosowanej poniżej notacji zapis C18:3 oznacza, że kwas
tłuszczowy składa się z 18 atomów węgla i ma 3 wiązania podwójne.
Jeśli będzie to kwas z rodziny omega-3, to będą się one mieścić przy
węglach 3, 6 i 9 od końca cząsteczki, a jeśli to będzie kwas z rodziny
omega-6, to będą one przy węglach 6, 9 i 12 od końca cząsteczki.
cdn...
dr n. med. Krzysztof Piotr Michalak
----
Aby otrzymywać Biuletyn, należy wejść na stronę www.drMichalak.pl i
wpisać swój email.
---
Jeśli uważasż, że komuś z Twoich znajomych przydałyby się informacje z
tego Biuletynu - prześlij mu teraz tego mejla...
---
Przypominam, że biuletyn zawiera w większości wiedzę nie uznawaną
przez medycynę akademicką.
---