Gram Zdrowia

Home Masters dr Henryk Rozanski Olejki eteryczne (Aromaterapia) Oleum Coriandri (olejek kolendrowy)

Oleum Coriandri (olejek kolendrowy)

Print
There are no translations available.

9. Oleum Coriandri (olejek kolendrowy) ma postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy o przyjemnym charakterystycznym zapachu i łagodnym smaku. Otrzymywany jest przez destylację z parą wodną owoców (zawartość wynosi około 1%) rośliny zwanej kolendrą siewną – Coriandrum sativum, uprawianej w Europie, w Afryce, w Azji i w Australii.

Olejek kolendrowy zawiera:

-         60-80% linaloolu – 3,7-dwumetylooktadien-1,6-ol-3, alkohol alifatyczny nienasycony III-rzędowy o zapachu konwalii;

-         5% geraniolu – alkohol alifatyczny należący do grupy związków terpenowych o zapachu różanym;

-         D-L-pinen i B-pinen – C10H16;

-         L- i B-terpinen - dwualkilowa pochodna cykloheksadienu;

-         L-borneol – C10H18O – dwucykliczny terpen z grupy kamfanu;

-         Limonen – C10H16 – mentadien-1,8, węglowodór terpenowy;

-         Kamferen;

-         Dipenten;

-         n-cymol;

-         L- i B-felandren;

-         Aldehyd n-decylowy I kwas decylowy;

-         Ocymen.

Olejek kolendrowy ma duże znaczenie w gospodarce człowieka. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym (mydła, wody kolońskie), w przemyśle spożywczym (do aromatyzowania konserw rybnych i mięsnych), w przemyśle farmaceutycznym (linalol i aldehyd cytrylu uzyskiwane z olejku służą do wyrobu niektórych maści, maseczek, preparatów okulistycznych leczących zapalenie rogówki i spojówek), ponadto do produkcji gatunkowych wódek i likierów.

Olejek kolendrowy wymieszany z miodem i podany doustnie (3 krople/łyżkę miodu) wywiera działanie wykrztuśne, wiatropędne, rozkurczowe; zwiększa wydzielanie soków trawiennych, jest dobrym środkiem odkażającym (zabija maczugowce i pałeczki ropy błękitnej). Działa przeciwtrądzikowo i przeciwropnie, zapobiega keratynizacji gruczołów łojowych, pobudza uwalnianie (udrażnianie) przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych. Wywiera dość silny wpływ rozgrzewający i żółciopędny. Wcierany w skórę działa przeciwbólowo, przeciwreumatycznie i pobudzająco na krążenie okołostawowe oraz skórne. Olejek podany doustnie znosi kolkę żołądkową i jelitową.

Miód kolendrowy: na każdą łyżkę miodu dać 3 krople olejku i pół łyżeczki wódki 40%; wymieszać starannie. Zażywać 2-3 razy dz. przy bólach brzucha, wzdęciach, kaszlu, katarze, nieżycie dróg oddechowych, przeziębieniu, grypie, błonicy i płonicy.

Miodu kolendrowego i innych przetworów z kolendry nie należy podawać osobom chorym na serce!

Oleum Coriandri (olejek kolendrowy)