Henryk Różański |
Kwas antranilowy - Anthranilic acid Witamina L1
|
Budowa chemiczna i synonimy: kwas 2-aminobenzoesowy (2-Aminobenzoic acid), ortho-Aminobenzoic acid, 1-Amino-carboxybenzene 2-Carboxyaniline, orto-karboksyanilina (ortho-Carboxyaniline);2-NH2C6H4COOH
|
Znaczenie biochemiczne w ustroju: jest prekursorem tryptofanu. Uczestniczy w przemianach aminokwasów aromatycznych. Niezbędny do syntezy alkaloidów u roślin. Przez niektórych autorów uważany za niezbędny czynnik laktacji (stąd nazwa L). Wykazuje synergizm z witaminą B6, witaminą C oraz substancjami przeciwdepresyjnymi i uspokajającymi.
|
Właściwości farmakologiczne: pobudza wydzielanie mleka u kobiet, u zwierząt zwiększa mleczność, działa przeciwzapalnie, przeciwdepresyjnie; poprawia samopoczucie poprzez zwiększenie syntezy tryptofanu i serotoniny. Witamina L1 została odkryta i opisana w 1930 roku przez dr W. Nakahara. Kwas antranilowy korzystnie działa w przypadku przewlekłych chorób skóry i włosów na tle zaburzeń białkowych i aminokwasowych.
|
Wskazania: stany stresowe, lękowe i depresyjne, obniżona laktacja, przewlekłe choroby skórne i włosów.
|
Dawkowanie: 0,5-1 g/24 h doustnie.
|
Witamina L2
|
Z drożdży wyizolowano witaminę L2, czyli adenylotiometylopentozę - adenylthiomethylpentose (Adenyl Thiomethylpentose), która również pobudza produkcję mleka.
|
|
|
|
Witamina H Metionina, cholina, betaina, karnityna, kwas liponowy, timonacic, kwas pangamowy Naturalne immunostymulatory Kwas orotowy
|
luskiewnik |
Dokument chroniony prawami autorskimi Dr Różański Poznań 2003 |