15. Oleum Mayoranae (olejek majerankowy) jest żółtawą lub zielonkawą cieczą o przyjemnym, korzennym zapachu i smaku. Otrzymywany przez destylację z parą wodną ziela majeranku ogrodowego Mayorana hortensis, rośliny rosnącej i uprawianej w Europie. W zielu jest około 0,3-0,5% olejku eterycznego.
Olejek majerankowy działa silnie antyseptycznie, przeciwgnilnie, odwaniająco, przeciwropnie i przeciwzapalnie. Podany doustnie zwiększa wybitnie wydzielanie soku żołądkowego i kwasu solnego, pobudza apetyt i posaż treści pokarmowej, działa rozkurczowo, przeciwwzdęciowo i żółciopędnie. Wzmaga wydzielanie potu i moczu. Udrażnia drogi oddechowe upłynniając śluzową wydzielinę i rozszerzając oskrzela oraz tchawicę. Wywiera wpływ przeciwtrądzikowy. Działa wykrztuśnie. Wydalany jest wraz z łojem, potem, moczem i powietrzem wydychanym (przez płuca).
W chorobach przeziębieniowych, zakaźnych, kaszlu i katarze polecam miód majerankowy: na każdą łyżkę dać 5 kropli olejku, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce.
Po rozcieńczeniu z oliwką można wcierać w skórę w chorobach reumatycznych, w nerwo- i mięśniobólach oraz w uogólnionych wypryskach i trądziku (tutaj zamiast oliwy dać olej winogronowy): 1 cz. olejku majerankowego na 0,5 cz. oleju.
Do zmywania skóry trądzikowej polecam płyn na nafcie: 5 ml olejku + 150 ml nafty + 20 ml oleju kamforowego.
Olejek majerankowy niszczy także grzyby i wirusy.
Jest używany do produkcji maści majerankowej na katar, do aromatyzowania octu, konserw spożywczych, kremów i perfum. W skład olejku majerankowego wchodzą:
- terpinen /20%/ C10H16 – dwualkilowa pochodna cyklohexadienu;
- terpineol /28%/ C10H18O – terpen jednopierścieniowy;
- limonen C10H16, mentadien-1,8, węglowodór terpenowy;
- linalool – alkohol terpenowy;
- sabinen C10H16 – dwupierścieniowy terpen z grupy tujanu;
- octan linalilu – ester linalolu;
- pinen - węglowodór;
- myrcen – izomer ocymenu, czyli węglowodoru.