19. Oleum Rosae (olejek różany, olejek z drzewka różanego) uzyskiwany jest z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) lub z róży francuskiej Rosa gallica. Olejek różany bułgarski jest gęstą, żółtawą cieczą lub zielonkawą cieczą o silnym zapachu i ostrym smaku. Głównymi składnikami olejku różanego są: geraniol (ok. 45%), cytronelol (ok. 40%), nerol (ok. 11%) oraz linalol, farnesol, alkohol fenyloetylowy i stearopteny. W Polsce dostępne są także oczyszczone olejki różane w postaci bezbarwnego lub żółtawego płynu o silnym zapachu róży.
Można je zażywać doustnie w ilości 3-4 kropli na cukrze lub miodzie jako środek odświeżający oddech, pobudzający wydzielanie śliny i soku żołądkowego oraz jelitowego. W dawce 5 kropli na miodzie działa już pobudzająco na układ nerwowy, wzmacniająco ogólnie, wiatropędnie, napotnie, rozkurczowo na miocyty gładkie, silnie żółciopędnie i moczopędnie. Wcierany w skórę pobudza krążenie krwi powierzchniowe i działa rozgrzewająco oraz odkażająco, rozszerza naczynia krwionośne, zaróżawia cerę. Leczy trądzik i zapalenie mieszków włosowych.
W przemyśle farmaceutycznym jest stosowany jako aromat, podobnie jak w przemyśle spożywczym i perfumeryjno-kosmetycznym.
Rp. Mikstura poprawiająca samopoczucie i przeciwdepresyjna
Olejek różany – 3 ml
Olejek miętowy – 1 ml
Olejek melisowy lub grejpfrutowy – 3 ml
Sok (intrakt, nalewka) z dziurawca – 20 ml
Nalewka z miłorzębu – 20 ml
Cardiol C – 20 ml
Miód – 100 ml
SP. Składniki wymieszać. Zażywać 2-3 razy dz. po 1 – 2 łyżeczki.