Gram Zdrowia

Home Masters dr Henryk Rozanski Olejki eteryczne (Aromaterapia) Oleum Pichtae – Olejek pichtowy (Abies siberian essential oil, Oleum Pini sibiricum, Fir needle siberian oil)

Oleum Pichtae – Olejek pichtowy (Abies siberian essential oil, Oleum Pini sibiricum, Fir needle siberian oil)

Print
There are no translations available.

27.Oleum Pichtae – Olejek pichtowy (Abies siberian essential oil, Oleum Pini sibiricum, Fir needle siberian oil). Otrzymywany jest z jodły syberyjskiej Abies sibirica. Jodła białokora, pichta syberyjska, albo inaczej jodła syberyjska - Abies sibirica (Ledeb. 1833; synonim Pinus sibirica (Ledeb.) Turcz. - należy do podgromady nagonasiennych drobnolistnych Conipherophytina, klasy iglastych Coniferopsida, rodziny sosnowatych Pinaceae.

Inne synonimy tej rośliny to: Picea pichta (J. Forbes) Loudon, Pinus picea Pall.; Abies pichta (Lodd.) J. Forbes; ang. Siberian fir.

Jest to drzewo iglaste dorastające do 40 m wysokości. Iglaste liście osiągają długość do 3 cm, szerokość 1,2-2 mm. Występuje w Chinach Mongolii i na Syberii. Szyszki stojące do góry, do 8 cm długości, cylibdryczne. Istnieją podgatunki i odmiany jodły syberyjskiej, np. var. semenovii (Fedtschenko) T.S. Liu 1972, sibirica ssp semenovii (Fedtsch.) Farjon 1990, A. semenovii Fedtschenko 1898, A. pichta kirghisorum Svoboda.

Jodła syberyjska dostarcza olejek eteryczny pichtowy = olejek pichtowy = Fir needle siberian oil = Fir (Siberian) Essential Oil = Abies siberian essential oil = Oleum Pini sibiricum, który jest ruchliwą cieczą o silnym balsamiczno-cytynowo-miętowym zapachu i terpentynowo-gorzkawym smaku, barwy żółtawo-zielonkawej lub bezbarwnej. W składzie chemicznym zawiera octan bornyl, alfa-pinen, beta-pinen, kamfen, cineol, mircen. Najwięcej posiada octanu bornylu i kamfenu.

Olejek pichtowy działa immunostymulująco, żółciopędnie, żółciotwórczo, przeciwzapalnie, moczopędnie, przeciwobrzękowo, przeciwświądowo, przeciwdepresyjnie, wzmacniająco ogólnie, napotnie; reguluje wypróżnienia, wzmacnia serce, rozszerza drogi oddechowe ułatwiając oddychanie. Działa mukolitycznie (upłynnia śluz) i silnie odkażająco na przewód pokarmowy, układ oddechowy i skórę. Wykazuje silny wpływ przeciwgrzybiczy, przeciwroztoczowy (zabija roztocze pasożytujące na skórze), przeciwpierwotniakowy i przeciwbakteryjny. Odświeża skórę i oddech. Po zażyciu doustnym wchłania się wciągu 20-30 minut do krwi i limfy, wywierając działanie miejscowe i ogólne. Wydalany jest wraz z moczem, z potem, łojem, żółcią i powietrzem wydychanym przez płuca. Pobudza wydzielanie kwasu solnego, soku trzustkowego i jelitowego. Działa rozkurczowo i wiatropędnie. Zwiększa krążenie mózgowe, skórne, wieńcowe i w kończynach. Działa przeciwwysiękowo.

Olejek pobudza aktywność i liczbę makrofagów i granulocytów obojętnochłonnych, jest wymiataczem wolnych rodników i nadtlenków, przez co działa przeciwnowotworowo i opóźnia procesy starzenia tkanek, w tym skóry. Zwiększa syntezę cytokin, interferonu i TNF (Tumor Necrosis Factor). Jest silnym wirustatykiem (virustatica), czyli substancją hamującą replikację i dojrzewanie wirusów. Olejek pichtowy uszkadza osłonki lipoproteinowe wirusów i strukturę rdzenia nukleinowego wirusów. Zażywany dłuższy czas poprawia samopoczucie.

Olejek pichtowy działa przeciwłuszczycowo, przeciwtrądzikowo, zapobiega wypadaniu włosów, likwiduje łupież skóry owłosionej.

Wskazania do stosowania olejku pichtowego: depresja, nerwice, stres, ropnie na skórze, czyraki, liszaje, liszajce, grzybice skóry u układowe, łojotokowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądziki, opryszczka, owrzodzenia, reumatyzm, artretyzm, przeziębienie, nieżyty układu oddechowego, chrypka, kaszel, zapalenie zatok obocznych nosa, kamica żółciowa, kolki, zaparcia, zapalenie gruczołu krokowego, niemoc płciowa, blednica skóry, słabe krążenie w kończynach (stale zimne, blade lub sine dłonie i stopy) i w mózgowe, świąd skóry, ukąszenia owadów i pająków, użądlenia, zaburzenia trawienne, ból brzucha, skąpe miesiączkowanie, stan przedmiesiączkowy i zaburzenia emocjonalne okresu przekwitania I pokwitania, bóle głowy, obrzęki, plamy na skórze.

Nie podawać osobom uczulonym na składniki olejku, kobietom w ciąży, kobietom karmiącym (w czasie laktacji). Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Doustnie /per os/: co 4-6 godziny 3 krople na cukrze lub miodzie; przy chorobach zakaźnych i przeziębieniu – co 2 godziny 3 krople na miodzie.

W chorobach skóry i do wcierań wzmacniających, przeciwreumatycznych i przeciwbólowych, odprężających – po rozcieńczeniu z olejem winogronowym, oliwką lub olejem migdałowym w proporcji 1:1 (10 ml olejku pichtowego na 10 ml wybranego oleju rozcieńczającego).

Do wcierań przeciwłuszczycowych i przeciwtrądzikowych: 10 ml olejku pichtowego na 5 ml tranu ciekłego, oleju rycynowego, olejku migdałowego lub oleju winogronowego.

Miód pichtowy – Mel Pichtae: na każdą łyżkę miodu spadziowego lub lipowego dać 3 krople olejku pichtowego, zmieszać. Zażywać co 4 godziny po 1 łyżce w razie kaszlu, chrypki, utraty głosu z przyczyn zapalnych, osłabieniu serca, w przeziębieniu i chorobach zakaźnych (np. przy grypie).

Nafta pichtowa – Naphta Pichtae: 5-10 ml olejku pichtowego zalewamy 50 ml nafty czystej (najlepiej kosmetycznej); olejek dobrze rozpuszcza się w nafcie. Nafta pichtowa usuwa zaskórniki, roztocze ze skóry (np. nużeniec, dermatophagoides), oczyszcza dokładnie pory, rozmiękcza naskórek, usuwa łój, hamuje wydzielanie gruczołów łojowych. Zapobiega powstawaniu ropni i cyst ropnych, usuwa pryszcze, leczy zapalenie mieszków włosowych i gruczołów apokrynowych. Stosowana przez dłuższy czas usuwa przebarwienia i uelastycznia skórę. Znakomita do leczenia łuszczycy i trądzików oraz do dokładnego demakijażu. Wcierana we włosy zapobiega ich wypadaniu, leczy łuszczycę skóry owłosionej i łupież. Zapobiega łamliwości i rozdwajaniu włosów, przywraca naturalny połysk i puszystość włosów.

Receptury Preparatów leczniczych i kosmetycznych z olejkiem pichtowym do samodzielnego sporządzenia dostępne są tutaj

Krosno 2002-2003

Henryk Różański

Słowa kluczowe dla tej strony: aromaterapia, aromatoterapia, olejki eteryczne, olejki aromatyczne, olejek, oleum, terpen, seskwiterpen, inhalacje, nacieranie, metabolity wtórne roślin, wydzieliny roślin, Oleum Amygdalae dulcium (olejek migdałowy), Oleum Anisi (olejek anyżowy), Oleum Auranti (Olejek pomarańczowy), Oleum Calami (olejek tatarakowy), Oleum Camphoratum (olejek kamforowy), Oleum Caryophylli (olejek goździkowy), Oleum Carvi (olejek kminkowy), Oleum Citri (olejek cytrynowy), Oleum Coriandri (olejek kolendrowy), Oleum Eucalypti (olejek eukaliptusowy), Oleum Foeniculi (olejek koperkowy), Oleum Juniperi (olejek jałowcowy), Olejki lemongrasowe (Oleum Andropogonis indicum orientale), Oleum Lavandulae (olejek lawendowy), Oleum Mayoranae (olejek majerankowy), Oleum Menthae (olejek miętowy), Oleum Foliorum Patchouli (olejek paczulowy Oleum Patchouli), Oleum Pini et Oleum Abietis et Oleum Piceae et Oleum Cedri (olejek sosnowy i olejek jodłowy i olejek świerkowy i olejek cedrowy), Oleum Rosae (olejek różany, olejek z drzewka różanego), Oleum Salviae (olejek szałwiowy), Oleum Santali albi (olejek sandałowy),Tea-Tree Oil (olejek herbaciany) Oleum Malaleucae, Oleum Terebinthinae (olejek terpentynowy), Oleum Thymi (olejek tymiankowy), Oleum Gerani (olejek geraniowy, olejek geranium), Oleum grapefruit, grejpfrutowy olejek, Olejek pichtowy, Oleum Pichtae, Abies siberian essential oil, Oleum Pini sibiricum, Fir needle siberian oil.

---

Zapraszam również do odwiedzenia innych moich stron:

http://www.luskiewnik.strefa.pl

Oleum Pichtae – Olejek pichtowy (Abies siberian essential oil, Oleum Pini sibiricum, Fir needle siberian oil)
 

Menu główne

Losowy produkt

19,90 PLN

125,00 PLN