Wino słodkie.
Receptura: Butelka (0,60l) syropu z czarnej porzeczki,2,75 kg cukru,5g kwasku cytrynowego,10g pożywki,10g drożdży winnych ogólnego stosowania.
Dla otrzymania 9 l wina trzeba włożyć do garnka cukier i wlać sok z czarnej porzeczki oraz 3 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż do wydzielenia się soku z konserwantów. Ostudzić, zlać przez lejek do 2-ch dużych butli i dolać do ramiączek zimnej gotowanej wody. Dodać roztwór drożdży, kwasek i pożywkę, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
Postawić w ciepłym miejscu do fermentacji. Przykładowo przez dwa tygodnie, gdy zacznie zanikać proces fermentacji, dolać zimnej wody i kontynuować fermentację do końca. Po zakończonej fermentacji zdjąć wino znad osadu i dodać rozgniecioną tabletkę kampdenu do każdej butli. Po rozjaśnieniu zlać wino do butelek. W razie potrzeby wino można dosłodzić jakimkolwiek zamiennikiem cukru, nie wywołującym fermentacji. Do przygotowania 4,5 litra wina wykorzystuje się tylko połowę butelki syropu z czarnej porzeczki i połowę wszystkich komponentów. Proces produkcji wina wykonać według przedstawionej receptury.
Wino zrobione według tej receptury może stracić swój kolor. W miarę możliwości zaleca się korzystać z butelek z ciemnego szkła lub w czasie przechowywania wina białe butelki przykryć czarnym papierem.