Gram Zdrowia

Home Masters dr Henryk Rozanski Olejki eteryczne (Aromaterapia) Oleum Terebinthinae (olejek terpentynowy)

Oleum Terebinthinae (olejek terpentynowy)

Print
There are no translations available.

23. Oleum Terebinthinae (olejek terpentynowy) otrzymywany jest przez destylację żywicy zbieranej z pni drzew iglastych. Bezbarwna lub słomkowo-zielonkawa ciecz o charakterystycznym zapachu i ostrym, palącym smaku, nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w spirytusie, nafcie, benzenie i dwusiarczku węgla. Olejek terpentynowy po dostaniu się do krwi z jelit wywiera działanie ogólne: moczopędne i pobudzające gruczoły dróg oddechowych do wydzielania śluzu; w większych dawkach uszkadza nerki (krwiomocz, białkomocz), powoduje ostry nieżyt żołądka i jelit, biegunkę oraz wymioty. Wydalany jest przez płuca, nerki i skórę. Stosowany jest do inhalacji (wziewań) przy przewlekłych stanach zapalnych dróg oddechowych (działa wykrztuśnie), ale przede wszystkim używany jest zewnętrznie jako dodatek do maści i mazideł rozgrzewających przy różnego rodzaju bólach mięśniowych i stawowych.

Olejek terpentynowy obok innych składników występuje w następujących lekach recepturowych i fabrycznych: Capsiderm N – maść, Capsigel – żel, Linimentum Capsici compositum – mazidło.

Składniki terpentyny to: L- i B-pinen, karen, kamfen, dwupenten, terpineol, octan bornylu, limonen. Dawka olejku terpentynowego wynosi 500-1000 mg, tj. 5-10 kropli. Można zmieszać z miodem lub podawać na cukrze przy suchym kaszlu i katarze. W przeziębieniu – mleko + miód + 4 krople olejku – 3-4 razy dz.

Oleum Terebinthinae (olejek terpentynowy)
 

Menu główne